14.08.2020

Natalija Mitković

Top 50 YouTube kanala o programiranju

YouTube ima preko 2 milijarde aktivnih korisnika u celom svetu, što ga čini drugim najposećenijim websajtom, odmah nakon Google-a. YouTube se tokom godina razvijao, tako da se sada koristi za mnogo više stvari, nego u početku, kada je služio za gledanje smešnih video klipova i muzičkih spotova.

YouTube se ističe i kao obrazovna platforma, a preko 51% korisnika koristi YouTube za učenje nečeg novog. On omogućava korisnicima da zaprate kanale koji ih interesuju, prate predavanja i kurseve i koriste besplatne sadržaje. Posebno su popularni kanali o programiranju i učenju programiranja. Ovi kanali ne samo da pružaju informacije o programiranju, već nude i korisne savete za traženje posla, pripremu CV-a i sl.

U nastavku se nalaze neki od najpopularnijih u ovoj godini:


1. Mayuko

Mayuko Inoue je iz San Dijega, u Kaliforniji i radi u IT industriji od 2012. godine, kao senior iOS Software inženjer. Radila je u kompanijama kao što su: Intuit, Patreon i Netflix. Kanal pokriva teme vezane za programiranje, nove tehnologije, komunikacijske veštine itd. Takođe, Mayuko pomaže predstavnicima manjina, kao što je i ona, da uđu u IT svet.


2. Joma Tech

Ovaj kanal sadrži edukativne sadržaje o software inženjeringu, data science, kao i zanimljivu seriju pod nazivom "Startup Series", koja govori o radu startup kompanija na komičan način.


3. TechLead

TechLead kanal vodi Patrick Shyu,  senior software inženjer, multimilioner i digitalni nomad, koji je ostvario veoma uspešnu IT karijeru radeći za Google i Facebook, razvijao je i sopstvene programe, sarađivao u razvoju Youtube, Facebook i Instagram aplikacije. Ostvarivši neverovatnu karijeru radom na daljinu na raznim putovanjima, Patrick želi da podeli svoju priču o uspehu i na prepreke na koje je nailazio na tom putu. Na kanalu takođe možete naučiti kako da se pripremite za razgovor na posao i kako da dobijete željeni posao.


4. Engineered Truth

Matthew Tran napravio je Youtube kanal kako bi podelio svoju strast prema programiranju i tehnologiji. Živi u Los Anđelesu, a studirao je mašinstvo.


5. freeCodeCamp

FreeCodeCamp je kanal koji nudi besplatne kurseve programiranja. Njihovi tutorijali pokrivaju učenje HTML-a, CSS-a, JavaScript-a, Python-a, Djanga, MongoDB-a itd.


6. John Fish

John Fish je student veštačke inteligencije i psihologije na Harvardu, a na svom kanalu govori o tim temama, kao i o svom studiranju na Harvardu, daje savete za polaganje ispita, kao i predloge za čitanje.


7. Code Bullet

Na Code Bullet-u ćete pronaći sadržaje o programiranju, veštačkoj inteligenciji, algoritmima i nauci.


8. Corey Schafer

Ovaj kanal usmeren je na tutorijale i uputstva za programere. Kanal pokriva tutorijale za različite nivoe znanja programiranja, možete pronaći sadržaje i za početnike i za osobe sa iskustvom u programiranju. 


9. edureka!

Ovaj kanal nudi resurse za učenje programiranja, obuhvata razne oblasti : Big Data & Hadoop, DevOps, Blockchain, Veštačku inteligenciju, Angular, Data Science, Apache Spark, Python, Selenium, Tableau, Android Development itd.


10. Brackeys

Asbjørn Thirslund i Andreas Gielov iz Danske, započeli su svoje putovanje kreirajući video igre iz hobija, a sada na svom kanalu uče druge razvoj video igara.


11. Sebastian Lague

Sebastian Lague voli da pravi manje video igre, a voli da koristi programiranje kako bi simulirao eroziju, napravio oblake ili planete. Kreirao je kanal kako bi podelio svoje znanje u programiranju.


12. Tech With Tim

Tim Ruscica na ovom kanalu nudi besplatne kvalitetne tutorijale o programiranju u Python-u, razvoju video igara, Java programiranju itd.


13. Python Programmer

Na ovom kanalu pronaći ćete savete kako da počnete da učite programiranje i gde da nađete najbolje sadržaje, možete pogledati tutorijale o Python programiranju, Data science, veštačkoj inteligenciji...


14. Web Dev Simplified

Kyle Cook započeo je ovaj kanal sa ciljem da na jednostavan način objasni koncepte programiranja. Ukoliko tek počinjete učenje web programiranja, na ovom kanalu možete pronaći dosta korisnog sadržaja.


15. Clément Mihailescu

Clément Mihailescu je koosnivač i CEO  AlgoExpert-a, platforme koja Software inženjerima nudi resurse za tehnički intervju, a radio je i za Google i Facebook. Na svom kanalu podelio je svoje iskustvo u radu u Google-u i daje savete za preduzetništvo.


16. Engineer Man

Na ovom kanalu možete pronaći kratke i kvalitetne video snimke o programiranju - JavaScript, Python, C, Linux.


17. Dev Ed

Simo Edwin na svom kanalu koristi video editovanje i veštine u 3D modelovanju, kako bi programiranje učinio zabavnim. Na kanalu možete učiti web development, 3D modelovanje, razvoj video igara, razvoj aplikacija u node.js-u itd.


18. Jesse Showalter

Na ovom kanalu pronaći ćete tutorijale  o web dizajnu i web development-u usmerene na alate, tehnike i projekte koji će pomoći kreativnim osobama da naprave sjajne sajtove. Kanal takođe pokriva teme kao što su: HTML, CSS, Sass, JavaScript, principi u dizajnu, UX dizajn, MODX itd.


19. Life of Luba

Luba Yudasina na ovom kanalu govori u programiranju i životu u Silicijumskoj dolini.


20. Will Kwan

Na ovom kanalu možete videti video snimke na temu veštačke inteligencije, kao i Kwanov vlog.


21. Colt Steele

Colt Steele je bivši direktor nastavnog programa u Galvanize-u, a sada Senior developer na kursevima u Udacity-u. Na njegovom kanalu nalaze se kratki video zapisi o programiranju.


22. Alex Lee

Na ovom kanalu nalaze se jednostavni tutorijali o učenju Java programiranja.


23. Sean Allen

Sean Allen je iOS inženjer, koji voli da pravi video snimke za YouTube, podkaste i online kurseve za iOS development.


24. Bread

Bradley Mitchell započeo je svoj kanal nudeći informacije kako da kreirate mod za video igre - konkretno za Grand Theft Auto 4, a tokom godina kanal je rastao i proširio se na druge igre, kao i na savete za traženje posla u IT-u.


25. ThinMatrix

Karl Wimble bavi se razvojem video igara, a na njegovom kanalu možete pronaći tutorijale na tu temu.


26. The Cyber Mentor

Ovaj kanal nudi sadržaje koji se tiču sigurnosti na mreži, tutorijale o etičkom hakovanju i savete za karijeru u IT-u.


27. Dylan Israel

Na ovom kanalu Dylan Israel podučava objektno orijentisane programske jezike, a specijalizovan je u JavaScript-u i njegovim frameworcima jQuery, Angular, React itd.


28. Program With Erik

Erik je pre 5 godina započeo blog o software development-u, a od tada je napisao dve knjige, napravio nekoliko kurseva i započeo YouTube kanal. Na kanalu možete videti tutorijale o JavaScript-u, Ember.js-u, Vue.j-us, Phoenix-u itd. Takođe, sa svojom ćerkom je snimio video o web sajtovima koji nude programiranje za decu.


29. Chris Jereza

Chris Jereza na svom kanalu govori o svom životu u Silicijumskoj dolini i ostvarenju IT karijere, ličnom razvoju, kako je on ušao u svet programiranja. Na kanalu ćete pronaći dosta saveta o tome kako da započnete učenje programiranja, pronađete praksu, upišete fakultet,  prođete intervju za posao...


30. Tren Black

Tren Black na zanimljiv način daje savete i tutorijale o programiranju.


31. Gyasi-Linje

Na ovom kanalu ćete pronaći informacije o tome koju tehniku da kupite, koji su najbolji programski jezici, savete za maksimizaciju produktivnosti i još mnogo toga.


32. Nick White

Nick White na svom kanalu želi da učenje programiranja učini zanimljivim, a na kanalu se mogu videti snimci o programiranju i video igrama.


33. Coder Foundry

Coder Fondry je IT Bootcamp, a Bobby Davis, developer i preduzetnik je započeo kanal kako bi pomogao ljudima koji nisu u mogućnosti da krenu na Bootcamp.


34. Jonas Tyroller

Ovaj kanal bavi se razvojem video igara, koji je napravio Jonas Tyroller, developer iz Nemačke.


35. amigoscode

Na ovom kanalu pronaći ćete kurseve programiranja, kurseve bezbednosti i tutorijale. 


36. DummyCodes

Larry Simiyu započeo je kanal zbog poteškoća koje je imao tokom učenja programiranja, a putem svog kanala želeo je da pomogne drugima koji prolaze kroz isti proces. Na kanalu se nalaze saveti za razgovor za posao, kako da budete bolji u programiranju i nudi se pristup besplatnim resursima za učenje.


37. Infallible Code

Na ovom kanalu naučićete Unity tutorijale za razvoj video igara, a kanal nudi sve alate koji vam pomažu da budete sjajan Unity developer.


38. The Come Up

Ovaj kanal nudi korisne savete za sve one koji žele da uđu u svet programiranja.


39. Simple Programmer

Simple Programmer je kanal usmeren na to da pomogne software developer-ima i programerima da unaprede svoju karijeru i žive bolje živote.


40. Girl Knows Tech

Marie-Philippe Gill napravila je ovaj kanal kako bi pokazala da i žene mogu da budu uspešne u IT industriji.


41. Ruseberry

Ovaj kanal pomaže ljudima da napreduju u IT industriji, što uključuje pripremu za razgovor za posao i načine za napredak. Kanal namenjen web developer-ima sa zanimljivim informacijama i savetima za web programiranje.


42. Classsed

Na ovom kanalu naučićete osnove programiranja i web development-a, uz učenje front-end i back-end tehnologija, kao što su Angular, React, Node.js, PHP, MongoDB, MySQL, Vue, Laravel, Redux, TypeScript itd.


43. Tiffin 

Tiffany Janzen na svom kanalu daje savete kako da odbacite loše navike kao developer, motivacione savete i savete kako da započnete učenje programiranja.


44. florinpop

Ovaj kanal baziran je na učenju web programiranja - HTML, CSS, JavaScript, React.js, Node.js, animacija, komponenti, API itd.


45. Ricky Garcia

Ricky Garcia je web developer koji želi da svoje iskustvo i znanje podeli sa drugima, a na njegovom kanalu pronaći ćete sadržaje o web development- u i online obukama.


46. THE REAL CASADARO

Casadro je na svom kanalu želeo da podeli svoj put u promeni karijere, od karijere u vojsci do kompjuterskih nauka.


47. Smok

Rafal Swidzinskina svom kanalu rešava probleme, koji uključuju izazove na poslu i stvarnom životu, sa kojima se suočavaju mnogi u IT svetu. On detaljno objašnjava koncepte razvoja softvera.


48. Eleftheria Batsou

Ellie je developer aplikacija iz Grčke. Započela je svoj kanal kako bi podelila svoja iskustva u radu u IT industriji i želi da inspiriše gledaoce da uče izvan okvira.


49. Sosa

Na ovom kanalu pronaći ćete savete kako da pronađete pravi posao u IT-u, kako da se pripremite za razgovor za posao i dr.


50. Wayne Jackson Jr.

Wayne Jackson Jr. je inženjer koji radi za Facebook, a njegov kanal sadrži zanimljive i korisne sadržaje koji uključuju Android development, kako da zaradite dodatni novac kroz programiranje itd.

 

 

Izvor: careerkarma

Komentara: 0

Ostavite Vaš email ako želite da dobijate obaveštenja o novim vestima na sajtu.

Korišćenjem ovog sajta prihvatate upotrebu kolačića. Saznajte više