07.11.2023

Natalija Mitković

Efikasnija upotreba Windows OS-a: korisni saveti i prečice

Windows operativni sistem je već decenijama neprikosnoven izbor za milione korisnika širom sveta. Bez obzira da li ste iskusni profesionalac ili tek početnik u korišćenju računara, važno je da svakodnevno pronalazite nove načine kako da unapredite svoje iskustvo i postanete produktivniji. 


U ovom članku, istražićemo niz korisnih saveta i prečica koje će vam pomoći da maksimalno iskoristite sve mogućnosti Windows operativnog sistema.

 

Ugasite aplikacije koje rade u pozadini

Ako imate mnogo aplikacija koje neprestano rade u pozadini, to može dosta da uspori vaš uređaj. Gašenje tih aplikacija može poboljšati opšte performanse vašeg uređaja. 
Da biste kontrolisali koje će aplikacije raditi u pozadini: 

 • - uđite u Task Manager, idite na  "Processes" (Procesi) ili "Applications" (Aplikacije) kako biste videli otvorene aplikacije.
 • - odaberite aplikaciju koju želite da zatvorite i kliknite na dugme "End Task" (Završi zadatak).

Ovo je koristan korak za održavanje vaših uređaja u optimalnom stanju i za bolje iskustvo korišćenja. Važno je napomenuti da neke aplikacije moraju da rade u pozadini zbog ispravnog funkcionisanja uređaja ili pružanja određenih usluga, zato pažljivo birajte koje aplikacije zatvarate kako biste izbegli neželjene posledice.

 

Koristite ShareX za Screenshot-ove

Za brzo i jednostavno pravljenje screenshot-ova i screen recording-a, koristite ShareX. Ovaj alat omogućava lako deljenje i organizaciju snimaka ekrana. Preuzmite ShareX sa zvanične web stranice, otvorite program i odaberite opciju za snimanje. Nakon što napravite screenshot ili snimak, ShareX vam omogućava brzo deljenje putem različitih platformi.

 

Promena Podešavanja Vizuelnih Efekata

Možete odmah smanjiti određene vizuelne efekte u Windows operativnom sistemu. Ovo će učiniti vaš interfejs bržim, i smanjiće opterećenje memorije i drugih sistemskih resursa.
Da biste konfigurisali optimalne vizuelne efekte, sledite ove korake : 

 • - Otvorite Control Panel (Kontrolna tabla).
 • - Izaberite "Performance information and tools" (Informacije o performansama i alatke).
 • - Kliknite na "Adjust visual effects" (Podesite vizuelne efekte), i pojaviće se prozor kao na slici ispod.
 • - Izaberite opciju "Podesite za najbolje performanse". Kliknite na "Primeni" i zatim na dugme "U redu" (OK). Ako vas zamole da ponovo pokrenete računar, to učinite kako biste uspešno primenili promene.

Primetićete da će vaš operativni sistem sada imati osnovni izgled, ali da se stvari učitavaju brže nego pre.

 

Eliminišite notifikacije koje vam odvlače pažnju uz Focus assist 

Focus assist je alat koji je dodat u Windows 10, u aprilu 2018. godine. Ova funkcija je posebno korisna kada radite na zadacima koji zahtevaju visoku koncentraciju ili kada želite da smanjite ometanje tokom određenih aktivnosti.


Podesite je tako što : odete u Podešavanja >Sistem > Focus assist. U odeljku "Focus Assist" imate nekoliko opcija koje možete odabrati:

 • - Isključeno: To isključuje Focus Assist i omogućava da sva obaveštenja budu prikazana.
 • - Samo pri prioritetnim obaveštenjima: Ovo će prikazivati samo prioritetna obaveštenja koje ste unapred odabrali.
 • - Samo tokom određenog vremenskog perioda (npr.radnih sati): Ovo će omogućiti Focus Assist u određenim vremenskim periodima koje možete konfigurisati.
 • - Samo kada koristim puni ekran: Aktivira se kada koristite aplikacije u punom ekranu.

 

Napravite dodatni desktop 

Programeri često rade na više projekata istovremeno. Upotreba više desktopova omogućava im da efikasno prelaze između projekata, čime se ubrzava produktivnost. Svaki dodatni desktop je kao odvojen radni prostor. 
Na Windows operativnom sistemu, dodatne desktopove možete stvoriti koristeći funkciju "Task View" (Task View dugme na traci sa zadacima ili prečica  Win + Tab) i zatim klikom na dugme za stvaranje novog desktopa.


Koristite Microsoft OneNote za bolju organizaciju

Pomoću Microsoft OneNote -a možete da pravite beleške na različite načine, uključujući tekst, slike, snimke zvuka i video zapise. Beleške se organizuju u  sekcijama kako bi se olakšala struktura i pretraga. OneNote omogućava korisnicima i da dele svoje beleške sa drugima u realnom vremenu. Ovo je korisno za timove ili grupe ljudi koji zajedno rade na projektima. OneNote se dobro integriše sa drugim Microsoft Office aplikacijama kao što su Word, Excel i Outlook, što omogućava lakši prenos informacija između ovih alatki. 

 

Promena Veličine Virtuelne Memorije

Virtuelna memorija radi u saradnji sa RAM memorijom vašeg računara (Random Access Memory). Ako imate manje RAM memorije, podesite virtuelnu memoriju tako da poboljšate performanse. Unapređivanjem ovog podešavanja, osiguravate da svi programi i operativni sistemi funkcionišu glatko. Evo kako možete povećati veličinu virtuelne memorije na svom računaru i ubrzati ukupne performanse.

 • - Desnim klikom na ikonu "Moj računar", otvorite opciju "Properties" (Svojstva). Kliknite na karticu "Advanced" (Napredno) i zatim na dugme "Settings" (Podešavanja) ispod sekcije "Performance" (Performanse).
 • - U prozoru "Performance Options" (Opcije performansi), kliknite na karticu "Advanced" (Napredno), gde ćete pronaći virtuelnu memoriju.
 • - Na sledećem ekranu, ispod opcije "Custom size" (Prilagođena veličina), unesite iznos koji želite da dodelite virtuelnoj memoriji (paging file), u zavisnosti od veličine vašeg hard diska i fizičke memorije. - Obavezno postavite vrednost veću od preporučene veličine sistema. Obično se preporučuje da virtuelna memorija bude 1,5 puta veća od fizičke RAM memorije. Na primer, za 3 GB RAM-a, veličina virtuelne memorije je 4605 MB. Unesite 4605 MB u polja za "Initial size" (Početna veličina) i "Maximum Size" (Maksimalna veličina).
 • - Sada kliknite na dugme "Set" (Postavi); može biti potrebno da ponovo pokrenete računar.
 • - Nakon ovog koraka, primetićete značajno poboljšanje performansi na vašem računaru.

 

Koristite Snap Layout za maksimizaciju prostora:

Da biste maksimalno iskoristili prostor na ekranu, koristite Snap Layout opciju. Povucite prozore u ćoškove ekrana ili koristite prečice na tastaturi (Windows + strelice) kako biste postavili prozore tamo gde želite. Snap Layout će vam pomoći da multitasking postane jednostavniji i da organizujete ekran onako kako vam odgovara. Na primer, možete postaviti dva prozora jedan pored drugog i praviti beleške u Microsoft OneNote dok prisustvujete sastanku.

 

Koristite Smart Lookup

Smart Lookup je funkcija koja je dostupna u Microsoft Office aplikacijama, kao što su Word, Excel i PowerPoint. Ova funkcija vam omogućava da brzo pretražujete informacije na mreži bez napuštanja Office aplikacije. Evo kako to funkcioniše:

 • - Označite reč, frazu ili izraz u dokumentu ili radnom listu u Office aplikaciji.
 • - Zatim idite na karticu "Prikaz" (u Wordu) ili "Revidiranje" (u Excelu) i potražite opciju "Smart Lookup".
 • - Kliknite na "Smart Lookup" i otvoriće se bočni panel ili prozor sa rezultatima pretrage. U tom panelu možete videti informacije o označenoj reči ili frazi iz različitih izvora na mreži, kao što su definicije, slični izrazi, slike i članci.

Možete kliknuti na rezultate da biste dobili više informacija ili da biste pristupili dodatnom sadržaju iz različitih izvora.


Korisne prečice za Windows 

Prečice na tastaturi mogu biti veoma korisne za efikasno rukovanje Windows operativnim sistemom. Evo nekoliko korisnih prečica za Windows:

 • Alt + Tab: Prebacivanje između otvorenih aplikacija.
 • Ctrl + C / Ctrl + X / Ctrl + V: Kopiranje, isecanje i lepljenje teksta ili datoteka.
 • Ctrl + Z / Ctrl + Y: Poništavanje i ponovno izvođenje akcija.
 • Windows + D: Minimiziranje ili vraćanje svih otvorenih prozora da biste brzo pristupili radnoj površini.
 • Windows + E: Otvaranje Windows File Explorer-a.
 • Alt + F4: Zatvaranje aktivnog prozora.
 • Ctrl + Shift + Esc: Otvaranje Task Manager-a, da biste upravljali procesima i aplikacijama.
 • Windows + L: Zaključavanje računara ili promena korisničkog naloga.
 • Alt + Enter: U File Exploreru, otvaranje Properties prozora za označenu datoteku.
 • Alt + Space: Otvaranje menija za kontrolu prozora, sa opcijama za minimiziranje, maksimiziranje, vraćanje, pomeranje i zatvaranje prozora.
 • Windows + Arrow Keys (strelice): Pomera aktivni prozor na levo, desno, gore ili dole.
 • Windows + Tab: Otvaranje Task View-a, za prebacivanje između virtuelnih radnih površina.
 • Ctrl + Shift + N: Kreiranje novog foldera u File Exploreru.
 • Alt + Ctrl + Delete: Otvaranje menija za upravljanje nalozima i opcijama za zaključavanje, promenu lozinke itd.

Ovo su samo neke od korisnih precica u Windows operativnom sistemu, pogledajte 30 najkorisnijih prečica za Windows. Precice vam mogu značajno ubrzati rad i olakšati navigaciju kroz različite funkcije i prozore.

Komentara: 0

Ostavite Vaš email ako želite da dobijate obaveštenja o novim vestima na sajtu.

Korišćenjem ovog sajta prihvatate upotrebu kolačića. Saznajte više