19.07.2018

Jelica Martinovic

Žene programeri

Tema koja tek u poslednje vreme dobija malo više pažnje jeste status žena u ovoj industriji. Iako je rasprostranjeno mišljenje da žene nisu toliko zastupljene u IT industriji, njihov udeo je iz godine u godinu sve veći. Odnosno, najverovatnije je da svedočimo trenutku u kom su žene masovnije počele da se bave programiranjem. Pitanje ravnopravnosti polova u mnogim industrijama je jedno od najaktuelnijih tema, a kompanije se obavezuju na veći procenat žena među zaposlenima. Prosek u kojima kreću u IT vode je 29 godina, medju vodećim razlozima za to je zato što se žene duže obrazuju i kasnije stupaju u radni odnos.

Najzastupljenije su među fronted programerima, koji rade na rаzvојu, оdržаvаnju, dokumentovanju i testiranju delova ili čitavih softeverskih rešenja. Rade na analizi zahteva, obezbeđuju dizajn i specifikaciju novih ili već razvijenih sistema. Frontend programeri koriste HTML, CSS i JavaSCRIPT za kodiranje web sajta i dizajna web aplikacija kreiranih od strane web dizajnera.

Žene, u u IT industriji, imaju prednost jer su u mogućnosti da obavljaju više poslova istovremeno. Bolje su u upravljanju vremenom, a samim tim su i efikasnije. Programerke se često opisuje kao štreberke sa "pepeljarkama" od naočara, takav stav jedna velika zabluda. Uglavnom se radi o ženama koje su samosvesne, spremne da uče i da se razvojaju. To su kreativne, produktivne, aktivne žene.

Mozemo puno raspravljati na temu uspešnosti žena u svim industrijama, ali generalno u IT sektoru apsolutno podjednako kao i muškarci nose teret i upeha i neuspeha. Odavno su žene srušile sve predrasude o “ženskim” i “muškim” poslovima. Na neki način postaje sve popularnije ako imate ženu programera u svojoj kompaniji.

Postoji i organizacija IT Women koji promoviše žene koje se bave informatikom. Njijov cilj je da povećaju broj žena u ovom sektoru i organizuju razne programe i manifestacije u celom svetu. 

ITgirls je vodeća neprofitna organizacija koja stvara okruženje podrške za žene u IT sektoru, a u cilju promocije IT zanimanja među ženama. Jedan od ciljeva održivog razvoja koje su razvile zemlje članice Ujedinjenih nacija, u okviru nove globalne razvojne agende, je cilj koji glasi: Postići rodnu ravnopravnost i osnaživati žene i djevojčice. Ovaj cilj stavlja poseban fokus na povećanje upotrebe tehnologije koja obezbjeđuje ostvarivanje boljih uslova, posebno informativne i komunikacione tehnologije, radi promovisanja osnaživanja žena, te omogućavanje jednakog pristupa ekonomskim resursima. Ekonomski osnažene žene i djevojčice imaju veću mogućnost da budu nezavisne i da se ostvare na tržištu rada, te aktivno učestvuju u svim sferama javnog života.

U trenutku kada postoji veliki nedostatak programera u svetu mora se povećati broj žena koje se bave ovim zanimanjem. IT kompanije će sve više zapošljavati žene i to je veliki podsticaj mladim ženama da izaberu upravo ovo zanimanje.

One su prava elita našeg društva, a znanje je najveća vrednost 21. veka i predstavljaju pokretač i motor razvoja.

Komentara: 0

Ostavite Vaš email ako želite da dobijate obaveštenja o novim vestima na sajtu.

13.03.2023

Kako napraviti CV?

Pisanje CV-a, odnosno radne biografije predstavlja prvi korak u nalaženju posla. Sam proces pisanja CV-a je izazovan – kako zbog nedostatka radnog iskustva za junior programere, tako i zbog s

Korišćenjem ovog sajta prihvatate upotrebu kolačića. Saznajte više