08.02.2019

Natalija Mitković

Zašto treba da naučite JavaScript?

 

Uloga front-end programera je da kreira kod i taj kod prikaže pomoću web browsera kada posetite sajt (kontroliše ono što vidite kada posetite web stranicu).

Postoje tri glavne komponente kada je u pitanju front-end development: HTML, CSS i JavaScript. Svaka od njih je ključna za izradu web stranice.

HTML je struktura i sadržaj sajta, CSS (Cascading Stile Sheets) čini da izgleda lepo, i na kraju, JavaScript je ono što pokreće njegovu interaktivnost. Sva tri rade udruženo pri kreiranju web stranica, ali fokus ovog posta je na JavaScript-u i kako se on koristi.  

Postoji mnogo saveta o tome koje programske jezike treba da znate. Bez obzira na nivo iskustva, tehničku pozadinu ili jezik(e) koji se svakodnevno koriste, postoji jedan jezik koji svaki programer mora znati: JavaScript. Evo zašto:

 

Interaktivnost

 

JavaScript je vrlo moćan alat koji može učiniti mnogo stvari za web stranicu. Prvo, on čini web sajt interaktivnijim. JavaScript omogućava izradu bogatih UI komponenti kao što su slajderi slika, iskačući prozori, meniji, validacije formi, tabova i još mnogo toga.

Takođe, JavaScript može da radi i suptilnije operacije. Na primer, možete kliknuti na polje za potvrdu na formi i, u zavisnosti od izabranog checkbox-a, učitava pop-up koji vas pita naredno pitanje. To daje web sajtu dodatnu funkcionalnost, koja se inače ne može postići samo HTML-om i CSS-om. JavaScript dozvoljava web stranicama da odgovore na aktivnosti korisnika i dinamički se ažuriraju, a sve to bez potrebe za ponovnim učitavanjem stranice kako bi se promenio izgled.

 

JavaScript je svuda

 

Ako želite da postanete web programer, trebalo bi da naučite JavaScript. Napravljen je za Frontend i još uvek je jedini jezik koji možete da koristite za dodavanje funkcionalnosti, ali je odavno evoluirao od jezika pretraživača. Popularne mobilne aplikacije na iOS-u i Androidu, kao što su Facebook, Uber i Skype, su izgrađene u potpunosti ili delimično s JS-om umjesto Svift-om, Java-om ili Objective-C. Glavne desktop aplikacije kao što su Slack i Spotify za MacOS i Windovs su takođe napisane u JS-u. Čak je i popularno rešenje za platforme kao što su Internet of things (IoT), robote, pa čak i dronove. Najpopularniji text editori, kao što su Visual Studio Code i Atom, takođe su napisani u JS-u - alati koje koristite za pisanje JavaScripta (i skoro bilo koji drugi kod) su verovatno napisani u JavaScript-u. Postoji čak i čitav operativni sistem koji je pokrenut u JavaScriptu!

 

Možete da uradite skoro sve sa JavaScript-om

 

Jedna od stvari koja čini ovaj jezik tako popularnim je veliki izbor alata i frameworka koji olakšavaju pisanje gotovo bilo kojeg programa.  Da li želite da napravite sledeću virusnu igru? Postoji Phaser za to.  Treba da napišete skriptu za upravljanje velikim brojem podataka? Većina popularnih baza podataka kao što su MongoDB i MySQL imaju JS interfejse. Čak je i NPM, alat komandne linije za upravljanje JS paketima, napisan u JavaScriptu. Od najzamršenijih aplikacija do najjednostavnijih podešavanja veb stranica -  sve to može JavaScript.

Većina programera zna JavaScript

 

Prema StackOverflow-ovom istraživanju Software Developera iz 2018. godine, oko 70% svih programera koristi JS, a na GitHubu je tokom 2017. bilo 2.3 miliona zahteva za preuzimanje koda koji su napisani u JS-u (više nego dvostruko od drugoplasiranog Python-a, prema StackOverflow-ovom istraživanju). To ga čini najčešće korišćenim programskim jezikom, braneći ovu titulu šest godina za redom! JavaScript se smatra zajedničkim jezikom svih programera u razvoju Software-a.

 

JavaScript je u potražnji

 

Nije tajna da se JS brzo širi u profesionalnom svetu. Kako se širi na sve više platformi, sve veći broj kompanija odlučuje da ga koristi za izvršavanje zadataka. Coding Dojo izveštava da, posle Jave i Python-a, poslovi na poziciji JavaScript developera su najtraženiji na web sajtu za zapošljavanje Indeed.com

JavaScript se iz godine u godinu razvija velikom brzinom, i ne pokazuje znakove usporavanja u skorije vreme. Može da uradi više stvari nego bilo koji drugi programski jezik, što ga čini najboljim izborom za pisanje koda, koji se može pokrenuti na bilo kojoj platformi.

Najsigurnije što možete da uradite kao (budući) programer jeste da prihvatite savet od originalnog dizajnera i developera JavaScript-a, Brendana Eicha: "Uvek se kladite na JavaScript."

 

Uloga React.js u Front-end developmentu

 

React.js je JavaScript biblioteka za kreiranje korisničkog interfejsa (User interface - UI), prvenstveno u razvoju web aplikacija. To je jedan od najboljih open-source projekata Facebook-a i Instagram-a. Kada radite front-end programiranje, možete koristiti komponente koje već imate i pisati mnogo manje koda. To znači brži razvoj i manje grešaka, jer se greške mogu lakše pronaći i ispraviti.

React.js je namenjen izgradnji brze aplikacije koja upravlja velikom količinom podataka.

On automatski ažurira i renderuje prave komponente kada se podaci promene, što omogućava brže i jednostavnije pisanje kompleksnog UI-a.

React.js je jednostavan i funkcionalan. Omogućava vam da napravite UI brže, jer je vaš kod lakši za čitanje i održavanje, zahvaljujući modelu malih komponenti.

React.js je prvi put razvijen na Facebook-u u interne svrhe, ali nakon nekog vremena odlučeno je da ga treba podeliti sa svetom. I svet ga je zavoleo. Cela web stranica Instagram-a je izgrađena na React.js, nakon što su se dve kompanije udružile. Danas postoje i mnoge druge uspešne kompanije koje koriste React.js, uključujući Khan akademiju, New York Times, Squarespace, Netflix, Airbnb i Imgur.

 

 

 

Izvor: teamtreehouse.com

Komentara: 0

Ostavite Vaš email ako želite da dobijate obaveštenja o novim vestima na sajtu.

29.09.2023

Next.js VS React.js

Kada rade na stvaranju dinamičkih i interaktivnih web aplikacija, programeri se često suočavaju sa izborom između korišćenja React.js i Next.js-a. Oba izbora su dobra, ali imaju različitu svr

Korišćenjem ovog sajta prihvatate upotrebu kolačića. Saznajte više