15.03.2023

Natalija Mitković

30 najkorisnijih prečica za tastaturu (Windows/MacOS)

 

Prečice za tastaturu omogućavaju  nam brže i efikasnije obavljanje zadataka na računaru. Korišćenje ovih  prečica značajno ubrzava rad i pomaže nam da uštedimo vreme. One su posebno korisne ljudima koji koriste računar za posao, kao što su programeri, dizajneri ili kopirajteri. Pored toga, korišćenje prečica na tastaturi smanjuje stres i umor u rukama i zglobovima jer nam nije potreban stalni rad sa mišem ili traženje opcija na ekranu. 

Osnovne komande za prečice na računaru zasnivaju se na određenim tasterima u kombinaciji sa brojevima i simbolima i nisu iste za Windows i druge operativne sisteme. Reč je o tasterima kao što su Shift, Ctrl, Alt, Windows, koji služe za kombinovanje sa drugim tasterima, dok su kod Mac operativnog sistema najčešći tasteri za prečice Cmd ( Command ) i Control. 

Svakodnevno korišćenje prečica poboljšava produktivnost i efikasnost, što je posebno važno kada imamo mnogo posla koji treba da se završi u kratkom vremenskom roku.
Zato smo u ovom tekstu za vas pripremili 30 najkorisnijih prečica za tastaturu za Wndows i Mac operativni sistem. 

Osnovne prečice za tastaturu koje se koriste najčešće i rade u svim programima su:

 

Uz ove osnovne prečice koje smo nabrojali,  postoje i mnoge napredne prečice na tastaturi koje Vam mogu dodatno  uštedeti vreme i povećati produktivnost. U ovim naprednim prečicama naćićete dosta prečica koje su posebno važne za uređivanje teksta i rad  u programima kao što su Word i Excel, a koje štede zaista mnogo vremena u editovanju teksta. Takve su npr. prečice za boldiranje, podvlačenje i poravnanje teksta. 

Da li ste znali da bi prema nekim procenama, svaki čovak koji koristi računar uštedeo čak do 64 sata godišnje, samo ako bi koristio prečice na tastaturi? 

Zato u nastavku teksta pronađite još korisnih prečica za uštedu vremena :

 

 

 

Ovo je bilo 30 najkorisnijih prečica za tasturu koje smo izdvojili za vas.


Kao i sa svim veštinama, korišćenje prečica za tastaturu zahteva vreme i praksu da bi postalo prirodno i intuitivno. Međutim, ulaganje vremena i truda u učenje ovih prečica može Vam doneti mnogo koristi u poboljšanju vaše produktivnosti i efikasnosti na računaru. Srećno! 

 

 

 

Komentara: 0

Ostavite Vaš email ako želite da dobijate obaveštenja o novim vestima na sajtu.

Korišćenjem ovog sajta prihvatate upotrebu kolačića. Saznajte više