16.02.2024

Natalija Mitković

Šta učiti u 2024? Koje IT tehnologije su najzastupljenije?

U ovom tekstu istražićemo koje IT tehnologije dominiraju scenom u 2024. godini i koje veštine su najvažnije za uspeh u dinamičnom svetu informacionih tehnologija.

 

JavaScript

Pored HTML-a i CSS-a, JavaScript je neophodan za Front-end razvoj web aplikacija. Sa povećanom potražnjom za dinamičnim web aplikacijama, gotovo je nemoguće postati web programer bez učenja JavaScript-a. 


Prema istraživanju Stack Overflow-a za programere iz 2023. godine, JavaScript je najpopularniji jezik među programerima već jedanaestu godinu zaredom. Skoro 64% ispitanika ankete je izjavilo da su koristili JavaScript u protekloj godini.


JavaScript je poznat po svojoj jednostavnoj sintaksi, fleksibilnosti i mogućnosti da se brzo uči, što ga čini popularnim izborom kako za početnike tako i za iskusne programere.

Iako je primarno jezik koji se izvršava na klijentskoj strani pretraživača, može se koristiti i na serverskoj strani putem Node.js-a za izgradnju skalabilnih aplikacija, a JavaScript uz React.js biblioteku/framework za izradu korisničkog interfejsa stekao je veliku popularnost u izradi web aplikacija.

 

 

Python

Python je visoko fleksibilan i moćan programski jezik koji se koristi u različitim oblastima, uključujući web razvoj, veštačku inteligenciju, mašinsko učenje, automatizaciju, sistemsko programiranje.

Često se kaže da je sintaksa Python-a jasna, intuitivna i gotovo slična engleskom jeziku, što ga čini popularnim izborom za početnike.

Python se koristi za razvoj 2D i 3D paketa za crtanje i animaciju poput Blender-a, Inkscape-a i Autodesk-a. Takođe je korišćen za kreiranje popularnih video igara, uključujući Civilization IV, Vegas Trike i Toontown. 


Zbog svoje univerzalnosti, jednostavnosti i moći, Python je postao jedan od omiljenih jezika među programerima širom sveta i često se preporučuje kao prvi jezik za učenje programiranja.

 

Java

Java je programski jezik sa najširom primenom, kompatibilan je sa svakim operativnim sistemom, koristi se za razvoj najrazličitijih softvera, a odličan je i za izradu desktop i mobilnih aplikacija. Java ima bogat izbor alata i biblioteka koji olakšavaju razvoj softvera. Najpopularniji Java framework - Spring koristi se za za web razvoj, Hibernate-a za upravljanje podacima, a Android SDK za mobilni razvoj.


Java ima koncept "Write Once, Run Anywhere" (Piši jednom, pokreni bilo gde), što znači da se Java programi mogu pisati na jednoj platformi, a zatim izvršavati na bilo kojoj drugoj platformi bez potrebe za prepravkama. Zbog svega ovoga, Java je jedan od najtraženijih programskih jezika na tržištu i uvek je preporuka naučiti ga.

 

 

SQL

SQL je jezik koji se koristi za upravljanje bazama podataka. Koristi se za pisanje upita radi upravljanja podacima u strukturiranim, relacionim bazama podataka.

Mnogi nazivaju SQL "lingua franca" upravljanja bazama podataka zbog njegove svestranosti, jednostavnosti i sposobnosti organizacije i upravljanja velikim količinama podataka u standardizovanom, tabelarnom formatu.

Iako postoje mnoge alternative, SQL ostaje najšire korišćen jezik za baze podataka u svetu. SQL je osnova za upravljanje bazama podataka kao što su Oracle, MySQL, PostgreSQL i Microsoft T-SQL.

Iz tih razloga, veštine u SQL-u i dalje su visoko tražene u gotovo svim industrijama, a mogu biti ključna tehnologija za programere, administratore baza podataka i analitičare podataka.

Čak i ako koriste druge programe poput Excela za analizu podataka, veštine u SQL-u su korisne za dobijanje podataka iz baza podataka. U web razvoju, SQL se koristi uz programske jezike na serverskoj strani, poput PHP-a ili Jave, kako bi se upravljalo bazama podataka, za, na primer web prodavnice, online platforme za učenje itd.

Ako želite da ovladate moćnim alatom za upravljanje podacima, učenje SQL-a je odličan korak napred.


Swift

Swift je programski jezik sa mnogim prednostima, ne samo u razvoju iPhone mobilnih aplikacija za Apple telefone.  Iako je prvobitno razvijen samo za iOS, programeri ga sada koriste i za pisanje bezbednog, konciznog koda za operativne sisteme poput Windows-a i Linux-a.

Apple je stvorio Swift kao open-source jezik zamenu za sve jezike zasnovane na C, uključujući Objective C, C++, i C. Jezik je stvoren 2014. godine i javno objavljen kao open-source projekat 2015. godine.

U svom kratkom vremenu kao programski jezik, Swift se popeo na 20. mesto među najčešće korišćenim jezicima širom sveta i 14. mesto među programerima. 

Swift je dostupan na Windows-u i Linux-u, pored macOS-a, pa vam nije potreban Mac za učenje Swift-a. Međutim, za kreiranje iOS aplikacija će vam biti potreban Mac jer ćete morati koristiti Xcode razvojno okruženje.


Popularnost Apple uređaja omogućava iOS programerima velike mogućnosti zaposlenja, dok visoka isplativost kreiranja softvera otvara prostor za uspešnu karijeru.

 

 

Komentara: 0

Ostavite Vaš email ako želite da dobijate obaveštenja o novim vestima na sajtu.

Korišćenjem ovog sajta prihvatate upotrebu kolačića. Saznajte više