27.02.2024

Natalija Mitković

5 razloga zbog kojih bi trebalo da naučiš JavaScript

JavaScript je jedan od najpopularnijih programskih jezika, a pored toga što je izuzetno fleksibilan, JavaScript je takođe jezik koji mnogi početnici u programiranju biraju da nauče. 
Pored HTML-a i CSS-a, JavaScript je neophodan za Frontend razvoj web aplikacija. JavaScript je jezik koji se stalno razvija i unapređuje, sa velikim brojem biblioteka, frameworka i alata koji olakšavaju razvoj i održavanje aplikacija.

U ovom tekstu istražićemo pet razloga zbog kojih bi trebalo da naučiš JavaScript.

 

JavaScript je neizostavan u web developmentu

Prvi razlog zašto bi trebalo da naučiš JavaScript je jednostavan: ne može se  bez njega! JavaScript je univerzalni programski jezik i danas ga koristi 98,3% svih web stranica. Praktično sve poznate stranice koje koristimo svakodnevno, koriste JavaScript, uključujući Google, Facebook, YouTube, Instagram, Linkedin. Bez JavaScript-a, internet bi bio statičan i dosadan. Učenje JavaScript-a otvara vrata bezbrojnim mogućnostima - od izrade dinamičnih web stranica do razvoja kompleksnih web aplikacija. Uz JavaScript, mogućnosti web razvoja postaju neograničene, omogućavajući programerima da stvaraju interaktivne i intuitivne korisničke interfejse, unapređujući tako korisničko iskustvo.

 

Mogućnost razvoja različitih vrsta aplikacija

Jedna od stvari koja čini ovaj jezik tako popularnim je veliki izbor alata i framework-a koji olakšavaju pisanje gotovo bilo kojeg programa. JavaScript se koristi ne samo za kreiranje interaktivnih web stranica, već i za razvoj kompleksnih aplikacija na serverskoj strani, mobilnih aplikacija, desktop aplikacija, igara, IoT (Internet of Things) uređaja, softverskih alata, pa čak i za mašinsko učenje i veštačku inteligenciju. Sa bibliotekama poput Node.js, razvijenog na serverskoj strani, JavaScript je postao nezamenjiv alat za izgradnju skalabilnih, performantnih i modernih aplikacija koje zadovoljavaju zahteve savremenog digitalnog doba. 


Veoma je tražen na tržištu rada

JavaScript je trenutno jedna od najtraženijih veština na tržištu rada u oblasti informacionih tehnologija, zbog njegove široke primene. Sa popularnim frameworcima poput React-a, Angular-a i Vue-a, potražnja za web programerima koji poznaju JavaScript je veća nego ikad pre. Sa pojavom tehnologija poput React Native-a i Ionic-a, JavaScript je postao ključni jezik i za razvoj mobilnih aplikacija. Ovo otvara nove mogućnosti za programere da kreiraju mobilne aplikacije koristeći svoje već postojeće znanje JavaScript-a. Poslodavci širom sveta aktivno traže stručnjake sa znanjem JavaScript-a, pružajući prilike za razvoj karijere i mogućnosti za visoke plate. Učenjem JavaScript-a, ne samo što stičeš veštine koje su veoma tražene, već i otvaraš vrata brojnim prilikama u rastućoj industriji informacionih tehnologija.

 

Lako se uči 

Osim što se lako uči, još jedna prednost učenja JavaScripta je brza vidljivost rezultata. 
Možete na naučite osnove JavaScript-a u roku od nekoliko meseci i da napravite neku jednostavniju aplikaciju ili sajt. Sintaksa ovog jezika je prilično jednostavna i logična. Većina sintakse podseća na engleski jezik, tako da je ovaj jezik prilično lako razumeti. 


Široka podrška i kontinuirano unapređenje

JavaScript se konstantno razvija i poboljšava, uz aktivnu podršku velike zajednice programera širom sveta. Redovno se objavljuju nove verzije jezika, sa dodatnim funkcijama i poboljšanjima performansi, čime se osigurava da JavaScript ostane relevantan i konkurentan u brzo evoluirajućem digitalnom okruženju. Ova kontinuirana podrška omogućava programerima da ostanu u toku s najnovijim trendovima i tehnologijama, te da kontinuirano unapređuju svoje veštine kako bi ostali konkurentni na tržištu rada. Takođe, velika zajednica pruža obilje resursa, tutorijala i foruma koji olakšavaju učenje i razvoj, što čini JavaScript idealnim izborom za sve koji žele da započnu ili unaprede svoju karijeru u programiranju.

 

Komentara: 1

A

Aleksandar

04.03.2024 01:58:42

Da radimo

Odgovori

Ostavite Vaš email ako želite da dobijate obaveštenja o novim vestima na sajtu.

Korišćenjem ovog sajta prihvatate upotrebu kolačića. Saznajte više