05.07.2023

Natalija Mitković

Top 10 PHP saveta za početnike

 

Učenje novih veština kao što je programiranje u početku nije lako, što važi i za učenje PHP programskog jezika. PHP je izuzetno moćan jezik koji se koristi za razvoj dinamičkih web stranica i aplikacija. Uz pravilno razumevanje i primenu PHP-a, otvarate vrata neograničenim mogućnostima za kreiranje interaktivnih i funkcionalnih web rešenja. Ukoliko ste se odlučili na taj prvi korak učenja PHP-a , ovo je tekst za vas.


U nastavku ćemo vam dati 10 najvažnijih saveta za PHP početnike : 

 

Budite sigurni da želite da naučite PHP 

 

Veoma je važno da budete sigurni da je baš PHP programski  jezik koji želite da naučite. Ukoliko ste već upoznati sa osnovama programiranja i razvojem web stranica, već ste na dobrom putu da donesete ispravnu odluku. Ukoliko vas zanima izrada složenih formulara, interaktivnih web stranica, upravljanje bazama podataka i razvoj naprednih funkcionalnosti, onda je PHP pravi izbor za vas. Međutim, treba napomenuti da učenje PHP-a zahteva vreme, strpljenje i posvećenost. Kao i kod bilo kojeg drugog jezika za programiranje, ne možete očekivati da postanete stručnjak preko noći. Potrebno je uložiti napor i praksu kako biste stekli solidno razumevanje jezika i razvili veštine za rešavanje problema i razvoj veb aplikacija. Budite spremni na izazove i ne odustajte ako naiđete na prepreke tokom učenja. 

 

Napravite svoj prvi projekat 

 

Kada ste čvrsto rešili da naučite PHP, sledeći savet je da ostanete motivisani i uvek imate na umu svoj krajnji cilj - a to za početak neka bude vaš  prvi projekat. Na taj način će vam učenje biti zanimljivije i lakše. Bilo da pohađate kurs PHP-a  u školi ili online od kuće, napravite svoj projekat na kojem ćete raditi u toku učenja. Kako vreme bude odmicalo i vi budete napredovali u učenju, možete da napravite i različite verzije svog projekta. Na primer, u početku neka vam zadatak bude da napravite jednostavnu aplikaciju za kontakte, koja ima osnovnu funkcionalnost za dodavanje i brisanje kontakata, a kasnije kada budete stekli nove veštine možete da dodate i naprednije funkcionalnosti i povežete bazu podataka. 

 

Prvo naučite HTML 

 

Ako niste prethodno učili HTML, naš savet je da prvo posvetite neko vreme učenju ovog jezika. HTML (Hypertext Markup Language) je osnovni jezik za izradu web stranica. Učenje HTML-a omogućava vam da razumete osnovnu strukturu i način organizacije elemenata na web stranici. PHP se često koristi za ugradnju dinamičkog sadržaja u HTML datoteke. Poznavanje HTML-a pomaže vam da razumete gde i kako ćete umetnuti PHP kod unutar HTML stranica kako biste postigli željeni rezultat. Učenje postepeno, od osnovnih jezika poput HTML-a do složenijih jezika poput PHP-a, često je bolji pristup jer vam omogućava da steknete čvrste temelje. 

 

Aktivno učenje 


Aktivno učenje zahteva vašu aktivnu participaciju i angažovanje u procesu učenja. Umesto da pasivno primate informacije, aktivno učestvujte u rešavanju problema i primeni znanja. To vam pomaže da održite veći nivo fokusa i pažnje, što olakšava usvajanje i razumevanje novih informacija.


Kada rešavate probleme da biste prošli lekciju na kursu,  prinuđeni ste da aktivno razmišljate o tome kako primeniti naučeno znanje. Aktivno učenje omogućava vam da razvijete i unapredite različite veštine. Kroz aktivno angažovanje, kao što su praktične vežbe ili diskusije, stičete veštine kao što su timski rad, kritičko razmišljanje, problem-solving i komunikacija. Ove veštine su vredne i primenjive u različitim životnim i profesionalnim situacijama.

 

Ne plašite se grešaka 

 

Greške su deo procesa učenja i ne treba da vas obeshrabre. Umesto toga, koristite ih kao priliku da rastete i napredujete. Svaki put kad napravite grešku, to je zapravo korak napred ka boljem razumevanju jezika. Iskoristite greške kao podsetnik da ste hrabri i da se upuštate u nove izazove. Istražujte, eksperimentišite i budite otvoreni za ispravke. Važno je prihvatiti da su greške normalne i da vam omogućavaju da postanete iskusniji PHP programer. Zapamtite, pravi profesionalci nisu oni koji izbegavaju greške, već oni koji se hrabro suočavaju sa njima i uče iz njih.

 

Uključite izveštavanje o greškama na php.ini 

 

Jedan od ključnih saveta je da uključite izveštavanje o greškama u svojoj konfiguraciji php.ini datoteke. Php.ini datoteka je konfiguraciona datoteka PHP-a koja vam omogućava da prilagodite razne aspekte PHP okruženja. 
Pronađite svoj php.ini fajl, koji se obično nalazi u direktorijumu "php" ili "conf", i otvorite ga u tekstualnom uređivaču. Pronađite liniju koja se odnosi na izveštavanje o greškama (npr. "error_reporting" ili "display_errors") i postavite je na "On" ili "E_ALL" (koji uključuje sve nivoe grešaka). Sačuvajte izmene i ponovo pokrenite PHP server.  Na taj način, svaka greška u vašem kodu će biti prikazana i moći ćete da vidite specifične detalje o tome šta je pošlo po zlu. Uključivanje izveštavanja o greškama na Php.ini je jednostavan korak koji će vam pomoći da budete sigurni da vaš kod radi ispravno i da steknete dragoceno iskustvo u rešavanju grešaka.


Pažljivo sa PHP sintaksom 

 

Kada započinjete svoju PHP avanturu, jedan od najvažnijih saveta je da budete izuzetno pažljivi sa sintaksom jezika. PHP jezik ima svoja pravila i konvencije koje treba slediti kako bi vaš kod bio ispravan i funkcionisao onako kako ste zamislili.
Sintaksa se odnosi na pravilno pisanje i organizaciju koda, uključujući upotrebu zagrada, tački-zareza, navodnika i drugih znakova. Iako se može činiti kao sitnica, čak i najmanja greška u sintaksi može dovesti do grešaka u izvršavanju koda ili čak do potpunog prekida rada aplikacije.
Obratite pažnju na otvaranje i zatvaranje zagrada, ispravno postavljanje navodnika i tački-zareza na kraju svake linije koda. Da biste olakšali praćenje i otklanjanje grešaka u sintaksi, koristite odgovarajuće uređivače koda koji pružaju naglašavanje sintakse i automatsko ispravljanje grešaka. Ovo će vam pomoći da brže identifikujete potencijalne probleme i olakšate održavanje vašeg koda.

 

Neka vaš kod bude čitljiv 

 

Kada radite sa PHP-om, važno je da kod koji pišete bude čitljiv i razumljiv ne samo vama, već i drugim programerima koji možda budu pregledali vaš kod. Čitljiv kod olakšava saradnju, održavanje i pronalaženje grešaka u vašim aplikacijama. Koristite odgovarajuće razmake i uvlačenja kako biste organizovali blokove koda. Dajte smislene nazive promenljivima i funkcijama: Kada birate nazive za promenljive, funkcije ili klase, izbegavajte jednokratne oznake poput "a", "x" ili "tmp". Umesto toga, koristite opisne nazive koji jasno definišu svrhu ili sadržaj tih elemenata. Komentarisanje koda je važno kako biste objasnili delove koda koji nisu očigledni ili kako biste dali dodatne informacije. Komentari treba da budu jasni, koncizni i korisni. Ako imate duži blok koda, razdvojite ga na manje funkcije ili metode. Čitljivost koda nije samo estetsko pitanje, već igra ključnu ulogu u produktivnosti i održavanju aplikacija. Uvek se trudite da pišete čitljiv i razumljiv PHP kod, jer će vam to pomoći da postanete efikasniji programer i pružiće vam prednost u saradnji sa drugima.

 

Pokušajte da sami rešavate probleme 

 

Kada se susretnete sa problemom u PHP-u, važno je da razvijete veštinu samostalnog rešavanja problema. Iako je u redu tražiti pomoć od drugih ili koristiti resurse poput foruma i dokumentacije, vežbanje samostalnog rešavanja problema će vam pomoći da postanete samopouzdan programer. Koristite dostupne resurse poput dokumentacije PHP-a, tutorijala ili pretraživača kako biste pronašli informacije koje vam mogu pomoći. Često će vam biti potrebno da eksperimentišete sa različitim pristupima ili kombinujete više tehnika kako biste pronašli najbolje rešenje. Važno je imati strpljenja i ne obeshrabrivati se ako ne uspete odmah pronaći rešenje. Kada uspete da samostalno rešite problem, osetićete veliko zadovoljstvo i samopouzdanje. To će vam pružiti podsticaj za dalje učenje i razvoj vaših veština u PHP-u.

 

 Razumevanje žargona u PHP -u 

 

Kao i svaki programski jezik i PHP ima svoj specifičan žargon i terminologiju koju treba razumeti kako biste se osećali kao deo programerske zajednice. Upoznavanje sa ovim terminima olakšava komunikaciju sa drugim programerima, razumevanje dokumentacije i učenje novih koncepta u PHP-u.
Upoznavanje sa terminima kao što su : petlje, funkcije, promenljive, nizovi, klase i objekti  će vam omogućiti da bolje razumete PHP kod koji čitate, da postavljate relevantna pitanja i da se aktivno uključite u PHP zajednicu. Koristite dostupne resurse poput dokumentacije, tutorijala i foruma kako biste proširili svoje znanje i postali sve upućeniji u specifičnosti PHP žargona.

 

Izvor : bitdegree

Komentara: 1

M

Mina

07.07.2023 08:31:07

Super saveti, korisno za nas pocetnike!

Odgovori

Ostavite Vaš email ako želite da dobijate obaveštenja o novim vestima na sajtu.

Korišćenjem ovog sajta prihvatate upotrebu kolačića. Saznajte više