10.07.2019

Natalija Mitković

Šta je WordPress i koje su njegove prednosti?

 

WordPress je Open - source softver koji omogućava dizajniranje i održavanje web sajtova, napravljen u programskom jeziku PHP i koristi MySQL bazu podataka. Open source znači da svako može dati svoj doprinos WordPress-u dodavajući svoj kod (plug-in), koji može unaprediti softver.

 

Više od 60 miliona web sajtova napravljeno je u WordPress-u, odnosno oko 30% svih web sajtova.

 

WordPress je prvobitno osmišljen za blogere, kako bi se Blog sajtovi kreirali i održavali na jednostavan  način, da omogući komentare čitalaca i pruži estetski interfejs bez znanja u programiranju. Međutim, platforma je postala toliko uspešna da je WordPress vrlo brzo postao veoma fleksibilan Sistem za upravljanje sadržajem (CMS).

 

Postoje dva načina za izradu web sajtova:

1. Izrada kompletnog web sajta od početka

2. Izrada web sajta uz pomoć Sistema za upravljanje sadržajem ( Content Management System - CMS)

 

U prvom slučaju, programer pravi web sajt, koristeći tehnologije HTML, CSS i JavaScript, a uz njih i programske jezike poput PHP-a, Python-a. Takođe potrebno je i znanje sa radom u bazama podataka.

U drugom slučaju, kada se koristi CMS, nije vam potrebno znanje u programiranju. CMS je, dakle, web aplikacija koja omogućava vlasnicima web sajtova da upravljaju svojim stranicama i na jednostavan način objavljuju sadržaje.

 

U Wordpress-u, pored Blog websajtova, mogu se napraviti i mnogi drugi sajtovi, kao što su: online prodavnice, poslovni websajtovi, sajtovi za društvene mreže, forumi itd.

 

Svako može koristiti Wordpress

 

WordPress može koristiti bilo ko, od početnika do iskusnog programera. Za nove korisnike, bez iskustva u dizajnu ili web development-u, WordPress web stranica može biti postavljena na vrlo jednostavan način na hosting platformi, uz korišćenje jedne od stotina besplatnih WordPress tema. Ove teme dozvoljavaju korisnicima da izmene i prilagode razne funkcije sajta, kao što su boje, fontovi, raspored sadržaja itd., bez potrebe za znanjem u programiranju.

Za korisnike sa iskustvom u web development-u, WordPress omogućava pristup svim delovima softvera, uključujući sisteme za teme i dodatke (plug-in), framework-e i skripte, tako da se može prilagoditi potrebama bilo kog sajta.

Takođe, s obzirom na to da je Wordpress Open source, web developeri mogu iskodirati svoju WordPress temu i postaviti je na WordPress-ov web sajt, kako bi je svi mogli preuzeti.

 

Wordpress je fleksibilan

 

Jedan od razloga zbog kojih je WordPress toliko popularan jeste njegova praktično beskrajna fleksibilnost. WordPress ima ogromnu galeriju besplatnih tema, koje korisnici mogu da preuzmu, kako bi postavili ili promenili izgled i funkcionalnost svog sajta. Pored besplatnih tema, tu su i premium teme koje se plaćaju, koje, kao što smo pomenuli, kreiraju dizajneri iz celog sveta.

WordPress se takođe može prilagoditi uz pomoć raznih dodataka koji dodaju funkcije, za on-line prodavnice, magazine i galerije, koji se implementiraju u osnovnu WordPress temu. WordPress dodaci se takođe mogu kupiti od drugih proizvođača i instalirati preko WordPress kontrolne table na sajtu. Vlasnici sajtova mogu da kombinuju različite dodatke da bi podesili sajt u skladu sa svojim željama i proširili njegove mogućnosti, a čak i neiskusni korisnici mogu da ih instaliraju i počnu da ih koriste sa samo nekoliko klikova mišem.

 

WordPress se razvija iz dana u dan kako bi poboljšao svoj korisnički interfejs i mogućnosti.

Zbog svih navedenih prednosti, kao i visoko bezbednosnih standarda, Wordpress je najpopularniji Sistem za upravljanje sadržajem u svetu, obuhvatajući 60% CMS tržišta.

 

 

Izvori: hostinger.comskillcrush.combluehost.com

Komentara: 0

Ostavite Vaš email ako želite da dobijate obaveštenja o novim vestima na sajtu.

14.09.2023

Framework VS Biblioteka

U svetu razvoja softvera, pojam "Framework" i "Biblioteka" često se koriste međusobno, a mnogi od nas možda nisu svesni suštinske razlike između ova dva ključna pojma. U ovom tekstu ćemo istr

Korišćenjem ovog sajta prihvatate upotrebu kolačića. Saznajte više