07.02.2023

Natalija Mitković

PREPORUKA - Laptopovi za programiranje u 2023.

 

Programiranje je kompleksan i zahtevan posao koji zahteva jak i pouzdan računar. U ovom tekstu ćemo pogledati neke od najboljih laptopova za programiranje u 2023. godini. 

Bez obzira da li tek učite ili ste već iskusan programer, na ovoj listi naći će se za svakoga po nešto. Pokriven je širok spektar opcija, od pristupačnih modela laptopova do visokokvalitetnih mašina, kako biste pronašli idealan laptop za vaše potrebe. Dakle, bez obzira da li radite na novoj aplikaciji, web sajtu ili igri, pronaći ćete laptop koji može da ispuni sve zahteve.

 

Pre nego što preporučimo konkretne modele laptopova, kada tražite laptop za programiranje, postoje neke ključne stvari na koje treba obratiti pažnju:

- Procesor: Laptop sa moćnim procesorom je esencijalan za programiranje. Tražite laptopove sa Intel Core i5 ili i7 ili AMD Ryzen 5 ili 7 procesorima.

- Memorija (RAM): Laptop sa najmanje 8GB RAM-a preporučen je za programiranje. Više RAM-a omogućiće vam da pokrenete više programa istovremeno bez usporavanja računara.

- Skladištenje: Solid-state drive (SSD) preporučen je za programiranje, jer je brži u odnosu na hard disk drive (HDD). Tražite laptope sa najmanje 256GB SSD-a.

- Ekran: Laptop sa visokom rezolucijom ekrana je važan za programiranje, posebno za Frontend, web programere i dizajnere. Tražite laptop sa rezolucijom od najmanje 1080p.

- Vreme trajanja baterije: Ako planirate da radite na putu, gledajte da pronađete laptop sa dužim trajanjem baterije.

- Operativni sistem: Većina programskih jezika je kompatibilna sa Windows, MacOS i Linux operativnim sistemima. Odaberite onaj koji najviše odgovara vašim potrebama.

- Cena: Laptopovi za programiranje mogu varirati u ceni od nekoliko stotina, pa i do nekoliko hiljada evra. Odredite budžet i tražite laptop koji ispunjava koji nudi najbolje performanse za definisani budžet.

Imajte u vidu da postoje i drugi faktori koji mogu uticati na izbor laptopa, kao što su veličina i težina laptopa, dizajn i kvalitet, te dostupnost portova i opcija povezivanja.

Povoljni laptopovi

U nastavku vam dajemo predloge laptopova koji su pogodni za “lakše” vrste programerskih zadataka, poput osnovnog web razvoja ili pisanja koda u jezicima koji ne zahtevaju mnogo računarske moći. Međutim, za zahtevnije zadatke možda ćete želeti jači laptop. Za početnike u programiranju i osobe koje su na početku programiranja, smatramo da bi navedeni modeli bili sasvim solidna opcija.

Lenovo IdeaPad 3

Odlična pristupačna opcija za programiranje. Ovaj laptop dolazi u različitim opcijama u konfiguraciji i cenom u skladu sa njom, a predlažemo vam dva modela:

- Lenovo IdeaPad 3 15ALC6, sa AMD Ryzen 3 5300U procesorom, 8 GB RAM memorije i 256GB SSD. Cena ovog laptopa kreće se oko 380Eur.
- Lenovo IdeaPad 3 15IGL05 - još povoljniji model, sa cenom oko 260Eur i nešto skromnijom konfiguracijom - Intel® Celeron® N4020 procesorom, 8GB RAM memorije i 256GB SSD.

ASUS VivoBook 15

ASUS kao brend pokazao se kao vrlo pouzdan i kvalitetan, a mogu se pronaći modeli različitog cenovnog ranga i konfiguracije. U povoljnijem rangu predlažemo:

- Asus Vivobook 15 M515DA-BQ321 sa AMD Ryzen 3 3250U procesorom, 8GB RAM memorije i 
512GB SSD. Cena ovog laptopa kreće se od oko 350Eur.

 

Srednji cenovni rang

U srednji cenovni rang uvrstili smo laptopove koji sa svojim sepcifikacijama zadovoljavaju potrebe prosečnog programera.

Dell Vostro 

- Dell Vostro 3525 - sa AMD Ryzen 7 5825U procesorom, 16GB RAM memorije i 512GB SSD i cenom od oko 800Eur.

HP 17

- HP 17-cp0085nm - AMD Ryzen 5 5500U procesorom, 16GB RAM memorije i 512GB SSD i cenom od oko 800Eur. Ovaj laptop pored dobre konfiguracije nudi i ekran od 17inča, što može biti značajno onima koji nemaju dodatni monitor.


High-end

Visoko kvalitetni laptopovi imaju možda i najveći raspon cena, od oko 1000Eur, pa i do više hiljada evra, koje programeri preporučuju. Ovde ne pominjemo laptopove napravljene od 24karatnog zlata i obložene raznim skupocenim materijalima koji mogu koštati i više desetina hiljada Eur :) 

MacBook Pro 

Sa bilo kojim modelom MacBook Pro laptopova nećete pogrešiti, a varijacije u karakteristikama i ceni zavise i od veličine ekrana - 13, 14, ili 16inča, da li poseduje M1 ili M2 čip, SSD-a itd., a mi predlažemo:

- Apple M2 Pro 16” - sa M2 pro procesorom, 16GB interne memorije i 1TB SSD, ovaj laptop se može naći po ceni od oko 3600Eur. 

Dell XPS

- Dell XPS 15 9570 - ukoliko niste ljubitelj Apple proizvoda, naš predlog je ovaj laptop iz 2022.godine, koji, pored toga što je odličan za programiranje, jeste pravi izbor i za gejmere. Sa Intel® Core™ i7 Hexa Core procesorom, 32GB RAM memorije i nVidia GeForce GTX 1050 Ti grafičkom karticom, pogodan je i za zahtevne programerske zadatke, ali i za najnovije video igre. Cena ovog laptopa kreće se oko 3900Eur.

 

 

Komentara: 0

Ostavite Vaš email ako želite da dobijate obaveštenja o novim vestima na sajtu.

14.09.2023

Framework VS Biblioteka

U svetu razvoja softvera, pojam "Framework" i "Biblioteka" često se koriste međusobno, a mnogi od nas možda nisu svesni suštinske razlike između ova dva ključna pojma. U ovom tekstu ćemo istr

Korišćenjem ovog sajta prihvatate upotrebu kolačića. Saznajte više