25.05.2021

Natalija Mitković

Besplatne knjige o programiranju (PDF)

Mnogi univerziteti i iskusni programeri koriste knjige o programiranju kao dopunu za unapređenje programerskih veština. Ukoliko učite web programiranje, odabrali smo za vas neke od najboljih knjiga koje se mogu pronaći, koje uključuju: HTML, CSS, JavaScript, PHP, SQL, kao i Java programski jezik, koji se, između ostalog, može primenjivati u web razvoju.

 

HTML and CSS: Design and Build Websites

Čitanje o kodiranju može biti dosadno, ali ne i uz ovu knjigu. Mnoštvo ilustracija, fotografija i pristupačan način pisanja učinili su ovu knjigu jednostavnom za čitanje svakome ko želi da nauči HTML i CSS. Ovo je jedna od najboljih knjiga za početnike u programiranju.

Knjiga se može preuzeti ovde.

 

Learning PHP, MySQL & JavaScript

U ovoj knjizi, na jednom mestu imate sve informacije za izradu interaktivnog web sajta. U knjizi su obuhvaćeni PHP, MySQL, JavaScript, CSS, HTML5 i ključne jQuery biblioteke.

Četvrto izdanje knjige je dostupno na ovom linku.

Takođe, za preuzimanje je dostupno i peto izdanje knjige, a link za preuzimanje je ovde

 

Eloquent JavaScript: A Modern Introduction to Programming

Ova knjiga je jedna od najboljih knjiga za početnike u programiranju, koja vas uči kako da pišete dobar i efikasan kod.

Knjiga započinje učenjem osnovne strukture podataka u JavaScriptu, funkcija i kontrole podataka. Nakon toga, prelazi se na učenje upravljanja greškama, ispravljanja greški, modularnosti, asinhronog programiranja, i na kraju, uči se kako se JavaScript koristi u svemu ovome. 

Knjiga pokriva teme kao što su razumevanje neophodnih elemenata u programiranju, koji uključuju sintaksu, kontrolu, podatke, osnovne web aplikacije, efikasno korišćenje DOM-a itd.

U nastavku možete pročitati treće izdanje ove knjige - Eloquent JavaScript

 

Programming PHP: Creating Dynamic Web Pages

Knjiga započinje pregledom mogućnosti programa pisanih u PHP programskom jeziku, nakon čega se opisuju osnove ovog programskog jezika, koji uključuje nizove, funkcije, objekte i stringove i sl.

Pored objašnjenja o načinu primene uobičajenih tehnika web aplikacija, knjiga takođe pokriva koncept kreiranja dinamičnih sadržaja, kao i povezivanje sa relacionim bazama podataka. Ostale teme ove opširne knjige obuhvataju upravljanje greškama, performanse, skripte i druge napredne teme.

Na linku možete pročitati četvrto izdanje ove knjige, iz 2020.godine.

 

Head First PHP & MySQL: A Brain-Friendly Guide

U ovoj knjizi naučićete sve neophodno za serversko programiranje, uz PHP i MySQL, kako biste mogli da kreirate dinamične web stranice. Knjiga je prilično zanimljiva i interaktivna, jer se sastoji iz velikog broja vežbi i kvizova. Knjiga je koncipirana tako da uvede u osnove početnike u programiranju. 

Iako je objavljena 2009.godine, ova knjiga i dalje pokriva relevantne teme, a dostupna je za preuzimanje na ovom linku.

 

Head First Java

Knjiga od istog izdavača kao i Head First PHP & MySQL: A Brain-Friendly Guide. Ukoliko želite da pročitate samo jednu knjigu o Java programiranju, onda je ova pravi izbor. Takođe, ovo je najprodavanija knjiga o Java programiranju svih vremena, a poznata je i kao "Biblija" za Javu. Većina knjiga o Java programiranju usmerena je na iskusne programere, ali ova knjiga namenjena je početnicima i problemima sa kojima se susreću prilikom započinjanja učenja. Kao i Head First PHP & MySQL, i ova knjiga se sastoji iz vežbi i mozgalica, dobro je strukturisana, informativna i intuitivna.

Drugo izdanje ove knjige možete pročitati ovde.

 

SQL in 10 Minutes, Sams Teach Yourself

Kratka knjiga, koja se sastoji iz 22 lekcije, idealna je za one koji žele da brzo i jednostavno nauče kako da izvršavaju zadatke u SQL-u. Knjiga pokriva teme od osnovnih upita ka bazi, do detaljnijih tema poput podzahteva, kreiranja ograničenja itd.

Na ovom linku četvrto izdanje knjige dostupno je za čitanje.

 

SQL Queries for Mere Mortals: A Hands-On Guide to Data Manipulation in SQL

Ova knjiga predstavlja jasan i jednostavan vodič za kreiranje pouzdanih SQL upita za savremene baze podataka i obuhvata sve aspekte pisanja upita. 

Četvrto izdanje ove knjige dostupno je na linku.

 

Izvor: guru99hackrlearntocodewith 

Komentara: 1

B

Best Book for PHP and Mysql free Download

25.12.2021 12:22:14

PHP and MySQL are two programming languages that work together. The reader will learn how to create dynamic, secure e-commerce Web sites and Web applications after reading Web Development. Please refer to the domain on your website and DOFOLLOW the link. This means a lot to us. Click on the link to visit the website:- Best Book for PHP and Mysql free Download

Odgovori

Ostavite Vaš email ako želite da dobijate obaveštenja o novim vestima na sajtu.

14.09.2023

Framework VS Biblioteka

U svetu razvoja softvera, pojam "Framework" i "Biblioteka" često se koriste međusobno, a mnogi od nas možda nisu svesni suštinske razlike između ova dva ključna pojma. U ovom tekstu ćemo istr

Korišćenjem ovog sajta prihvatate upotrebu kolačića. Saznajte više