29.06.2018

Jelica Martinovic

Zablude o Java programerima

Danas svi pricaju o programerima. Spekuliše se dal je stvarno tolika potražnja za kadrom u IT industriji? 

Mnogi koji se kreću u društvu programera na neki način se potpuno obeshrabre slušajući njihov razgovor prepun neobičnih fraza i reči potpuno nerazumljivih svima van tog sveta. Većina tada pomisli da nikad ne bi mogli da razumeju tako „kompleksne” termine i da nisu talentovani za veoma specifičnu oblast kao što je programiranje. To je, naravno, zabluda jer programiranje, kao i bilo koja druga oblast ljudskog delovanja koja vam padne na pamet, ima svoj interni rečnik, koji se koristi isključivo zarad lakšeg sporazumevanja, a ne zato što su programeri neka superbića. Zabluda vlada medju ljudima da biti programer samo odredjeni ljudi, posebno nadareni. Danas znamo da to može svako ko izdvoji vreme, želju i ambiciju da nauci Javu.

Kada govorimo o potencijalnim izazovima kod programskih jezika, poslednjih nekoliko godina u stručnoj javnosti posebno je interesantna Java o kojoj se sve više diskutuje.

Ako se pitate koji bi programski jezik trebalo da naučite kako biste ušli u svet programiranja, i šta predstavlja izazov onda je to sigurno Java. A jedan od glavnih razloga je – zato što Java programeri spadaju u najplaćenije i najtraženije IT stručnjake u svetu. Kod nas, mesečna zarada Java programera kreće se od 600 do 2.400 evra, dok je na primer u SAD taj iznos mnogo veći .

Java je od 2001. godine najpopularniji programski jezik u svetu i to je i danas prema TIOBE listi popularnosti programskih jezika. Procenjuje se da se Java koristi u razvoju oko 3 milijardi aplikacija.

Nijedan drugi jezik ne radi na toliko uređaja. Java vam omogućava da kreirate programe koji rade gotovo bilo gde, uključujući pametne telefone, servere, bankomate, POS terminale, Blu-rai plejere, televizore, postavljene top bokove, internet stvari, medicinske uređaje, Kindle E-čitače, automobile i dr.

Java je jezik koji je veoma popularan u finansijskoj i bankarskoj industriji, pre svega zbog brzine i nivoa sigurnosti. Java programeri su veoma cenjeni na tržištu rada zbog nedostatka kvalitetnog kadra.

Potrebno je da vredno radite i da posedujete određene logičke sposobnosti da shvatite koncepte programiranja. Ali uz malo strpljenja, trud se isplati.

Osoba koja ima predznanje o programiranju može relativno lako ući u svet programera, ali nije neophodno. Mnogi naši polaznici nisu imali predzanje, pa su uspešno zavrsili kurs i lako se uklopili. Java je ogromna i pokriva razne domene tako da se lako uoči razlika između nekog ko zna osnovne koncepte i nekog ko želi brzo da uđe u taj svet.

Pisanje koda je posao koji u stopu prati i konstantno usavršavanje. Idelana situacija je, kada bi se moglo izdvojiti više vremena za učenje novih stvari, a zatim to novostečeno znanje primeniti i u praksi.

Lične strategije za učenje novih stvari, su poželjne kao i napori koje njihova firma ulaže kako bi pomogla edukaciju svojih zaposlenih.

Komentara: 0

Ostavite Vaš email ako želite da dobijate obaveštenja o novim vestima na sajtu.

29.09.2023

Next.js VS React.js

Kada rade na stvaranju dinamičkih i interaktivnih web aplikacija, programeri se često suočavaju sa izborom između korišćenja React.js i Next.js-a. Oba izbora su dobra, ali imaju različitu svr

Korišćenjem ovog sajta prihvatate upotrebu kolačića. Saznajte više