04.06.2019

Natalija Mitković

JAVA ZA POČETNIKE : KOMPLETNO UPUTSTVO

Učenje novog programskog jezika može biti veoma teško, posebno ukoliko ste novi u Software development-u, a učenje jednog od najčešće korišćenih jezika na tržištu može biti od koristi vašoj karijeri.
Java je svuda. Naročito je popularan kod kompanija koje razvijaju desktop i mobilne aplikacije, što ga čini veoma traženom veštinom. Možda je vreme da konačno naučite osnove ovog izuzetno popularnog programskog jezika i napravite sledeći korak ka svojoj karijeri u programiranju.

Šta je Java?

Pre svega Java je programski jezik. U vlasništvu je od strane kompanije Oracle i danas je jedan  od najpopularnijih jezika u kompanijama i koji se najčešće implementira za korišćenje velikih poslovnih aplikacija.
Kamen temeljac IT industrije sa preko 9 miliona korisnika širom sveta Java je opšte namenski objektno orijentisan programski jezik koji promoviše svoju strategiju razvoja „ napiši jednom pokreni bilo gde „ (WORA) .
Zalažući se za jednostavno korišćenjenje od strane svakog programera, Java nije u tolikoj meri zavisna od drugih softvera, što dalje znači da bilo koji deo softvera ili aplikacije programiran u Javi može biti kompajliran i pokrenut bilo gde. 

Zašto treba naučiti Javu?

Vrlo prenosiv razvojni alat, Java je brza i jednostavna za programiranje. Njegove razvojne tehnike i sistemi imaju pozitivan uticaj na svakodnevni život ljudi širom sveta, s obzirom na to da Java čini osnovu Android operativnog sistema, bankarskih aplikacija, i drugih poznatih aplikacija.
Zbog njene svestranosti, velika je potražnja za onima koji znaju da programiraju u Javi, što doprinosi tome da su plate Java programera veće u odnosu na one koji rade u drugim programskim jezicima.
KOJE KOMPANIJE KORISTE JAVU

Kompanije svih oblika i veličina koriste Javu. Globalni tehnološki giganti kao što su Google i Amazon su napravili uspeh koristeći ovaj programski jezik. LinkedIn i Netflix su prepoznate kao kompanije koje koriste Javu za kreiranje mobilnih aplikacija, web aplikacija, i softverskih alata, koji im pomožu u razvoju kompanija. 

Koji je najbolji način da se nauči Java?

Najbrži način da naučite Javu je da radite u njoj. Praktično iskustvo je bolje od teorijskog znanja preogramskog jezika. Ako želite da učite od početka i da postanete uspešan Java developer, postoji veliki broj kurseva i obuka, a najbolje su one koje vam nude i praktično znanje.
Formalna obrazovanje je drugi način na koji možete naučiti Javu. U našoj zemlji razni fakulteti nude učenje Jave u okviru svojih programa, na primer u okviru Beogradskog univerziteta to su Elektrotehnički fakultet, Matematički fakultet, Fakultet organizacionih nauka i dr. Diplome ovih fakulteta mogu da vas nauče osnovama, kao i drugim programskim jezicima i relevantnim veštinama koje će vam pomoću u pripremi za posao. 
Takođe, postoji  i veliki broj knjiga koje vam mogu pomoći da naučite sve detalje o programskom jeziku pre nego što počnete da ga primenjujete u praksi
Još jedan način na koji možete naučiti Javu, jeste da idete direktno na Oracle web sajt. Oracle je razvio web sajt namenjen učenju koji nudi detaljne obuke.

 

Koje su Java platforme dostupne?

Iako je Java kategorizovana samo kao jedan programski jezik, postoje mnoge platforme dostupne za programere koje mogu da koriste i kreiraju aplikacije. Ali na kraju, platforma koju odaberete svodi se na to kako želite da koristite jezik i koje aplikacije želite da razvijate.

Java SE - Standardno izdanje

Java SE je standardno izdanje Jave i osnovna platforma koju je stvorio Oracle,  i sadrži sve alate koji su vam potrebni kako biste razvili aplikaciju. Zajedno sa Java Development Kit (JDK), APIs, bibliotekom i  Java Runtime Environment-om nudi solidnu osnovu za sve Java platforme.
Takođe, uz JavaSE postoje i dva dodatka: Advanced i Suite.

Java EE – Poslovno izdanje

Java EE se koristi uglavnom distributivnim računarskim i web servisima i nadovezuje se na osnovnu funkcionalnost Java SE platforme. 

Java ME – Mikro izdanje

Ako želite da radite sa mobilnim tehnologijama, elektronikom i uređajima, onda je Java ME dobar izbor. JavaME nudi spektar tehnologija i funkcija koje programeri mogu da koriste za kreiranje aplikacija i dostupna je za preuzimanje u dve konfiguracije: CDLC i CDC.

Da li je Java dostupna za različite operativne sisteme?

Java se može koristiti na bilo kom operativnom sistemu. Bilo da koristite Windows, MAC OS ili Linux, postoji verzija Jave koja se dostupna za vaš računar.

Šta su  JVM I JRE?

Java virtuelno okruženje (JVM)

Kao što je navedeno, Java je međuplatformski programski jezik, koji može biti kompajliran i pokrenut bilo gde, ali, da bi se to desilo, potrebno je da imate instaliran Java Virtual Machine na vašem računaru. 
JVM omogućava virtuelno okruženje u kome možete izvršavati Java kod, pre nego što pokrenete aplikaciju.

Java runtime environment (JRE)

Java Runtime Environment je deo  JVM, koji će vam omogućiti da uz minimalne zahteve izvršite implementaciju Java aplikacije. Sastoji se od JVM, osnovne platforme, pratećih datoteka i jedan je od najvažnijih alata sa koji vam je potreban u procesu razvoja Java aplikacija. 

 

 

Izvor: learntocodewith.me

 

Komentara: 0

Ostavite Vaš email ako želite da dobijate obaveštenja o novim vestima na sajtu.

Korišćenjem ovog sajta prihvatate upotrebu kolačića. Saznajte više