13.11.2023

Natalija Mitković

Windows 10 VS Windows 11: Šta je doneo novi operativni sistem?


Windows 10 i Windows 11 operativni sistem dele mnoge sličnosti, ali postoje i značajne razlike. Windows 11 donosi neke suštinske promene koje utiču na korisničko iskustvo i produktivnost. 
U ovom tekstu ćemo navesti šta je sve novo i drugačije  u Windows 11 u odnosu na Windows 10.

 

 

Dizajn i interfejs

Windows 11 donosi sasvim nov  interfejs i dizajn više nalik Mac operativnom sistemu. Karakteriše ga čist dizajn sa zaobljenim uglovima i pastelnim nijansama, čime se postiže svežiji i moderniji izgled sistema. Ikonica “Start meni” je premeštena u centar ekrana zajedno sa Taskbar-om. Međutim, važno je napomenuti da korisnici imaju mogućnost da vrate ove elemente na levu stranu ekrana, čime se naglašava veća prilagodljivost korisničkog interfejsa u Windows 11.

 

 

Integracija Android aplikacija

U Windows 11, jedna od značajnih novina je integracija Android aplikacija. Ova integracija omogućava korisnicima da koriste Android aplikacije direktno na svojim Windows računarima. Ovo je postignuto putem Microsoft Store-a, gde su dostupne brojne Android aplikacije koje se mogu instalirati i koristiti na Windows 11 uređaju. Ova karakteristika donosi širok spektar mogućnosti korisnicima, od korišćenja popularnih aplikacija do testiranja i razvoja Android aplikacija na Windows platformi.

 

Bolja podrška za virtuelne radne površine 

Windows 11 vam omogućava postavljanje virtuelnih radnih površina na način sličan onom na Mac računarima. Bolja podrška za virtuelne radne površine u Windows 11 čini organizaciju i upravljanje višestrukim zadacima lakšim i efikasnijim. Virtuelne radne površine vam omogućavaju da grupišete programe i aplikacije prema svrsi ili zadacima, čime se povećava produktivnost i olakšava multitasking. Takođe, Windows 11 donosi poboljšane kontrole za brzo prebacivanje između različitih radnih površina, što olakšava prilagođavanje vašem konkretnom načinu rada i upotrebe računara.

 

 

Jednostavniji prelazak sa monitora na laptop

Novi operativni sistem uključuje funkcionalnosti nazvane “Snap Groups” and “Snap Layouts” ( Grupisanje prozora i Raspoređivanje prozora - kolekcije aplikacija koje trenutno koristite smeštene u Taskbaru i koje možete istovremeno prikazati ili minimizirati kako biste lakše prelazili između različitih zadataka. ) Korisnici mogu jednostavno prebaciti svoje aktivne prozore, aplikacije ili radne površine sa jednog monitora na drugi ili sa monitora na laptop, zadržavajući organizaciju i raspored prozora. Ove funkcionalnosti vam takođe omogućavaju da jednostavno povezujete ili isključujete monitor, a da ne izgubite preglednost i raspored vaših otvorenih prozora.

 

Microsoft Teams na Windows 11 Taskbaru

Integracija Microsoft Teams-a direktno u Windows 11 Taskbar donosi nekoliko praktičnih prednosti. Sada možete brže pokrenuti Teams, bez potrebe da se otvara poseban prozor ili traži ikonica na desktopu. Ova promena ima potencijal da olakša kolaboraciju i komunikaciju, posebno ako često koristite Teams za video sastanke, deljenje dokumenata, ćaskanje…

 

 

Vidžeti

Windows 11 vidžeti su dizajnirani da pruže personalizovano iskustvo korisnicima. Pored osnovnih informacija kao što su vesti, vremenska prognoza ili izveštaji sa berze, ovi vidžeti omogućavaju korisnicima da prate omiljene web stranice, poslednje poruke i kalendare direktno na desktopu. Ovo omogućava brz pristup bitnim informacijama, bez potrebe da se prekida trenutni rad ili otvaraju dodatni prozori. Takođe, korisnici mogu personalizovati svoj desktop izborom vidžeta koji najbolje odgovaraju njihovim interesovanjima i potrebama, čime se stvara efikasan i prilagodljiv radni prostor.

 

Unapređena podrška za touchscreen, voice i pen 

Windows 11 donosi unapređenu podršku za različite načine interakcije. Sa poboljšanom podrškom za touchscreen uređaje, korisnici mogu uživati u intuitivnijem iskustvu dodirivanjem ekrana, prilagođenom za rad na takvim uređajima. Takođe, unapređena podrška za glasovne komande omogućava korisnicima da obavljaju zadatke korišćenjem glasa, čime se olakšava pristup funkcijama sistema bez potrebe za korišćenjem tastature ili miša. Dodatno, podrška za pen omogućava kreativcima i korisnicima koji vole crtati ili pisati da iskoriste svoj kreativni potencijal kroz različite aplikacije i mogućnosti koje pruža Windows Ink tehnologija. Sve ove unapređene metode interakcije čine Windows 11 prilagodljivim i pristupačnim za različite stilove rada i korisničke preference.

 

Xbox tehnologija za unapređenje gejminga

Windows 11 donosi novine koje su prisutne na Xbox konzolama, poput Auto HDR-a i DirectStorage-a, kako bi gejming iskustvo na Windows računaru bilo još bolje. Auto HDR pruža živopisnije boje i detalje u igrama, dok DirectStorage ubrzava učitavanje igara, omogućavajući brži pristup omiljenim naslovima.
Ova integracija pokazuje da Microsoft želi spojiti iskustva gejminga na PC-ju i Xbox konzolama, nudeći korisnicima najbolje od oba sveta. Uz to, Windows 11 pruža podršku za novi Xbox Game Pass koji omogućava pristup raznolikoj biblioteci igara direktno na računaru. Ova pretplatnička usluga omogućava korisnicima da istraže i igraju širok spektar igara, uključujući nove naslove čim budu dostupni. 

 

 

Izvor : cnet.com

 

Komentara: 0

Ostavite Vaš email ako želite da dobijate obaveštenja o novim vestima na sajtu.

Korišćenjem ovog sajta prihvatate upotrebu kolačića. Saznajte više