07.03.2019

Natalija Mitković

iOS development - Razvoj mobilnih aplikacija za Apple uređaje

 

 

Mobilni telefoni su svuda. Kada ste u javnosti, pogledajte oko sebe i videćete da su ljudi zaokupljeni svojim telefonima. Mobilni telefoni su promenili način na koji komuniciramo, poslujemo i pristupamo vestima i zabavnim sadržajima. Pametni telefoni su sada najpopularniji način za pregledanje Interneta, a mlađa generacija ih koristi kao primarni način za pristup internetu.

Rast u korišćenju mobilnih uređaja neće se uskoro usporiti. Predviđa se da će do 2020. godine 70% svetske populacije koristiti pametne telefone. Preduzeća su uočila ovaj trend i sve više njih prihvata ovu tehnologiju i implementira neku vrstu mobilne strategije, što  povećava potražnju za mobilnim aplikacijama.

Razvoj mobilnih aplikacija je rangiran kao jedan od najtraženijih poslova u 2017. godini sa predviđanjem da će tržište rada porasti za 32% u periodu od 2010. do 2020 godine. To znači da ako ste ikada razmišljali o učenju mobile developmenta, sada je dobar trenutak da savladate ovu veštinu, koja će dugo ostati u potražnji.

 

Ukoliko se odlučite za iOS development, preporučeno je da naučite programski jezik Swift. Pre Swifta, programski jezik korišćen za razvoj iOS aplikacija bio je Objective-C. Međutim, sa stalnim poboljšanjima performansi procesora i hardvera, Apple developeri su zaključili da je potrebno da razviju programski jezik čije performanse bi išle u korak sa sve većom brzinom obrade hardvera i tako su došli do Swift-a.

Swift je pušten u upotrebu 2014.godine i od tada je prihvaćen od strane velikog broja programera. Njegova popularnost je bila tolika, da se već u prvoj godini našao na listi top 20 programskih jezika.

Kao Swift programer, ne samo da ćete biti u mogućnosti da programirate za iOS, već ćete moći da  programirate i za druge Apple uređaje kao što su Mac (OS X), Apple TV (tvOS) i Apple Watch (watchOS). Naučivši osnove iOS developmenta, prelazak na ove platforme je jednostavniji. Ovo proširuje mogućnosti za zapošljavanje koje možete imati kao Swift developer.

3. decembra 2015. Swift je postao open sourced (otvoren). Ovo je bio dobar potez od strane Apple-a, jer je omogućio učestvovanje u kodiranju od strane drugih programera, što doprinosi bržim poboljšanjima i ispravkama grešaka.

 

 

Swift je odličan programski jezik za početnike

 

 Kao programski jezik visokog nivoa, u Swiftu se piše manje linija koda i ne mora se brinuti o stvarima kao što je upravljanje memorijom. Uz to, Swift je usvojio sigurne programske šeme i dodao moderne funkcije kako bi programiranje bilo lakše, fleksibilnije i zabavnije.

Swift Playground je sjajna aplikacija, koja vam omogućava da na levoj strani ekrana kodirate, dok se na desnoj automatski prikazuje output vašeg rada, što vam olakšava posao, jer možete dobiti trenutnu povratnu informaciju i sve to možete učiniti bez podešavanja datoteka ili brige o opcijama kompajlera.

 

 

Swift je u potražnji

 

Prema izveštaju GitHub-a Octoverse iz 2017.godine, Swift je 13. najaktivniji jezik u svim svojim open-source projektima. Ali, što je još važnije, potražnja za Swift developerima je takođe u porastu. TNW je izvestio da je potražnja za Swift programerima porasla za 600 procenata u 2016.godini, na osnovu podataka koje je obezbedio Toptal. Prema izveštaju Upwork-a, Swift programiranje je druga najbrže rastuća veština na Freelance tržištu rada, a  u istraživanju Stack Overflow-a za 2017.godinu, Swift je četvrti na listi  najomiljenijih programskih jezika među aktivnim programerima.

Iako je Android u svetu zastupljeniji u odnosu na iOS, u prvom kvartalu 2017.godine iOS je ostvario 70% veći prihod u odnosu na Android od prodaje aplikacija. iOS je zastupljeniji u Sjedinjenim Američkim Državama, Kanadi, Australiji i pojedinim Evropskim zemljama, što svakako doprinosi i potražnji za iOS developerima kod nas, bilo preko freelance poslova, ili inostranih kompanija koje posluju u našoj zemlji.

Takođe na sajtu za freelance poslove - Upwork, trenutno postoji više od 500 ponuđenih poslova za Swift developere, a na sajtu HelloWorld otvoreno je oko 30 ponuda za poslove iOS developera u Srbiji.

Swift je budućnost Apple-a

 

Apple će nastaviti da podržava Swift i  u budućnosti, što bi značilo da možemo da očekujemo u razvoj aplikacija na drugim platformama, a više neće postojati velika prepreka - posedovanje isključivo Mac računara za programiranje u Swiftu.

Takođe, s obzirom na to da je Swift open source, programeri imaju slobodu da rade sa njim šta god požele. Verovatno ćemo imati priliku da vidimo kako ga programeri koriste da bi programirali i za druge platforme. Ukoliko ovakvi planovi zažive, mobile development će postati dosta jednostavniji i praktičniji, jer nećete morati da učite različite programske jezike za razvoj apliakcija za različite platforme. Budućnost Swifta je zaista prepuna mogućnosti.

 

 

Izvori: careerfoundry.com, makeuseof.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentara: 0

Ostavite Vaš email ako želite da dobijate obaveštenja o novim vestima na sajtu.

Korišćenjem ovog sajta prihvatate upotrebu kolačića. Saznajte više