26.10.2023

Natalija Mitković

Zanimljive Chrome funkcionalnosti za koje niste znali

 

Google Chrome je neosporno jedan od najpopularnijih web pretraživača na svetu. Dok većina korisnika Google Chrome koristi za osnovno pretraživanje interneta, malo je onih koji su svesni svega što ovaj browser može da ponudi. 

U ovom tekstu ćemo vas provesti kroz neke zanimljive funkcionalnosti Chrome-a, koje možda niste znali da postoje. Bilo da ste povremeni korisnik ili dugogodišnji fan Chrome-a, pripremite se da otkrijete nove mogućnosti ovog pretraživača koje će poboljšati vaše online iskustvo.


Search bar kao kalkulator

Da li ste znali da možete da koristite Search bar kao kalkulator u Google Chrome pretraživaču? Ovo je korisna funkcionalnost koja vam omogućava da brzo i jednostavno izračunate matematičke izraze bez potrebe da otvarate posebne kalkulator aplikacije ili prelazite na drugi sajt. Sve što treba da uradite jeste da unesete matematički izraz direktno u Search bar Chrome-a i dobićete rezultat. Ova opcija čini surfovanje internetom još praktičnijim, omogućavajući vam da brzo rešite matematičke zadatke bez ometanja. 

 

Emotikoni 

Google Chrome prati svaki sitni detalj naših nedavnih aktivnosti tokom pregledanja interneta. Na primer, ako otvorite više od 100 kartica u Google Chrome pretraživaču, primetićete smajli emotikon u gornjem desnom uglu. A u slučaju Incognito kartica, videćete emotikon koji namiguje. Google stvarno obraća pažnju na male detalje. 

 

Provera bezbednosti 

Možete omogućiti Chrome-u da proverava sumnjive ekstenzije, loš softver i čak da li su vaše lozinke ugrožene. Ovo je odlična mera koju možete kombinovati sa najboljim antivirusnim softverom. 

  1. 1. Odaberite tri tačke u gornjem desnom uglu, 
  2. 2. Zatim odaberite “Postavke”.
  3. 3. Odaberite Privatnost i bezbednost i 
  4. 4. Pod opcijom”Provera bezbednosti”, odaberite “Proveri sada”.

 

Earth View

Ovo  je funkcija koja omogućava korisnicima da pregledaju visokokvalitetne satelitske snimke Zemlje iz različitih delova sveta. Ove slike prikazuju prirodne lepote, kulturne znamenitosti i geografske karakteristike Zemlje iz ptičije perspektive. Nakon što se ova Google ekstenzija uspešno instalira na vašem veb pretraživaču, svaki put kada otvorite novi tab, videćete novu prelepu impresivnu sliku Zemlje iz programa Google Earth satelitskim snimcima. Ako vam se svidi bilo koja slika, takođe je možete sačuvati i preuzeti na svoj sistem, koristiti je kao pozadinu ili nešto slično, deliti na društvenim mrežama itd.

 

100 000 zvezda 

Postoji web sajt "100 000 Stars"  na kojoj možete istraživati čitavu neverovatnu galaksiju punu zvezda i sazvežđa. Ovo je jedan od eksperimenata u okviru Chrome-a, a web stranica koristi izvanredne JavaScript trikove koji su kompatibilni samo za Google Chrome pretraživač. Ukoliko ste ljubitelj astronomije, obavezno je isprobajte!

 

Pravljenje beleški

Ovaj trik je posebno praktičan jer vam omogućava da kreirate beleške bez potrebe za dodatnim alatima ili aplikacijama. Možete pristupiti ovim beleškama sa bilo kog uređaja koji ima Google Chrome pretraživač. To znači da možete brzo i jednostavno organizovati i sačuvati važne informacije tokom surfovanja na internetu, bez potrebe za posebnim aplikacijama za beleške.

Samo upišite "data:text/html" u pretraživač i brzo zabeležite bilo šta dok pretražujete. Ovu funkciju možete koristiti i na svom pametnom telefonu i čak sačuvati svoje beleške u PDF formatu.

 

Puštanje muzike i videa

Chrome vam omogućava otvaranje mp3 i mp4 fajlova na vašem računaru. Samo povucite i otpustite fajl u otvoreni prozor Chrome-a, i on će ga automatski pustiti.
Postoje i ekstenzije za Chrome koje proširuju njegove sposobnosti kao plejera. Na primer, možete instalirati ekstenziju za bolje upravljanje kontrolama reprodukcije ili za optimizaciju kvaliteta zvuka i slike.

 

Gledanje slika 

Isto kao i za puštanje muzike i video snimke, Chrome možete da koristite i za gledanje slika. Sve što trebate učiniti je jednostavno prevući i ispustiti datoteku sa slikom na Chrome pregledač. To je to!

 

Igrajte Pac-Man 

Da li znate da možete besplatno da igrate jednu od najpoznatijih igara svih vremena putem Google Chrome-a?

  1. 1. Upišite "Pac-Man" u traku za pretragu.
  2. 2. Izaberite "Igrajte" i uživajte.


Za igranje drugih igara, uključujući Minesweeper, izaberite padajući meni za izbor.

 

Komentara: 0

Ostavite Vaš email ako želite da dobijate obaveštenja o novim vestima na sajtu.

Korišćenjem ovog sajta prihvatate upotrebu kolačića. Saznajte više