05.10.2018

Natalija Mitković

Kako pronaći posao u inostranstvu kao Software developer?

 

Ukoliko znate da programirate, ili učite da postanete programer, doneli ste pravu odluku. U ovoj struci već postoji velika ponuda poslova, koja će se u budućnosti samo povećavati.

Primetna je, i verujemo već svima poznata, ekspanzija ovog zanimanja i u našoj zemlji, a posebno u inostranstvu.

Zbog toga, programerima nije teško da pronađu posao u inostranstvu, a postoji i pregršt web sajtova koji se bave upravo time. Poslovi su dobro plaćeni, a kompanije širom sveta su voljne da zaposlenima iz inostranstva obezbede radnu vizu.

Postoje mnoge prednosti preseljenja u stranu zemlju. Postajete otvoreniji za nove, drugačije ideje, razmišljanja i iskustva. Možete naučiti jezik, bolje razumeti stranu kulturu i usvojiti nove načine za rad. To je zastrašujući korak, ali se isplati učiniti ga.

 

Koliko je bitno obrazovanje i diploma za pronalaženje posla u sferi kompjuterskih nauka?

 

U većini slučajeva diploma fakulteta nije važna. Pri razgovoru za posao najvažnije je znanje koje posedujete i  bitno je kako se pokažete na tehničkom delu razgovora za posao.

Za određene pozicije (menadžment, istraživanje) kompanije mogu zahtevati određeno zvanje, zbog službenih zahteva. Takođe, u prvom krugu razgovora za posao, vaše prijave pregleda HR služba i završeni fakultet im može biti pokazatelj, ukoliko niste ništa drugo naveli u CV-u. Ipak, ukoliko ste dobar programer i posedujete znanja, imate dobro napisan CV i motivaciono pismo, možete imati podjednako dobar efekat.

 

Istraživanje

 

Prvo, morate da saznate koliki su troškovi života u željenoj zemlji, kao i koliko novca možete da zaradite. Na sajtu numbeo.com možete da vidite troškove života u zemlji koju odaberete, kao i mnoge druge faktore za tu zemlju i grad, kao što su cene zakupa stana (prema veličini, udaljenosti od centra), cene kupovine stana, kao i prosečne neto plate, stopa kriminala, zagađenje, saobraćaj, kvalitet života itd.

Takođe, na sajtovima kao što su payscale.com i glassdoor.com možete detaljnije ispitati plate za konkretnije poslove.

Na primer, na sajtu glassdoor.com možete uneti naziv posla, ili kompanije, željeni grad i imate opciju da odaberete za prikaz: prosečne plate prema kompanijama, ponude poslova, kao i pitanja na intervjuu za posao.

Pogledajte i koliko je tražen vaš posao u određenoj zemlji, koliko ima ponuda za posao. Na osnovu toga možete da zaključite da li je željena zemlja pravi izbor u datom momentu.

                                                                                                                                                                                                                 glassdor.com

Na koji način možete doći do posla u inostranstvu?

 

Postoji više načina za pronalazak poslova u inostranstvu.

 

Prva opcija može biti već tokom učenja (na fakultetu, tokom pohađanja kursa), može da se desi da, ako pokažete veći nivo znanja, ili se pozitivno istaknete, vas primete ili da vas predavač preporuči.

Ukoliko već imate radno iskustvo kao programer, sigurno ste do sada ostvarili razne kontakte, pa vas saradnici ili kolege sa kojima ste radili na zajedničkim projektima, mogu preporučiti.

Dakle, prve dve opcije dolaze preko preporuka.

Treći  i najčešći način je pretraga poslova putem interneta. Postoji mnoštvo sajtova sa ponudama poslova u inostranstvu: indeed.com, techmeabroad.com, authenticjobs.com, themuse.com, stackoverflow.com, kao i već pomenuti glassdor.com. Takođe i naši sajtovi, poput startit.rs i poslovi.infostud.com imaju u ponudi poslove u inostranstvu.

Možete i pretražiti ponude poslova na samim web sajtovima željenih kompanija i direktno aplicirati.

Jedan od načina je i da putem LInkedIn-a pronađete ponudu poslova, ili stupite u kontakt sa zaposlenima iz željenih kompanija, komunicirate sa IT recruiter-ima, ili zaposlenima u HR službi kompanije.

 

Da li je poznavanje jezika važno?

 

Poznavanje engleskog jezika je, u današnje vreme, nešto što se donekle podrazumeva i gotovo da ga je neophodno znati, u srednjem ili naprednom nivou. U zavisnosti od zemlje i samog posla koji biste radili je potrebno i znanje drugog jezika. Savet je da, ukoliko se odlučite za stranu zemlju koja nije sa engleskog govornog područja, posvetite određeno vreme učenju jezika, barem za neki osnovni nivo.

 

Da li je komplikovano za građane Srbije da dobiju radnu vizu?

 

Najčešće nije, ali sam proces može da traje po nekoliko meseci ( za Švedsku i Nemačku i do 6 meseci). Holandija, na primer, nudi opciju pojednostavljenog prijavljivanja za radnu vizu za visokostručni kadar (u koji spada i IT), tako da proces dobijanja radne vize traje dosta kraće. Naravno, postupak je drugačiji za svaku zemlju i potrebno je podrobno istražiti šta je sve potrebno za dobijanje radne vize, informisati se na sajtovima ambasada, pitati osobe koje su već u inostranstvu za njihova iskustva itd.

Komentara: 0

Ostavite Vaš email ako želite da dobijate obaveštenja o novim vestima na sajtu.

13.03.2023

Kako napraviti CV?

Pisanje CV-a, odnosno radne biografije predstavlja prvi korak u nalaženju posla. Sam proces pisanja CV-a je izazovan – kako zbog nedostatka radnog iskustva za junior programere, tako i zbog s

Korišćenjem ovog sajta prihvatate upotrebu kolačića. Saznajte više