13.06.2023

Natalija Mitković

PHP - Najmoćniji jezik za Backend programiranje

 

Backend programiranje se fokusira na obradu podataka, interakciju sa bazom podataka, logiku poslovnih procesa i ostale zadatke koji su skriveni od korisnika i obavljaju se na strani servera. Backend programiranje se često izvodi korišćenjem server-side jezika kao što su PHP, Python, Ruby, Java, C# i mnogi drugi. Ti programski jezici rade sa framework-om koji olakšava proces web programiranja - za Javu je to Spring, za PHP - Laravel itd.

 

U ovom tekstu detaljnije ćemo pisati o PHP programskom jeziku i My SQL sistemu za upravljanje bazom podataka : 

 

Šta je PHP?

 

PHP (Hypertext Preprocessor) je jedan od popularnih programskih jezika za backend programiranje, a skoro 80% svih websajtova pisano je upravo u njemu. To je skriptni programski jezik i koristi se za izradu dinamičkih web stranica i web aplikacija. PHP je serverski jezik, što znači da se kod izvršava na serveru i rezultati se šalju korisniku u obliku generisane HTML stranice. 

Počeci PHP-a datiraju iz 1994.godine, a prvu verziju napisao je Rasmus Lerdorf, za prezentovanje sopstvene web stranice, odnosno za praćenje poseta njegove online radne biografije.
PHP programski jezik je posebno dizajniran za web razvoj i ima ugrađene funkcije koje olakšavaju interakciju sa serverom, bazama podataka i upravljanje podacima.
PHP podržava različite baze podataka, kao što su MySQL, PostgreSQL, SQLite i druge.


PHP programski jezik se često koristi u kombinaciji sa HTML-om za generisanje dinamičkog sadržaja na webu. Može se koristiti za razvoj raznih web aplikacija, kao što su web shop - ovi, forumi, CMS sistemi i još mnogo toga. 
Takođe PHP podržava objektno orijentisano programiranje (OOP) i ima mnoge plugin-ove i frameworke koji olakšavaju razvoj web aplikacija. 


Objektno orijentisano programiranje u PHP-u 

 

Objekto orijentisano programiranje (OOP) pruža način za strukturiranje i organizaciju kroz koncepte kao što su objekti, klase, nasleđivanje, polimorfizam i inkapsulacija. Objektno orijentisano programiranje omogućava organizaciju i strukturu u razvoju PHP aplikacija. Pomaže u stvaranju modularnog i ponovno upotrebljivog koda, olakšava održavanje i omogućava lakše timsko programiranje. 

U PHP-u, objekti se kreiraju na osnovu klasa. Klasa definiše strukturu i ponašanje objekata. Klase mogu imati svoje atribute (promenljive) i metode (funkcije) koje definišu operacije koje objekti mogu izvršiti. 

 

Želiš da saznaš više o objektno orijentisanom programiranju na jednostavnom i razumljivom primeru? Pročitaj Šta je Objektno orijentisano programiranje?


Za šta se PHP programski jezik koristi?

 

PHP programski jezik  se može koristiti za razne svrhe, kao što su:

  • - Obrada formi i validacija podataka koji su poslati putem formi.
  • - Povezivanje s bazom podataka i izvršavanje upita.
  • - Generisanje dinamičkih HTML stranica i šablona.
  • - Manipulacija datotekama i direktorijumima na serveru.
  • - Manipulacija slikama i obrada multimedijalnih sadržaja.
  • - Kreiranje RESTful API-ja za komunikaciju između aplikacija.
  • - Autentifikacija i autorizacija korisnika.
  • - Integracija s eksternim servisima i API-ima.

 

PHP je open-source jezik, što znači da je slobodno dostupan i ima veliku zajednicu programera koji doprinose razvoju jezika i pružaju podršku putem foruma, biblioteka i frameworka kao što su Laravel, Symfony, CodeIgniter i mnogi drugi.

 

PHP i Wordpress

Pravljenje sajta u WordPress-u podrazumeva i PHP programiranje. PHP i WordPress su usko povezani, s obzirom da je WordPress jedan od najpopularnijih CMS (Content Management System) sistema koji je napravljen upravo koristeći PHP kao serverski jezik. PHP se koristi za sve backend funkcionalnosti, uključujući interakciju sa bazom podataka, generisanje dinamičkog sadržaja, upravljanje korisnicima, obradu formi i mnoge druge zadatke. Takođe, WordPress sajtovi često koriste Plugin-ove, koji se prave u PHP-u, kako bi se proširile mogućnosti WordPress-a, dodale nove funkcionalnosti ili prilagodile postojeće. PHP zajednica ima veliku ulogu u razvoju i održavanju WordPress-a.


Šta je MySQL?

MySQL je popularni sistem za upravljanje bazama podataka (SGBD - Sistem za upravljanje bazom podataka) koji se koristi za organizaciju, skladištenje i upravljanje podacima. MySQL je open-source softver, što znači da je besplatan za korišćenje i ima široku podršku i zajednicu programera.
MySQL je poznat po svojoj sposobnosti za rukovanje velikim količinama podataka i brzom izvršavanju upita. MySQL je dostupan za različite operativne sisteme kao što su Windows, Linux, macOS itd. To ga čini pogodnim za upotrebu na različitim platformama. MySQL koristi SQL jezik za komunikaciju sa bazom podataka. SQL je standardizovani jezik za upravljanje bazama podataka i omogućava izvršavanje upita, ažuriranje podataka, kreiranje tabela, izvršavanje kompleksnih operacija nad podacima i još mnogo toga.

MySQL se često koristi u web aplikacijama za čuvanje podataka kao što su korisnički podaci, informacije o proizvodima, poruke, logovi ili druge vrste podataka. Takođe se može integrisati sa različitim programskim jezicima, kao što su PHP, Python, Java i mnogi drugi, što ga čini popularnim izborom za backend razvoj web aplikacija.


Koje su prednosti rada u PHP-u ? 


Jednostavna sintaksa: PHP ima sintaksu koja je slična jezicima kao što su C, Java i JavaScript. Ako već imate iskustva sa tim jezicima, prelazak na PHP će biti relativno jednostavan. Ali čak i ako nemate prethodno iskustvo u programiranju, PHP ima intuitivnu sintaksu koja je lako razumljiva.

Velika zajednica i resursi: PHP programski jezik ima veliku zajednicu programera i obilje resursa na internetu. Postoje brojne dokumentacije, tutorijali, forumi i blogovi koji vam mogu pomoći da brzo započnete s PHP-om i rešite probleme s kojima se susrećete. Ova dostupnost resursa olakšava učenje i pronalaženje odgovora na pitanja.

Velika podrška za web razvoj: PHP je posebno dizajniran za web razvoj i ima mnoge ugrađene funkcije koje olakšavaju rad s HTML-om, obradu formi, interakciju sa bazom podataka ili druge zadatke specifične za web programiranje. To omogućava da brzo napravite funkcionalne web aplikacije.

Integracija sa drugim tehnologijama: PHP programski jezik se lako integriše sa drugim tehnologijama i jezicima, poput MySQL baze podataka, JavaScript-a, HTML- a i CSS-a. To omogućava veliku fleksibilnost u kreiranju web aplikacija.

 

Izvor: skillcrush.com

Komentara: 0

Ostavite Vaš email ako želite da dobijate obaveštenja o novim vestima na sajtu.

Korišćenjem ovog sajta prihvatate upotrebu kolačića. Saznajte više