18.07.2019

Natalija Mitković

Koje IT kompanije su najpoželjnije za zaposlenje u Srbiji?

 

 

Rezultati istraživanja sajta Poslovi.infostud.com „Najpoželjniji poslodavac 2018“ pokazuju i ko su najatraktivniji IT poslodavci u Srbiji.

Ovo istraživanje pokazuje i šta ih čini tako zanimljivim za kandidate.

U okviru istraživanja, koje je popunio 10 041 ispitanik, analizirani su odgovori i 1645 anketiranih iz IT sfere koji su birali najpoželjnije IT poslodavce.

Ispitanici su na osnovu svog suda naveli šta poslodavca čini atraktivnim, kakve kompanije su im zanimljive, koji način angažovanja im je privlačniji, koliku zaradu očekuju kod takvog poslodavca, da li razmišljaju o promeni posla. Na osnovu njihovog mišljenja, deset najbolje rangiranih kompanija su: Microsoft software doo Beograd, Nordeus doo Beograd, Levi9 global sourcing Balkan doo Novi Sad.

Glavni faktor atraktivnosti IT poslodavca su dobri međuljudski odnosi i radna atmosfera, slede prilike za stručno napredovanje i usavršavanje, pa tretman od menadžmenta. Visina primanja je tek peti faktor po važnosti, iza sigurnosti zadržavanja posla.

 

Raste popularnost privatnih kompanija u stranom vlasništvu

 

Najveći broj ispitanika iz IT branše, nešto više od polovine, želeo bi da radi u privatnoj kompaniji sa pretežno stranim vlasništvom. Na drugom mestu su kompanije u domaćem privatnom vlasništvu, (oko 17%). Manje od 12% navodi da bi želelo da radi u kompaniji koja je u državnom vlasništvu.

Poredeći sa rezultatima istraživanja iz 2016, manje IT ispitanika bira kompanije u privatnom domaćem vlasništvu i državnom vlasništvu kao poželjnog poslodavca. S druge strane, rast popularnosti beleže privatne kompanije sa pretežno stranim vlasništvom.

Po mišljenju većine ispitanika (82%), isto kao i pre dve godine, atraktivniji su oni poslodavci koji razvijaju sopstvene proizvode. Ostalih 18% izjavilo je da im je zanimljivije kada IT poslodavac radi na rešenjima za druge kompanije.

Više od dve trećine anketiranih navelo je da im je korporativni tip rada najprijemčiviji, potom sledi startap, a na trećem mestu je frilens angažovanje. Slični rezultati su bili i 2016, jedina razlika je u blagom rastu popularnosti frilenserskog rada.

 

Očekivanje plate daleko iznad republičkog proseka


Od poslodavca u IT industriji se u proseku očekuje 141.004 RSD, dok je prosečna očekivana plata u svim industrijama pokrivenim ovim istraživanjem 80.239 RSD.

Najviša prosečna očekivanja imaju stručnjaci koji rade u tehnologijama C#, Python-u, .NET-u, preko 170.000 dinara. Sledeća grupa, iznad proseka IT branše, su poznavaoci C++ i Java Scripta. Oni koji rade u HTML, iOS/Swift, potom sistem administratori ili oni koji se bave veb-dizajnom, imaju niža očekivanja, u proseku od 112 000 do 124 000 RSD.

Skok sa juniorske, na mediorsku, pa na seniorsku platu je prilično veliki i vredan čekanja. Stručnjak za C#, posle nekoliko godina iskustva očekuje skoro dvaput višu platu, a oni sa najviše godina radnog iskustva još za oko 50.000 višu. Poznavaoci C# na seniorskim pozicijama u proseku priželjkuju platu od 226.000 dinara, dok većina seniora očekuje oko 200.000 (sem onih koji rade u SQL-u, iOS/Swift, sistem administratori).

Veća ponuda poslova, ali i viši troškovi života utiču na viša očekivanja ispitanika iz Beograda i Vojvodine, u odnosu na očekivane plate ispitanika iz jugoistočne i zapadne Srbije. Najveća očekivanja, kao što se moglo i pretpostaviti, imaju ispitanici iz Beograda, dok su anktetirani iz jugoistočne Srbije po ovom pitanju znatno skromniji. Ipak, njihove prosečne očekivane plate su daleko iznad onoga što priželjkuju zaposleni u drugim sektorima, gde je prosečna željena plata oko 80.000 RSD.

 

I IT stručnjaci razmišljaju o promeni poslodavca


Iako IT važi za jednu od najprivlačnijih oblasti za zaposlenje, tek nešto oko trećina ispitanih kandidata kaže da trenutno radi kod svog najpoželjnijeg poslodavca. O promeni poslodavca, što često, što povremeno, razmišlja 70% ispitanika, što je više nego 2016. godine, kada je potvrdan odgovor dalo 63% ispitanika.

Rezultati istraživanja pokazuju da više zaposlenih u starijim starosnim grupama razmišlja o promeni poslodavca od onih mlađih od 35 godina. Ipak, više je onih koji to povremeno čine, od onih koji često razmišljaju o promeni poslodavca.

 

Najviše cene, fleksibilno radno vreme


O beneficijama u IT kompanijama naveliko se priča. Često se pominju besplatni obroci, velnes programi i plaćene sportske aktivnosti u kojima zaposleni uživaju. Pa ipak, rezultati istraživanja pokazuju da su njima bitnije neke druge stvari. Beneficija koja se najviše ceni je fleksibilno radno vreme, što je naznačilo gotovo dve trećine ispitanika. Sledeći su plaćeni zdravstveni pregledi (38%), rad od kuće (35%), dodatni slobodni dani (34%) i druženja i putovanja u organizaciji firme za koje se opredelila trećina anketiranih. Sa druge strane, po mišljenju ispitanika, najmanje važne beneficije prilikom izbora najpoželjnijeg poslodavca su velnes program, pokloni za venčanje, rođendan, rođenje deteta.

Razvoj IT industrije i sve veća potreba za ovim stručnjacima uticali su na formiranje paralelnog IT tržišta rada. Gotovo sve IT pozicije se smatraju deficitarnim, budući da je ponuda posla mnogo veća od tražnje. IT stručnjaci su u poziciji da biraju uslove pod kojima će raditi i očekuju zaradu koja je daleko viša od prosečne u Republici Srbiiji. Uprkos tome, raste procenat onih koji razmišlju o promeni poslodavca, pa se može reći da postoji velika tendencija ka fluktuaciji zaposlenih u ovoj oblasti.

Iako im je visina plate tek peta stavka na listi kriterijuma koji su im važni kod najpoželjnijeg poslodavca, očigledno je da izuzetno cene svoje vrema, pa su zato beneficije poput fleksibilnog radnog vremena i dodatnih slobodnih dana među ajtijevcima omiljene. Iz tog razloga možda i ne čudi da im je izuzetno bitno sa kim i u kakvoj atmosferi će provoditi svoje radno vreme, budući da su ovaj kriterijum naznačili kao najbitniji prilikom izbora najpoželjnijeg poslodavca.

 

Izvor: b92.net

Komentara: 0

Ostavite Vaš email ako želite da dobijate obaveštenja o novim vestima na sajtu.

Korišćenjem ovog sajta prihvatate upotrebu kolačića. Saznajte više