25.06.2021

Natalija Mitković

Kako da počnete da radite remote?

 

Remote poslovi su u usponu poslednjih 5 godina, a taj porast posebno je izražen od prošle godine, jer je zbog situacije sa COVID-19 virusom većina kompanija počela je sa radom od kuće i da nudi poslove na daljinu. Kada radite remote, najčešće se možete opredeliti da radite za jednu kompaniju puno radno vreme, ili možete raditi freelance i nalaziti poslodavce prema projektima.


Kako izgleda tipičan dan remote developera?

 

Rad na daljinu donosi svoje izazove, sa kojima se ne susreću osobe koje rade u kompaniji. Mnogo je više ometanja sa strane, kada radite od kuće, ili negde napolju. Zbog toga je važno uspostaviti pravilnu dnevnu rutinu. Većini programera, tipičan radni dan započinje ujutru, jer prema mišljenju mnogih, ujutru im je jednostavnije da rešavaju kompleksnije zadatke, dok je popodne rezervisano za klijente, email itd. Naravno, nekima je jednostavnije da rade kasnije uveče, u mirnijem okruženju. Rad na daljinu pruža mogućnost programerima da sami biraju vreme koje im najviše odgovara za rad, da organizuju vreme i dnevni raspored, što dovodi do većeg zadovoljstva poslom i smanjenju stresa.

 

 

Prednosti

 

- Nema putovanja na posao - nema više gužvi u saobraćaju i prevozu 
- Imate svoj raspored - niko vas ne nadgleda
- Radite bilo gde - bilo da je to vaše dvorište, ili inostranstvo
- Vreme za porodicu - zbog fleksibilnosti u radu (i ne trošenju vremena na put od i do posla, imaćete više vremena da budete sa porodicom)
- Manji troškovi - nema više troška za put na posao i gorivo
- Nema kancelarijskog stresa i distrakcija - nema kancelarijske drame

 

 

Nedostaci

 

- Usamljenost - rad od kuće može vas učiniti usamljenim i željnim rada sa ljudima
- Previše rada - mnogi se bore da odvoje privatni i poslovni život, što može usloviti rad po ceo dan
- Premalo rada - u zavisnoti od tipa ličnosti, radnim navikama i ljubavi prema poslu, produktivnost može i da opadne u remote okruženju
- Manjak komunikacije sa kolegama - odnosi se na neformalnu komuniakciju, gde možete razmenjivati ideje, pitati za savet za rešenje problema itd.
- Ograničene (ili nikakve) društvene aktivnosti sa timom - nema team buildinga, happy hour-a i sl. (što za neke može biti i prednost)


Gde da pronađete remote posao?

 

Brojni su sajtovi koji nude remote poslove, od domaćih bismo izdvojili helloworld u kome možete filtrirati poslove koji se obavljaju remote.

LinkedIn grupe - LinkedIn je jedan od najpopularnijih mesta za traženje posla, a mnoge kompanije upravo preko njega traže nove zaposlene.

Među stranim sajtovima odabrali smo:

Stackoverflow

We work remotely

RemoteOK

Remotive

Jobspresso

Working Nomads

BairesDev

Toptal

Findwork

Remote in Europe
 

 

 

Saveti


Prilagodite svoj CV u skladu sa poslom koji tražite - Da biste došli do intervjua, potrebno je da svoj CV prilagodite remote kompanijama.

Navedite sve alate u kojima radite - remote kompanije, kako bi olakšale komunikaciju i bile efikasnije u poslovanju, koriste različite alate, sa kojima b itrebalo da budete upoznati. Neki od njih mogu biti: Slack, Salesforce, Basecamp, Trello, Harvest, GoToMeeting, Google Hangouts, Skype, Zoom, Zapier itd.

Komunikacija - počinje vašim CV-em. Remote kompanije mogu biti lošije u komunikaciji i zbog toga žele da zposle osobe koji su dobri u njoj. Vaš CV bi trebalo da govori o vašim komunikacijskim veštinama, kao i email-ovi sa menadžerima i regruterima. Komunikacijske veštine su važne, jer na remote projektima u timu sarađujete sa različitim ljudima, koji mogu biti iz različitih delova sveta. Uz to, trebalo bi da napomenete da vodite računa o cyber bezbednosti.

Budite upoznati sa onim šta remote kompanije traže - većina remote kompanija traži: osobe od poverenja i osobe koje vole svoj posao. Ovo je važno jer kompanije moraju da budu sigurne da će zaposleni završiti posao kvalitetno i na vreme. Takođe, važno je da umete da radite samostalno, jer će se dešavati da u određenom momentu nećete imati koga da pitate za pomoć. Savet je da napravite portfolio svih svojih projekata, kako bi potencijalni klijenti/poslodavci imali uvid u vaš rad.

Prihvatite i manje projekte - u početku možete uzimati i manje plaćenje i manje projekte (freelance), na taj način možete dobiti pozitivne reference, koje će vam koristiti za kasniju potražnju boljih poslova.

 

Zaključak

Rad na daljinu je nešto za šta je sve više ljudi zainteresovano u poslednje vreme. To nije samo novonastali trend, već potpuno drugačiji način rada, koji vam može pružiti mnogo veće zadovoljstvo poslom. Ovaj način rada nije za svakoga, tako da je najbolje da pre odluke proverite da li bi vam takav način rada odgovarao, da li biste bili motivisani za rad i da li možete da organizujete svoje vreme, tako da budete produktivni, ali i napravite balans između privatnog i poslovnog života.

 

Izvor: interviewkickstartryrob

 

 

Komentara: 0

Ostavite Vaš email ako želite da dobijate obaveštenja o novim vestima na sajtu.

Korišćenjem ovog sajta prihvatate upotrebu kolačića. Saznajte više