Online kursevi
Pronađi svoj kurs
Cubes School
Podrška
31 mar

Kako osigurati naloge na internetu?

U današnje vreme, kada skoro sve obavljamo online, zaštita naših naloga postala je izuzetno važna.

cybersecurity
istockphoto
cybersecurity

U današnje vreme, kada skoro sve obavljamo online, zaštita naših  naloga postala je izuzetno važna. Često čujemo o slučajevima hakerskih napada, krađe identiteta i drugim oblicima cyber kriminala koji mogu uzrokovati veliku štetu i neugodnosti. Zato je potrebno  osigurati svoje naloge na internetu, odnosno primeniti odgovarajuće mere zaštite.

U ovom tekstu ćemo se detaljnije pozabaviti tim pitanjem i pružiti nekoliko korisnih saveta koji će vam pomoći da zaštitite svoje naloge od potencijalnih napada.

Da bi vaši nalozi na internetu bili sigurni, ne treba vam mnogo truda, potrebno je samo da pratite sledeće korake : 

Napravite jake lozinke

Da biste napravili jake lozinke, pridržavajte se nekoliko osnovnih pravila. Lozinka bi trebalo da bude dugačka najmanje 12 karaktera i bilo bi dobro da  kombinujete velika i mala slova, brojeve i simbole u lozinci. Takođe,  izbegavajte očigledne lozinke, poput vašeg imena, datuma rođenja ili lako dostupnih informacija o vama. Važno je i da  redovno menjate svoje lozinke kako biste osigurali veću bezbednost vaših naloga.
Da li ste znali da su najkorišćenije šifre na internetu 11111 i 123456? To olakšava posao hakerima, zato je važno da imate jaku šifru, koja je kombinacija velikih i malih slova, brojeva i specijalnih karaktera. Na primer za ovu lozinku 2Lx#N$;%:Bq bi hakerima bilo potrebno  1000 godina da pogode.

Nemojte koristiti istu lozinku za više naloga

Iako imate jaku lozinku, veoma je važno da je ne koristite za više naloga. Korišćenje iste lozinke na više naloga može biti veoma rizično. Ako haker uspe da se domogne vaše lozinke za jedan nalog, onda će imati pristup svim ostalim nalozima koji koriste tu istu lozinku. Na taj način, haker bi mogao da pristupi vašem bankovnom računu, društvenim mrežama, e-mailu, ili drugim važnim nalozima. Zato se preporučuje  da koristite različite i jake lozinke za svaki nalog kako biste imali veću sigurnost i zaštitili svoje podatke na najbolji mogući način.

Koristite menadzer lozinki

Menadžer lozinki (eng. password manager) je program koji vam pomaže da generišete i upravljate jakim lozinkama za sve vaše online naloge. 
Uz menader lozinki možete bezbedno čuvati sve svoje lozinke na jednom mestu. Menadžeri lozinki često nude i dodatne funkcije kao što su automatsko popunjavanje lozinki, sinhronizacija sa različitim uređajima i generisanje jačih lozinki za vas. Postoje i besplatne i plaćene varijante, a neki od najpoznatijih su : Dashline, LastPass, 1Password itd.

Upotrebite dvostruku/višestruku autentifikaciju kada god je to moguće

Dvostruka / višestruka autentifikacija je posebna mera zaštite vaših naloga i daje dodatnu sigurnost. Za prijavljivanje na nalog biće vam potrebna dodatna potvrda u vidu koda, koji dobijate na e-mail adresu ili preko SMS poruke. Veliki broj sajtova poput Facebook-a, Gmail-a i Dropbox-a pruža mogućnost dvostruke autentifikacije besplatno , a posebno je važna u banking aplikacijama. Uglavnom se nalazi pod opcijama “Settings”  ili “Privacy “ i većina sajtova će vas provesti kroz proces aktivacije na jednostavan način.

Istalirajte antivirus ukoliko ga već nemate

Antivirusi  su softverski alati dizajnirani da otkrivaju, blokiraju i uklanjaju zlonameran softver sa računara.

Neki antivirusi mogu pružiti dodatne funkcije koje unapređuju zaštitu računara i podataka, kao što su:

  • Firewall koji blokira neovlašćen pristup vašem računaru sa interneta
  • Anti-phishing – pomaže u otkrivanju i blokiranju phishing napada koji pokušavaju da ukradu vaše lične podatke i lozinke
  • Anti-spam – pomaže u detekciji i blokiranju neželjenih e-mail-ova, koji sadrže linkove sa virusom

Zaštitite svoju privatnost na društvenim mrežama i pazite se prevara

Profile na drustvenim mrežama podesite tako da samo vaši prijatelji mogu da ih vide i naravno pazite čije zahteve za prijateljstvo prihvatate. Takođe, kontrolišite koje to informacije delite na društvenim mrežama i nikako nemojte davati svoje lične podatke nepoznatim osobama i  kliktati na sumnjive linkove koji vam stižu od prijatelja u porukama jer mogu biti phishing napadi.
Phishing (fišing) je hakerski napad koji pokušava da vam ukrade novac ili vaš identitet. Hakeri falsifikuju web sajt neke kompanije, ili njen profil na društvenim mrežama, i preko njih pokušavaju da ukradu podatke korisnika ili da instaliraju maliciozni softver na uređaje. Fišing poruke najčešće imaju formu lažnih obaveštenja banaka, sistema za elektronsko plaćanje, društvenih mreža, internet igara itd. Najbolji način da se zaštitite od phishing prevara je da pažljivo pregledate svoje poruke. Većina phishing malvera se šalje sa nasumičnih adresa, ali nekad to bude i sa adresa koje su slične zvaničnim. Ako imate i najmanju sumnju, nemojte otvarati poruke i kliktati na link koji vam je poslat.

Izbegavajte javni, bespatni Wi-Fi

Naravno da svi  volimo besplatan Wi-Fi, ali kada je u pitanju bezbednost naloga na internetu, najjednostavniji način da se zaštitite od hakovanja jeste da izbegavate besplatan javni Wi-Fi, ili barem koristite VPN. VPN je skraćenica za “Virtual Private Network” što u prevodu znači “Privatna Virtuelna Mreža”. Kriptovani podaci putem VPN-a sprečavaju da se prati aktivnost korisnika na internetu i  da se pristupi njihovim ličnim podacima.

Koristite različite e-mail adrese za različite vrste naloga

Kao što nije dobro imati istu šifru za više naloga, tako nije preporučljivo ni da koristite samo jednu e-mail adresu na svim nalozima. Ukoliko koristite različite e-mail adrese za različite naloge bićete još bezbedniji na internetu. Npr imate jedan e-mail koji koristite samo za društvene mreže i na njemu vam stigne poruka koja je navodno od banke – odmah ćete znati da je u pitanju virus.

Redovno ažurirajte softver i aplikacije

Mnogi od nas zaborave da ažuriraju softver telefona i preuzete aplikacije, ili misle da to nije važno. Ali  redovno ažuriranje obezbeđuje i da bezbednosni softver telefona i aplikacije budu uvek ažurni, što može da vas zaštiti od hakera i spreči iskorišćavanje vaših ličnih informacija.

Kada preduzimamo sve  ove navedene korake, povećavamo sigurnost i pouzdanost naših online aktivnosti, što nam omogućava da koristimo sve blagodeti interneta bez straha od krađe identiteta i sličnih pretnji. Možemo zaključiti da osiguravanje naših online naloga na internetu nije samo preporuka, već nužnost. 

 

Izvor: pcmag.com

Podeli

cubes facebook icon cubes twitter icon cubes linkedin icon