27.07.2023

Natalija Mitković

Zbog čega je Laravel najbolji izbor za PHP?

 

PHP je jedan od najpopularnijih programskih jezika, a Laravel je, po mišljenju mnogih njegov najbolji framework, što dovodi do toga da je veliki broj websajtova napisan upravo u PHP i Laravel-uU ovom tekstu ćemo otkriti zbog čega je Laravel toliko popularan i zašto je najbolji izbor za PHP. 

 

 

Šta je Laravel? 

Laravel je open-source framework za razvoj aplikacija u PHP-u. Ovaj framework  se zasniva na MVC (Model-View-Controller) arhitektonskom obrascu koji olakšava upravljanje složenim i velikim projektima. Kreiran je od strane Taylora Otwell-a i prvi put je pušten u javnost 2011. godine. Laravel se ističe svojom čistom i ekspresivnom sintaksom koja olakšava čitanje i pisanje koda. Ovaj framework pruža programerima set alata, biblioteka i standardizovanih pristupa koji olakšavaju izradu i održavanje web aplikacija. 

 

 

5 najboljih funkcija Laravel-a koji ga čine popularnim 

 

1. Blade Template Engine

Ovaj sistem omogućava programerima da kreiraju HTML templejt sa ugrađenom logikom i dinamičkim sadržajem, a zatim ih koriste za generisanje dinamičkih stranica. Blade koristi jednostavnu i čistu sintaksu koja olakšava pisanje i čitanje koda. Korišćenjem Blade Template Engine-a, programeri mogu olakšati generisanje dinamičkih HTML stranica, odvajajući logiku od prezentacije. Ovo poboljšava organizaciju koda, čini ga čitljivijim i olakšava timski rad na projektima.

 

2. Eloquent ORM (Object-Relational Mapping) 

Ovo je funkcionalnost koja se koristi u Laravelu za rad sa bazom podataka. ORM predstavlja tehniku koja omogućava mapiranje objekata u programskom jeziku na redove u tabelama u bazi podataka, čime se olakšava interakcija između aplikacije i baze podataka. U kontekstu Laravela, Eloquent je sloj koji se nalazi iznad baze podataka i omogućava programerima da komuniciraju sa bazom koristeći PHP objekte i modele, umesto da pišu sirov SQL kod. To čini upravljanje podacima lakšim i intuitivnijim. Korišćenjem Eloquent ORM-a, programeri mogu brzo i lako upravljati podacima u Laravel aplikacijama, smanjujući potrebu za ručnim pisanjem SQL upita.

 

3. Laravel MVC arhitektura

Laravel koristi MVC (Model-View-Controller) arhitekturu za organizaciju i strukturu web aplikacija. MVC je popularan design pattern koji pomaže programerima da razdvoje logiku aplikacije od prezentacije, što olakšava održavanje i skaliranje aplikacija. 


Evo šta predstavlja svaki deo MVC arhitekture u Laravelu:

Model predstavlja sloj koji se odnosi na manipulaciju podacima i bazu podataka. U Laravelu, modeli su klase koje opisuju strukturu i ponašanje podataka u aplikaciji. Ovi modeli omogućavaju pristup i manipulaciju podacima u bazi podataka, kao i definisanje veza sa drugim modelima. Na primer, može postojati model koji predstavlja tabelu "korisnici" i sadrži metode za izvođenje upita nad ovom tabelom.

View se odnosi na sloj koji se odnosi na prezentaciju podataka korisnicima. U Laravelu, View se obično piše u Blade templating engine-u. View sadrži HTML, CSS i JavaScript kod koji se koristi za renderovanje informacija koje su prikazane korisnicima. View često koristi podatke koje su dobijeni iz Modela kako bi generisali dinamički sadržaj.

Controller upravlja logikom aplikacije i komunikacijom između Model-a i View-a. Kada korisnik napravi zahtev (npr. klikom na određeni link), taj zahtev se šalje na odgovarajući Controller. On tada koristi Model da dohvati potrebne podatke iz baze, obrađuje ih i zatim prosleđuje View-u kako bi bili prikazani korisniku. Controller često sadrži metode koje odgovaraju različitim akcijama koje korisnik može izvršiti na aplikaciji (npr. prijava, registracija, slanje forme itd.).


Zajedno, ovi tri dela čine MVC arhitekturu koja omogućava organizaciju koda u Laravel aplikacijama. MVC olakšava timski rad, održavanje aplikacija i omogućava programerima da se fokusiraju na određeni deo aplikacije bez potrebe da se bave kompleksnostima drugih delova.

 

4. Open source i široka zajednica

Laravel, kao open source framework omogućava da se kod prilagodi i poboljša od strane programera širom sveta. Laravel ima moćnu zajednicu koja podržava ovaj framework kako bi ga učinila naprednijim i fleksibilnijim. Ova zajednica neprestano doprinosi novim funkcijama, ispravkama grešaka i unapređenjima, što čini Laravel jednim od najpopularnijih PHP framework-a među web developerima. 


5. Objektno orijentisane biblioteke 

U Laravelu, objektno orijentisane biblioteke omogućavaju programerima da koriste gotove klase i metode koje su već implementirane i testirane, čime se znatno smanjuje vreme razvoja i poboljšava održavanje aplikacija. Ove biblioteke obuhvataju različite funkcionalnosti kao što su upravljanje bazama podataka, validacija unosa podataka, rad sa sesijama i mnoge druge.

Pored toga, zahvaljujući objektno orijentisanom pristupu, programeri mogu lako proširivati funkcionalnosti okvira i prilagoditi ga prema potrebama svog projekta. Ova modularnost i fleksibilnost čine Laravel pogodnim izborom za izradu složenih web aplikacija.


Ukratko, objektno orijentisane biblioteke u Laravelu pružaju programerima moćan alat za efikasno i organizovano programiranje, što omogućava brži razvoj kvalitetnih web aplikacija.


Zašto koristiti Laravel framework za PHP?

Nema sumnje da je jednostavnost korišćenja Laravela doprinela njegovoj  ogromnoj popularnosti, ali korišćenjem ovog popularnog framework-a otvara se put i ka mnogim drugim prednostima. Za olakšavanje uobičajenih zadataka, Laravel radi na modularnoj osnovi. To znači da sa Laravelom dolazi mnoštvo unapred izgrađenih funkcija i struktura koje rade prema najnovijim principima PHP-a kako bi se napravile web aplikacije prilagodljive različitim uređajima (responsive) na efikasan način. Laravel framework čini izuzetno jednostavnim i lako implementira potpuni sistem za autentifikaciju - prijavljivanje, registraciju i resetovanje lozinke. Takođe, pruža jednostavan način organizovanja logike autorizacije i kontrole pristupa resursima.


Kada je u pitanju bezbednost, Laravel ima ugrađene mehanizme zaštite od uobičajenih bezbednosnih pretnji kao što su SQL injection, cross-site scripting (XSS) i cross-site request forgery (CSRF). 


Dakle, zašto koristiti Laravel framework? Zato što je izuzetno siguran i ne dozvoljava da bilo koje zlonamerne aktivnosti ili bezbednosne pretnje uđu u web aplikaciju. To jednostavno znači da je vaša PHP web aplikacija potpuno sigurna sa Laravelom.

 

Da li je Laravel najbolji PHP framework?

Izbor najboljeg PHP framework-a zavisi od različitih faktora i potreba projekta. Međutim, Laravel se smatra jednim od najpopularnijih i najcenjenijih PHP framework-a na tržištu, sa dobrim razlogom. Laravel ima intuitivnu sintaksu koja olakšava razvoj aplikacija i smanjuje vreme potrebno za implementaciju funkcionalnosti.

Laravel dolazi sa mnoštvom ugrađenih funkcija koje olakšavaju rešavanje uobičajenih problema, kao što su autentifikacija, rutiranje, upravljanje bazama podataka i još mnogo toga.


Laravel je potpuno zasnovan na objektno orijentisanom programiranju (OOP), što omogućava dobru organizaciju koda, ponovno korišćenje i nadogradnju.

 

Prednosti i nedostaci Laravel-a 

 

Za kraj ćemo navesti neke osnovne prednosti i nedostatke Laravela.

Prednosti: 

 

  • Lako učenje zahvaljujući odličnoj dokumentaciji i podršci zajednice, kao i intuitivnom interfejsu
  • Sintaksa je jednostavna za razumevanje i korišćenje, što olakšava i početnicima da ga koriste
  • Ugrađene biblioteke
  • Lako implementiranje na glavne pružaoce usluga u cloud-u, kao što je AWS
  • Moćan Blade šablonski sistem
  • Ugrađena sigurnost i autorizacija
  • Robustan i skalabilan

Nedostaci: 

  • Sporiji od nekog drugog framework-a
  • Manje ugrađene podrške
  • Ima osnovne sigurnosne funkcije, ali je i dalje ograničen inherentnim ranjivostima PHP-a.

 

Izvor : netsolutions.com

Komentara: 0

Ostavite Vaš email ako želite da dobijate obaveštenja o novim vestima na sajtu.

Korišćenjem ovog sajta prihvatate upotrebu kolačića. Saznajte više