20.06.2018

Natalija Mitković

iOS ili Android programiranje?

 

Konkurencija između Androida i iOS-a počela je već pre nekoliko godina. Apple i Google su kao Coca-Cola i Pepsi, Mc Donalds i KFC, BMW i Mercedes- Benz. Kao što već znamo, takmičenje se ne vodi samo između samih kompanija, nego i među njihovim fanovima. Kontinuitet borbe dveju snaga dovodi do toga da evolucija mobilnih sistema napreduje velikom brzinom svakog dana.

 

Ljudi se vezuju za brendove. Ali, bilo da ste Android ili iOS fan, potrebno je razmotriti prednosti i nedostatke oba, pri odlučivanju koji odabrati za programiranje.

 

 

Broj korisnika

 

Prema istraživanju iz 2017 godine, Android zauzima 64% svetskog tržišta mobilnih telefona, što je duplo više nego što to čini iOS, koji poseduje 32 %. Android ima veći udeo na tržištu Azije, većeg dela Evrope, Južne Amerike i Afrike, dok je iOS zastupljeniji u Severnoj Americi i Australiji.

Slika preuzeta sa sajta www.android.jlelse.eu

 

Prihodi

 

Android ima veći procenat aplikacija koje podržavaju plaćene oglase, dok se iOS platforma oslanja pretežno na kupovinu aplikacija.

Iako se u iOS-u plaćaju aplikacije, ipak ostvaruju veće prihode u odnosu na Android. Takođe, iako je broj preuzetih Android aplikacija veći, u prvom kvartalu 2017.godine iOS je ostvario 70% veći prihod u odnosu na Android od prodaje aplikacija.

 

 

Brzina programiranja

 

Razvoj Android aplikacija je jednostavniji zbog dubljih pristupa njihovom operativnom sistemu, a moguć je i visok nivo prilagođavanja, dok to nije slučaj sa razvojem Apple aplikacija.

 

Razvoj aplikacija u Androidu traje duže u odnosu na iOS i koristi oko 40% više linija koda, i skuplji je za oko 30% u odnosu na razvoj iOS aplikacija. Ipak, kada se napravi, aplikacija se lakše i brže plasira u Play prodavnici, dok je taj proces strožiji i duži u iTunes-u.

 

Takođe, kod Android programiranja, razvijate ne samo jedan uređaj zasnovan na Androidu, već i na hiljade drugih uređaja koji proizvode različiti proizvođači. Pošto je Android otvoren sistem, može se koristiti za pokretanje aplikacija ne samo na mobilnim telefonima, već i na Smart televizorima, tabletima, uređajima za strimovanje. S obzirom na to da različiti Android uređaji imaju različite mogućnosti, koje se međusobno razlikuju, aplikacije moraju biti dizajnirane tako da omogućavaju kompatibilnost sa svim android uređajima. Testiranje ovih aplikacija, shodno tome, iziskuje više vremena, u odnosu na iOS koji je otvoren samo za Apple.

 

Takođe, preuzimanje najnovijih verzija softvera je kod Android korisnika ređe u odnosu na iOS korisnike. U januaru 2018. godine samo 27% Android korisnika koristilo Android Nougat ili Oreo. Kod korisnika iOS-a je drugačije. Od februara 2018. godine oko 80% korisnika iOS-a je preuzelo najnoviju verziju softvera- iOS 11.

Za programere je olakšavajuće ukoliko korisnici imaju novije verzije softvera, jer bi u suprotnom programiranje zahtevalo više vremena, kako bi se osiguralo da aplikacija ostane kompatibilna sa platformom i izbegla greške za korisnike starijih operativnih sistema.

 

Kakva je statistika u našoj zemlji?

 

Prema istraživanju koje je radio Startit na više od 1800 programera u Srbiji, broj Java programera je veći od programera koji koriste Swift. Na pitanje koji bi jezik voleli da savladaju u budućnosti, za oba jezika je bio približno isti procenat.

 

Kolika je plata za iOS programere, a kolika za Android?

 

Prema istom istraživanju prosečna neto plata za junior Android developere je 671 Eur, dok je za junior iOS developere prosečna neto plata 777Eur, za medior Android developere prosečna plata je 1295 Eur, a iOS je 1673 Eur, i za senior Android developere je 2130Eur, dok je za senior iOS developere prosečna plata 2650 Eur.

 

Zaključak

 

Bilo da se odlučite za iOS ili Android, nećete biti na gubitku, s obzirom na to da su oba tražena. Razvoj softvera mobilnih uređaja je najbrže rastući domen u softverskoj industriji, sa puno mogućnosti, među kojima i freelance radom. IOS i Android nude mnoštvo mogućnosti za one koji žele profesionalnu karijeru u bilo kom operativnom sistemu, a svaki od njih, kao što smo naveli, ima svoje prednosti i slabosti za programera. Pojedini programeri na kraju nauče da programiraju u oba jezika, ali za početnike je najbolje odabrati jedan prema Vašim željama.

 

 

 

Komentara: 0

Ostavite Vaš email ako želite da dobijate obaveštenja o novim vestima na sajtu.

14.09.2023

Framework VS Biblioteka

U svetu razvoja softvera, pojam "Framework" i "Biblioteka" često se koriste međusobno, a mnogi od nas možda nisu svesni suštinske razlike između ova dva ključna pojma. U ovom tekstu ćemo istr

Korišćenjem ovog sajta prihvatate upotrebu kolačića. Saznajte više