26.01.2023

Natalija Mitković

Zašto je važno redovno čistiti privremeni folder - za Windows, macOS i Linux

 

Privremeni folder, poznat i kao temp folder, je lokacija na hard disku računara u kome operativni sistem i razni programi čuvaju privremene datoteke. Ove datoteke se obično koriste za čuvanje informacija koje su privremeno potrebne, tokom rada u određenom programu ili za procese samog operativnog sistema, ali nisu potrebne nakon što se zadatak završi.

Na primer, ukoliko otvorite novi dokument u Word-u, sadržaj se čuva u ovom folderu, pa ukoliko se desi neplanirano zatvaranje programa, nećete izgubiti sadržaj dokumenta i možete mu ponovo pristupiti. Vremenom se broj fajlova u ovom folderu povećava, što može uzrokovati usporavanje i greške na računaru. Pojedini operativni sistemi automatski brišu ove datoteke, dok se kod drugih brišu ručno, ili uz pomoć alata.

U Windows-u, temp folder se obično nalazi na C:\Windows\Temp lokaciji. Ove datoteke se mogu bezbedno izbrisati, jer nisu potrebne da bi operativni sistem pravilno funkcionisao. Međutim, najbolje je brisati ove datoteke samo kada se računar ne koristi, odnosno kada nije otvoren nijedan program, jer ih neki programi možda koriste.

Na MacOS-u, temp folder se obično nalazi na /private/var/folders lokaciji. Ovim datotekama upravlja sistem i automatski se brišu nakon određenog vremenskog perioda, tako da ih nije potrebno ručno brisati.

U Linux-u, temp folder se obično nalazi na /tmp lokaciji. Kao i kod Windows-a, ove datoteke se mogu bezbedno izbrisati i najbolje je brisati ove datoteke samo kada se računar ne koristi.

Važno je napomenuti da brisanje datoteka iz privremenog foldera treba biti obavljeno pažljivo i uvek se preporučuje korišćenje built-in alata operativnog sistema ili eksternih aplikacija, poput CCleaner-a.

 

 

Brisanje datoteka iz temp foldera može imati nekoliko prednosti, uključujući:

  1. 1. Oslobađanje prostora na hard disku: Ove datoteke mogu zauzeti značajnu količinu prostora, posebno ako se ne čiste redovno.
  2. 2. Poboljšanje performansi: Kada je vaš hard disk pretrpan nepotrebnim fajlovima, performanse računara se smanjuju. Uklanjanje ovih fajlova može pomoći u poboljšanju ukupnih performansi sistema.
  3. 3. Smanjenje sistemskih grešaka: Vremenom se privremeni fajlovi mogu oštetiti ili uzrokovati druge probleme, što može dovesti do grešaka i pada sistema. Njihovo brisanje može pomoći da se smanji verovatnoća pojave ovih grešaka.
  4. 4. Veća bezbednost: Pojedini privremeni fajlovi mogu da sadrže osetljive informacije, kao što su kredencijali za prijavu ili lični podaci. Brisanje ovih datoteka može pomoći u zaštiti vaše privatnosti i bezbednosti.
  5. 5. Poboljšanje stabilnosti sistema: Neki privremeni fajlovi mogu biti ostaci nepotpunih ili neuspešnih ažuriranja ili instalacije, što može izazvati nestabilnost OS-a, pa brisanje ovih datoteka pomaže da se osigura stabilnost operativnog sistema.

Preporuka je da povremeno brišete svoje privremene datoteke, jer se mogu brzo akumulirati i izazvati probleme sa performansama i stabilnošću.

Komentara: 0

Ostavite Vaš email ako želite da dobijate obaveštenja o novim vestima na sajtu.

Korišćenjem ovog sajta prihvatate upotrebu kolačića. Saznajte više