05.02.2024

Natalija Mitković

U potrazi za "bugovima" : Kako izgleda radni dan software testera?

Jedan tipičan dan software testera osim, verovatno, uz miris kafe počinje uzbuđenjem da će iznova istraživati digitalne svetove tražeći potencijalne i skrivene bugove. Njihovo oštro oko primećuje u softveru nijanse koje drugi propuste.

Svaki klik, svaki detalj prolazi kroz analitički filter, a ono što čini radni dan posebnim je neverovatna satisfakcija kada se problem identifikuje i uspešno reši. Upravo to je i razlog zašto Dragana sa osmehom dolazi na posao. Ona je završila prvo kurs u Cubes School, a sada je naša koleginica u Cubes-u koja uspešno radi kao Software tester.

 

 

Njeno iskustvo će nam upravo u ovom blogu poslužiti da vam iz prve ruke prikažemo svakodnevne zadatke, odgovornosti i značaj software testera u svetu razvoja softvera. Možda nekom ova priča posluži kao motiv da se odluči za ovo zanimanje.

Dragana je, dakle, odgovorna da osigura funkcionalnost sajta i ispuni navedene kriterijume.  Ona radi na različitim projektima i svaki dan na poslu je drugačiji od prethodnog. Kada se desi neka izmena na aplikaciji njen zadatak je da to testira prvo manuelno, pa potom i automatski i naravno da se pokriju neki tipični i atipični scenariji koji potencijalno mogu da se dese kada korisnik dođe u dodir sa aplikacijom.


Da biste razumeli ključne aspekte posla Software testera objasnićemo korak po korak Draganinu dnevnu rutinu:


Planiranje strategije testiranja

Draganina prva odgovornost je analiza zahteva softvera kako bi osmislila sveobuhvatan plan testiranja. Zatim definiše ciljeve i precizno određuje obim svog testiranja. Plan služi kao putokaz za celokupan proces testiranja, vodeći je kroz svaku fazu na koordiniran način.

Ona pažljivo pristupa resursima, određuje prioritete i prilagođava plan prema promenama u razvoju softvera. Sve ovo radi kako bi osigurala efikasnost i temeljnost testiranja, gradeći čvrst temelj za dalje korake u radnom danu.

 

 

Osmišljavanje i sprovođenje Test Case-a

Na osnovu analize zahteva, Dragana kreira detaljne Test Case-ove koji opisuju korake za testiranje različitih funkcionalnosti softvera. Izvršava ove Test Case-ove kako bi proverila da li softver radi kako je predviđeno. Zatim prati i dokumentuje rezultate testiranja, beležeći identifikovane greške ili neusklađenosti sa zahtevima.

Njeno sprovođenje testova nije samo rutinsko izvršavanje zadataka, već i proaktivno traženje potencijalnih slabosti softvera. S obzirom na dinamičnu prirodu razvojnog procesa, Dragana je stalno u toku s promenama i prilagođava Test Case-ove prema potrebama, obezbeđujući sveobuhvatno i prilagodljivo testiranje softvera.

 

Regresiono testiranje 

Dok se aplikacija razvija sa novim ažuriranjima, Dragana vrši regresiono (ponovno) testiranje. To uključuje ponovno testiranje sajta nakon promena kako bi se osiguralo da postojeće funkcionalnosti, poput kreiranja korisničkog naloga i pretrage proizvoda, ostanu netaknute. Pored osnovnih funkcionalnosti, Dragana takođe pažljivo proverava kako nova ažuriranja utiču na performanse i brzinu aplikacije. Ona prati sve promene u interakciji između različitih delova softvera kako bi osigurala da nema neželjenih sporednih efekata.
Ovaj korak u radnom danu softver testera ključan je za održavanje visokog standarda kvaliteta softvera tokom svih faza razvoja.

 

Automatsko testiranje 

Kada se odlučuje koje testove automatizovati, Draganina pažnja je usmerena na testove koji se često izvršavaju, kao i one koji pokrivaju kritična područja softvera.
Implementacija automatizovanih testova zahteva od Dragane ne samo tehničke veštine, već i razumevanje arhitekture softvera. Automatizacija omogućava ponovljivost i bržu povratnu informaciju o kvalitetu, posebno tokom Agilnih razvojnih ciklusa.

Automatizovano testiranje je posebno korisno kada se radi na velikim projektima, poput e-trgovinskih platformi, gde bi samo ručno testiranje bilo vremenski izuzetno zahtevno.

 


Koje još dodatne poslove uključuje testiranje softwera ?

 

UX testiranje (testiranje korisničkog iskustva) 

Testiranje korisničkog iskustva je sastavni deo procesa testiranja softvera. Kompanije često imaju posebnog, odnosno specijalnog testera za korisničko iskustvo koji se koncentriše na ocenu interakcije korisnika sa sajtom. Oni identifikuju oblasti za poboljšanje u smislu upotrebljivosti, dostupnosti i ukupnog zadovoljstva, osiguravajući besprekornost i uživanje u iskustvu online kupovine.

 

Testiranje performansi i provera bezbednosti 

U određenim projektima, specijalizovani testeri, kao što je u našem timu Mihail,  stupaju na scenu. Sada bi trebalo da se ocene drugi faktori, poput vremena očitavanja stranice, kapaciteta istovremenih korisnika i odgovora servera (testiranje performansi), kao i obezbeđivanje otpornosti sajta na neovlašćeni pristup i moguće prekide. To osigurava da sajt može da podnese očekivani saobraćaj tokom špica, održavajući najviše standarde bezbednosti.

 


Saradnja sa programerima 

Dragana blisko sarađuje sa programerima kako bi razumela arhitekturu softvera, diskutovala o greškama i pružila vredne uvide u poboljšanje ukupnog kvaliteta aplikacije. Ova uzajamna interakcija doprinosi identifikaciji, ispravci i prevenciji grešaka tokom čitavog razvojnog ciklusa. U ovoj saradnji, testeri ne samo da dele informacije o identifikovanim greškama, performansama i planu testiranja, već i pružaju povratne informacije tokom razvojnog procesa. Programeri, s druge strane, aktivno učestvuju u razjašnjavanju nejasnoća i pružanju informacija o implementaciji . 

 

Na koji način je testiranje povezano sa drugim odeljenjima u firmi?

Testiranje softvera je često tesno povezano sa različitim odeljenjima kako bi se postigao visok nivo kvaliteta i funkcionalnosti. Draganin rad  se prepliće sa različitim odeljenjima, uključujući  razvojni tim, tim za upravljanje projektima i obezbeđenje kvaliteta. Njena saznanja tokom testiranja direktno utiču na proces razvoja, dovodeći do kontinuiranih poboljšanja i unapređenja. Ova povezanost naglašava kolaborativnu prirodu razvoja softvera, pri čemu svako odeljenje igra ključnu ulogu u isporuci uspešnog proizvoda.

 

 

 

Komentara: 0

Ostavite Vaš email ako želite da dobijate obaveštenja o novim vestima na sajtu.

Korišćenjem ovog sajta prihvatate upotrebu kolačića. Saznajte više