22.06.2021

Natalija Mitković

Besplatne knjige o programiranju (PDF) - Razno

U ovom tekstu izdvojili smo različite knjige, koje vam mogu biti korisne, a pokrivene su teme od korišćenja Excel-a, matematike, algoritama itd.

 

Excel 2019 Bible

Excel 2019 je knjiga koju je napisao Michael Alexander Richard Kusleika John Walkenbach. Ova knjiga je najopširniji vodič za Excel 2019. Naučićete kako da koristite šablone, primenite formule, kreirate tabele, analizirate podatke itd.

Knjiga pokriva teme poput kreiranja funkcija, tabela, master formula, formatiranja, glavnih tabela i mnoge druge, a može se pročitati na ovom linku 

 

 

Linux Pocket Guide: Essential Commands

Ovu knjigu napisao je Jason Cannon i ona vam može pomoći da savladate najkorisnije i najvažnije komande. Ovaj priručnik idealan je, kako za početnike, tako i za osobe koji su već radili u ovom operativnom sistemu, a žele da nauče neke dodatne funkcionalnosti.

Treće izdanje obuhvata nove komande za obradu slika i audio fajlova, pokretanje i zatvaranje programa, čitanje i modifikovanje privremene memorije, upravljanje PDF fajlovima, kao i mnoge druge neophodne komande.

Nešto o linux komandama mogli ste pročitati u blog tekstu Korisne Bash komande za Linux i macOS!  , a kompletnu knjigu Linux Pocket Guide: Essential Commands možete pročitati na ovom linku 

 

Elementary Mathematics

Tekst pokriva osnovnu algebru, uvod u matrice, trigonometriju, indekse i logaritme, polinome, nejednačine, apsolutne vrednosti, progresije, elementarne tehnike brojanja, složene brojeve, linearne funkcije, uvod u diferencijaciju i integraciju.

Akcenat knjige je na velikom broju primera, koji se nalaze u svakoj oblasti, jer je to najbolji način da se matematika najbolje nauči i razume.

Priručnik je dostupan na narednom linku - Elementary Mathematics 

 

 

Mathematics for Computer Science

Ova knjiga pokriva osnove diskretne matematike za računarske nauke, a bazirana je na matematičkim definicijama i dokazima, kao i primenljivim metodama.

Teme koje su pokrivene u ovoj knjizi obuhvataju matematičku logiku i notaciju, metode dokazivanja, skupove, relacije, teoriju grafova, kongruenciju celih brojeva, permutacije i kombinacije, rekurziju, strukturnu indukciju itd.

Knjiga je dostupna na ovom linku 

 

 

Pro Git

Pro Git (drugo izdanje) je ažurirani vodič za Git i njegovu upotrebu u modernom svetu. 

U ovoj knjizi naučićete:
- Kako da koristite Git kao programer ili vođa projekta
- Kako da postanete iskusni Git korisnik
- Kako da koristite postojeće funkcionalnosti Git-a u potpunsoti
- Kako da steknete mogućnost implementacije Git-a u svakodnevni rad
- Da prebacite projekte sa drugih sistema za upravljanje itd.

Knjiga će vas voditi korak po korak kroz načine praćenja, objedinjavanja i upravljanja projektima u ovom izuzetno fleksibilnom sistemu.

Dostupna je na ovom linku 

 

 

Introduction to Algorithms

Ova knjiga uključuje širok raspon algoritama. Svako poglavlje može biti zasebno i koristiti se kao materijal za proučavanje. Algoritmi opisani u ovoj knjizi su pisani na engleskom jeziku i u pseudokodu, a knjiga nudi veliki broj vežbi, problema i rešenja.

Knjiga se može pročitati na ovom linku 

 

 

Design Patterns: Elements of Reusable Object-Oriented Software

Sa temeljnim uvidom u 23 različita dizajn pattern-a, ova knjiga će vas naučiti kako da kreirate fleksibilne, elegantne i programe koje možete ponovo da koristite. Iako kod u knjizi može delovati zastarelo (objavljen je 1994 godine), ovo je i dalje jedna od najboljih knjiga o objektno orijentisanom programiranju, jer su koncepti i principi opisani u njoj i dalje relevantni.

Knjiga se može pročitati na linku

 

Ukoliko želite da pronađete još besplatnih knjiga o programiranju, možemo preporučiti sajt freecomputerbooks, sa ogromnom bazom knjiga o različitim temama, koji se ažurira sa novim izdanjima svakog meseca.

 

Izvor: freecomputerbooks.comguru99hackr.iolearntocodewith.me

Komentara: 0

Ostavite Vaš email ako želite da dobijate obaveštenja o novim vestima na sajtu.

Korišćenjem ovog sajta prihvatate upotrebu kolačića. Saznajte više