13.07.2018

Natalija Mitković

15 filmova koji Vas mogu inspirisati da se bavite programiranjem

Postoji mnogo odičnih filmova koji prikazuju mogućnosti programiranja i tehnologije. Režiseri povezuju određene ideje, kako bi nam pružili svet zabave, obrazovanja i inspiracije. Kao i knjige, pojedini filmovi mogu imati neverovatan uticaj na ljude, i učiniti  da im se život preokrene.

Prilikom odabira filmova, svako od nas ima poseban ukus, a što se tiče filmova za programere, zanimljivi bi im bili oni koji koriste najsavremeniju tehnologiju ili stvarne životne priče njihovih programerskih heroja.

U nastavku pročitajte listu nekih filmova koje Vam preporučujemo da pogledate.

 

1. The Imitation Game (2014)

Ovaj film prati život matematičara i kriptografa Alana Turinga (koga glumi Benedikt Cumberbatch), koji, sa nekoliko najvećih savezničkih matematičara, rade na pravljenju algoritma, kako bi razbili šifre nacističke komunikacione mašine, pod nazivom Enigma.

 

2. Matriks  (1999)

Jedan od prvih filmova uz pomoć koga je hakovanje i programiranje postalo globalna senzacija i koji se, sa punim pravom, može nazvati klasikom u ovoj sferi. Ovaj film inspirisao je mnogo mladih u to vreme, da saznaju više o kompjuterima i programiranju.

 

3. Takedown (2010)

Priča o Kevinu Mitnick-u, poznatom hakeru, koji je ’90-ih bio na FBI listi najtraženijih (kasnije i uhapšen i osuđen).

 

4. Pirates of Silicon Valley (1999)

Film prati živote osnivača Microsofta Bill Gates-a i suosnivača Apple-a, Steve Jobs-a i Steve Wozniak-a i revoluciju personalnih računara koja se desila ’70-ih i ’80-ih godina prošlog veka.

 

5. Travelling Salesman (2012)

Ovaj film govori o matematičarima, koje je angažovala američka vlada, kako bi rešili najveći problem u istoriji kompjuterskih nauka.

 

6. One Point 0 (2004)

Nakon što je u svom stanu primio misteriozne prazne pakete, mladi kompjuterski programer započinje ličnu istragu o svom poreklu.

 

7. The Social Network (2010)

Film o nastanku najpoznatije društvene mreže na svetu, Facebooka i usponu njenog osnivača, Mark Zuckerberga  na status najmlađeg milijardera u istoriji.

 

8. Snowden (2016)

Priča o Edwardu Snowden-u, IT stručnjaku, koji je radio za Centralnu obaveštajnu agenciju (CIA) i koji je otkrio i obelodanio nezakonite tehnike nadzora Nacionalne bezbednosne agencije.

 

Takođe, ukoliko Vas interesuje da saznate nešto više o Edwardu Snowden-u, možete pogledati i dokumentarni film Citizenfour (2014).

 

9. Primer (2004)

Četvorica prijatelja, inženjera i izumitelja, napravili su uređaj koji može da udvostruči, ili čak učetvorostruči prostorno-vremenski kontinuum svega što u njega uđe.

 

10. The Internship (2013)

U ovoj komediji govori se o dva prodavca, čiji posao propada pod uticajem digitalnog doba, pokušavaju da pronađu svoj put stažiranjem u kompaniji Google, u kojoj se moraju takmičiti sa grupom mladih, savremenih genijalaca kako bi se izborili za zaposlenje.

 

11. The Girl with the Dragon Tattoo (2009)

Film rađen prema prvoj knjizi iz trilogije istoimenog romana, koju je napisao Stig Larson. Diskreditovani novinar i misteriozna devojka, kompjuterski haker pokušavaju da reše ubistvo koje se dogodilo pre 40 godina.

 

12.  The Internet’s Own boy: The story of Aaron Swartz (2014)

Dokumentarni film koji govori o Aron-u Švarc-u, programerskom geniju, ko-osnivaču Reddit-a, koji je razvio osnovni Internet protokol RSS i pravnih problema sa kojima se susreo, koji su doveli do toga da oduzme sebi život u 26.-oj godini.

 

13. TPB:The Pirate Bay away from keyboard (2013)

U ovom dokumentarnom filmu govori se o osnivačima najvećeg sajta za besplatna preuzimanja, Pirate Bay-a. (Na snimku možete pogledati ceo film na negleskom jeziku)

 

14. We are legion:The story of Hacktivists (2012)

Nazivaju ih kriminalcima, „hakerima na sterodima“, pa čak i teroristima. Ali, većina njih koji se predstavljaju kao Anonymous-i ne krše zakon. Oni sebe vide kao aktiviste i zaštitnike slobode govora i imaju tendenciju da se najviše usprotive, kada vide  da postoji pretnja Internet slobodi i  zaštiti privatnosti. Ovaj film istražuje prve grupe hakera kao što su „Cult of the Dead Cow“ i „Electronic Disturbance Theater“ , nakon kojih je fokus na počecima Anonymous-a.

 

15. Code 2600 (2011)

Dokumentarni film koji opisuje uspon doba informatičke tehnologije, ispričano od strane ljudi koji su ga pomogli izgraditi. Film istražuje uticaj koji ova nova vrsta povezanosti ima na našu sposobnost da sačuvamo ljudskost, dok istovremeno čuvamo našu privatnost i sigurnost. (code2600.com)

 

Takođe, predlažemo i ove dve TV serije:

 

1. Mr. Robot (2015- )

Radnja serije zasniva se na mladom kompjuterskom inženjeru, Eliotu, koji je  uz to i  haker. Eliot je postao ključna figura u složenoj igri globalne dominacije kada on i njegovi saveznici pokušavaju srušiti korumpiranu korporaciju za koju radi.

 

2. Silicon Valley (2014- )

Serija prati Ričarda Hendriksa, inženjera iz Silicijumske doline, koji pokušava da izgradi i održi sopstvenu IT kompaniju, pod nazivom „Pied Piper“.

 

Izvori: imdb.com, youtube.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentara: 0

Ostavite Vaš email ako želite da dobijate obaveštenja o novim vestima na sajtu.

29.09.2023

Next.js VS React.js

Kada rade na stvaranju dinamičkih i interaktivnih web aplikacija, programeri se često suočavaju sa izborom između korišćenja React.js i Next.js-a. Oba izbora su dobra, ali imaju različitu svr

Korišćenjem ovog sajta prihvatate upotrebu kolačića. Saznajte više