25.01.2024

Natalija Mitković

Posao programera: Šta podrazumeva radni dan pored programiranja?

Uobičajena slika programera je da provode sate ispred ekrana, kucajući kod. Međutim, svet softverskog inženjeringa je mnogo širi od samog programiranja. 

U nastavku delimo sa vama šta uključuje posao programera izuzev samog pisanja koda.

 

Istraživanje i planiranje

Pre nego što započnu projekat, programeri istražuju nove tehnologije i planiraju korake razvoja, čime postavljaju osnovu za uspeh. Ovo uključuje procenu izvodljivosti i sprovođenje Proof Of Concept (PoC) faze.

 

Dokumentacija

Pisanje funkcionalnih specifikacija i dokumentacija omogućava jasnu komunikaciju unutar tima i sa drugim članovima. Dobro dokumentovan kod povećava produktivnost programera za 55%, prema GitHub-ovoj anketi iz 2021. godine.

 

Održavanje 

Održavanje koda, refaktorisanje i ispravke bagova čine deo redovnih aktivnosti programera kako bi softver bio stabilan i bezbedan. Programeri troše 35% svog vremena na ove aktivnosti, prema analizi Tidelift ankete.

 

Debugging

Analitičke veštine dolaze do izražaja tokom procesa rešavanja problema i otklanjanja grešaka u kodu. Kao što kaže Edsger Dijkstra, "Programiranje je proces stvaranja bagova, a debugiranje je proces uklanjanja istih."

 

Čitanje Koda

Razumevanje tuđeg koda, često u okviru timskog rada, važno je za efikasnu saradnju i održivost projekta. Čitanje koda omogućava programerima da steknu uvid u različite pristupe rešavanju problema.


Testiranje

Planiranje i sprovođenje testova osigurava pouzdanost, bezbednost i funkcionalnost softvera. Pristupi poput Test Driven Development (TDD) postaju sve češći, gde se planiranje i kreiranje testova prioritizuje u ranoj fazi razvoja.

 

Sastanci

Uprkos izazovima prekomernih sastanaka, pravilno vođeni sastanci poboljšavaju timsku koordinaciju i komunikaciju. Adekvatna komunikacija na sastancima omogućava rešavanje problema i donošenje ključnih odluka.

 

Mentorstvo

Deljenje znanja i iskustava sa mlađim kolegama unapređuje razvoj celokupne zajednice programera. Mentorstvo može uključivati različite aktivnosti poput peer programiranja, pružanja karijernih saveta i podrške.

 

Učenje i usavršavanje

Stalno učenje omogućava programerima prilagodljivost promenama u industriji i razvijanje šireg seta veština. Učenje novih programskih jezika i tehnologija proširuje portfolio veština i povećava šanse za posao.

 

Svaki dan u životu programera je kombinacija istraživanja, planiranja, rešavanja problema i timskog rada. Posao programera je mnogo više od kodiranja; to je dinamičan svet u kojem se razvijaju veštine, rešavaju izazovi i učestvuje u zajedničkom stvaranju softverskih rešenja.

Komentara: 0

Ostavite Vaš email ako želite da dobijate obaveštenja o novim vestima na sajtu.

Korišćenjem ovog sajta prihvatate upotrebu kolačića. Saznajte više