23.09.2020

Natalija Mitković

Korisne Bash komande za Linux i macOS!

 

 

Sa računarima možemo komunicirati koristeći Grafički korisnički interfejs (GUI) ili preko Komandne linije (CLI). Većina ljudi koristi GUI, a, ukoliko ste imali dodira sa programiranjem, upoznati ste sa CLI-em, odnosno radom u Terminalu. Programeri biraju CLI, jer, iako se većina komandi može izvršitii u oba, postoje ipak one koje se ne mogu izvršiti preko GUI-a.

Takođe, mnogo programa bolje radi preko CLI-a, ili je jednostavnije instalirati i podesiti ih tako. Na primer, GIT- sistem za verzionisanje koda, kreiran je isključivo za komandnu liniju. Komandna linija vam omogućava da pravite izmene u sistemu i kodu na precizniji način i omogućava veću fleksibilnost i kontrolu u odnosu na GUI, bez obzira na to koji operativni sistem se koristi. Zbog toga je važno za programere da imaju barem osnovno znanje rada u CLI-u.

Bash - Bourne again shell predstavlja komandni jezik, korišćen u Unix sistemima, iz kojih je nastao Linux OS i macOS i koji se koristi za rad u Terminalu. Bash je u Linux- u (i njegovim distribucijama) ostao default-ni komandni jezik, dok je u macOS bio default-ni jezik do verzije macOS Catalina 10.15, nakon čega ga je zamenio Zsh komandni jezik. Ukoliko ste ažurirali vaš macOS na ovu verziju, u vašem računaru i dalje postoji Bash komandni jezik, ali ukoliko ste kupili novi računar sa poslednjom verzijom, Bash je potrebno naknadno instalirati. Takođe, na Windows OS Bash nije default-ni komandni jezik, ali se može naknadno instalirati.

U nastavku vam dajemo spisak korisnih komandi:

 

Više o Linux komandama možete pročitati na: linuxcommand

 

Komentara: 0

Ostavite Vaš email ako želite da dobijate obaveštenja o novim vestima na sajtu.

13.03.2023

Kako napraviti CV?

Pisanje CV-a, odnosno radne biografije predstavlja prvi korak u nalaženju posla. Sam proces pisanja CV-a je izazovan – kako zbog nedostatka radnog iskustva za junior programere, tako i zbog s

Korišćenjem ovog sajta prihvatate upotrebu kolačića. Saznajte više