05.09.2020

Natalija Mitković

Linux ili macOS?

 

Danas u ponudi postoji širok izbor operativnih sistema, a među popularnijima nalaze se Linux i macOS. Odabir pravog operativnog sistema zavisi od vaših potreba i koliki nivo sigurnosti vam je potreban.

 

Koliko su slični Linux i macOS?

 

Iako vam se može činiti da izbor pravog operativnog sistema zavisi samo od ličnih preferencija, zapravo je nekim profesijama pogodniji rad u macOS-u, a nekima u Linux-u.

Imajući u vidu njihove razlike i vaše potrebe u zavisnosti od toga kojim poslom se bavite, ova dva operativna sistema imaju i jednu važnu zajedničku karakteristiku. Pored sličnosti koje dele svi operativni sistemi, poput kontrole procesa i periferija, macOS i Linux potiču od istog operativnog sistema.

Dve platforme potiču od Unix-a, jednog od najstarijih modernih modela operativnih sistema. Unix sistemi imaju hijerarhijski sistem datoteka, koriste shell skripte i rade kroz izvršavanje više manjih programa. I macOS i Linux i dalje koriste Unix-ov način rada i imaju istu osnovnu strukturu kao i njihov preteča.

 

Bezbednost

 

Važno je da imate u vidu sigurnost operativnog sistema i kako može da utiče na vaš rad. Svaka platforma različito pristupa konceptu bezbednosti, što neke sisteme čini adekvatnim za sigurnije zadatke, a druge za operacije za koje nije potreban toliki nivo bezbednosti. macOS i Linux imaju različite pristupe kada je u pitanju sigurnost, a onima kojima je važno da obezbede sigurnost svojih podataka je jasno koji od ova dva da odaberu.

Linux je izbor programera orijentisanih ka sigurnosti. U Linux-u imate preciznu kontrolu nad pristupom informacijama bilo koje vrste, a OS omogućava detaljno upravljanje privilegijama od globalnog nivoa do svake stavke pojedinačno. macOS je takođe prilično bezbedan, ali Linux je u ovom segmentu ipak nenadmašan. Ukoliko želite da pravite aplikacije koje obrađuju osetljive podatke, Linux će biti pravi izbor.

 

Cena operativnog sistema

 

U zavisnosti od toga koliko računara poseduje vaše preduzeće, troškovi licenciranja mogu biti visoki, a bilo kakva ušteda u ovoj oblasti može imati značajan uticaj na finansije. S druge strane, uz skuplje licence za operativni sistem često je uključena bolja podrška.

macOS i Linux imaju različite pakete sa cenama i nude sjajan izbor kada je reč o licenciranju.

Linux je nastao kao open source operativni sistem, koji je razvio Linus Torvalds, jedan od najpoznatijih ličnosti u IT svetu. Danas je još uvek dostupno mnogo open source distribucija koje su besplatne u Linux-u - Debian, Ubuntu, openSUSE itd. Takođe, postoje i plaćene distribucije,  među kojima je Red Hat najpopularniji. S druge strane, macOS postoji isključivo u plaćenoj verziji.

 

Media

 

Čitajući tekst do sada va mse može činiti da je Linux bolji izbor od macOS-a, ali i macOS ima svoje prednosti. Jedna od najčešće spominjanih jeste upotreba ovog operativnog sistema u svrhe upravljanja medijskim sadržajima.

Ako želite da radite sa medijskim sadržajima kao što su audio, video ili fotografije, macOS će vam biti idealan izbor operativnog sistema.  

macOS se dugi niz godina koristi za kreiranje projekata kao što su - filmovi, TV emisije, muzika itd., a popularan je kod korisnika zbog toga što na veoma jednostavan način možete da edit-ujete i upravljate medijskim sadržajima.

Takođe, Apple u ponudi ima širok izbor specijalizovanih softvera za grafički dizajn, a iMovie je često u upotrebi za video editovanje.

macOS ima jednostavan korisnički interfejs, pa se čak i osobe koje imaju slabije znanje rada na računaru, mogu lako snaći.

 

Izvor: careerkarma

Komentara: 0

Ostavite Vaš email ako želite da dobijate obaveštenja o novim vestima na sajtu.

Korišćenjem ovog sajta prihvatate upotrebu kolačića. Saznajte više