11.08.2023

Natalija Mitković

Skrivene strane PHP-a: Slon i pesma u svetu koda

 

PHP je najpopularniji programski jezik za web razvoj, a skoro 80 % svih web sajtova pisano je upravo u njemu.

U ovom tekstu podelili smo sa vama početke ovog jezika, kao i zanimljive činjenice o njemu.

 

Kako je PHP dobio naziv?

Počeci PHP-a datiraju iz 1994. a prvu verziju napisao je Rasmus Lerdorf, za prezentovanje sopstvene web stranice, odnosno za praćenje poseta njegove online radne biografije.
Zbog toga je prvobitni naziv za ovaj jezik bio PHP - Personal Home Page. Ova verzija je zapravo predstavljala skup alata napisanih u Perl-u, tako da je pun naziv jezika bio PHP Tools. Ovu, prvobitnu verziju Rasmus je ponovo ispisao u C programskom jeziku, a uz to je postojeću verziju unapredio i dodao nove funkcionalnosti, poput mogućnosti povezivanja sa bazama podataka i kreiranja jednostavnih dinamičnih web stranica. 1995. PHP je postao dostupan javnosti, odnosno drugi programeri su imali mogućnost da rade na njemu, a tada je i naziv izmenjen u PHP/FI - Personal Home Page Tools/Forms Interpreter.

Verzija 2.0 puštena je tokom 1997.godine i PHP je dobio status programskog jezika. Tada je stekao veću popularnost i širu primenu na web sajtovima - tokom 1998. oko 60000 web sajtova bilo je napisano u PHP-u, koji su obuhvatali oko 1% svih domena u to vreme.


Iako je PHP rastao i privukao dosta novih korisnika, imao je i dosta problema sa stabilnošću. Zbog toga su Zeev Suraski i Andi Gutmans, iz Izraela, dobrovoljno započeli ponovno ispisivanje koda i 1998. godine je puštena verzija PHP 3.0. Ova verzija bila je prekretnica u popularizaciji PHP-a, a izvedbe ove verzije se koriste i danas. Takođe, naziv je promenjen na PHP, ali ovog puta značenje reči nije se odnosilo na Personal Home Page, već je reč PHP predstavljala rekurzivni akronim za Hypertext Pre-processor.

 

 

Maskota PHP-a je slon 

1998. godine, Vincent Pontier, dizajner, na ideju php slona je došao slučajno, jer je nakon ispisa reči PHP shvatio da mu reč liči na slona gledanog sa strane. Prvobitno je slon trebalo da predstavlja php logo, a tek 10 godina kasnije napravljen je prvi plišani php slon. Ovaj slon je postao zvanična maskota php programskog jezika, zanimljivog naziva - kombinaciju reči PHP i elephant (eng. slon)- elePHPant.


PHP ima svoju pesmu

PHP pesmu napisao i snimio je glumac i kantautor Lam Vissay, po nalogu NFQ grupacije iz Azije.WordPress je napisan u PHP-u

WordPress, platforma koja pokreće brojne web sajtove širom sveta, koristi PHP kao osnovni jezik za svoj razvoj. Ovaj izbor nije slučajan – PHP nudi dinamičnost i fleksibilnost potrebnu za kreiranje robustnih web aplikacija kao što je WordPress. Zahvaljujući svojoj sposobnosti da se lako integriše sa bazama podataka i omogući interakciju sa korisnicima, PHP je omogućio izgradnju sistema kao što je WordPress koji olakšava kreiranje, upravljanje i ažuriranje web sadržaja.


Kroz decenije razvoja, PHP je stekao ugled kao jezik koji je pristupačan za učenje i brz za implementaciju. WordPress je samo jedan od primera koji ilustruje širok spektar mogućnosti koje PHP pruža. Ovaj jezik se neprestano usavršava, sa velikom zajednicom programera koja doprinosi njegovom razvoju i proširuje njegove granice.

 

Koriste ga neke od najvećih platformi na svetu

PHP je korišćen od strane nekih od najvećih i najuspešnijih kompanija širom sveta. Samo neke od platformi koje su koristile PHP uključuju : Lyft, Facebook, MailChimp, Yahoo, Vox Media, Slack, WordPress, DailyMotion, Spotify, WhatsApp, Flickr, Wikipedia, Tumblr, Etsy i Drupal. Facebook je jedna od najpoznatijih kompanija koja je koristila PHP u svojim počecima. Iako su kasnije razvili svoj jezik, Hack, koji je baziran na PHP-u, Facebook je počeo sa PHP-om za izgradnju svoje platforme i brze iteracije tokom ranih godina. PHP je, dakle, ostavio značajan trag u razvoju web tehnologija i omogućio ovim kompanijama da izgrade svoje uspešne proizvode i usluge. Njegova upotreba i dalje ostaje relevantna u razvoju modernih web rešenja.

 

Globalna Prisutnost i Dugovečnost

Još jedna fascinantna zanimljivost o PHP-u je njegova globalna prisutnost i dugovečnost na internetu. PHP je prisutan na oko 80% aktivnih web servera širom sveta. Ova ogromna upotreba potvrđuje koliko je PHP neophodan u razvoju i održavanju web sadržaja. Ovaj jezik je prisutan u svim aspektima digitalnog sveta, bilo da se radi o malim ličnim blogovima ili velikim e-trgovinskim platformama. Njegova dugovečnost i neprekidna evolucija ga čine ključnim igračem u web industriji. 

 

 

Komentara: 0

Ostavite Vaš email ako želite da dobijate obaveštenja o novim vestima na sajtu.

Korišćenjem ovog sajta prihvatate upotrebu kolačića. Saznajte više