Online kursevi
Pronađi svoj kurs
Cubes School
Podrška
22 mar

Kako napisati motivaciono pismo?

Motivaciono pismo je nezaobilazni korak prilikom aplikacije za mnoge poslove u IT industriji.

motivaciono pismo
istockphoto
motivaciono pismo

Motivaciono pismo je nezaobilazni korak prilikom aplikacije za mnoge poslove u IT industriji. Stoga, od dobro napisanog propratnog pisma, uz radnu biografiju, može zavisiti buduća karijera svakog junior programera.

U njemu su detaljnije opisana znanja i iskustva koja su već navedena u CV-ju kandidata.
Takođe, u pismu treba da objasnite šta vas je motivisalo da se prijavite za određenu poziciju i zašto ste baš vi pravi kandidat za taj posao. Zbog svega navedenog, od izuzetnog je značaja da se pre pisanja motivacionog pisma dobro informišete o kompaniji i poziciji za koju se prijavljujete.

U nastavku teksta otkrivamo kako da što bolje napišete motivaciono pismo i time povećate šanse za dobijanje željenog posla u IT industriji.

Šta sadrži motivaciono pismo?

Relevantne veštine i iskustvo – Najpre dobro pročitajte oglas pozicije za koju se prijavljujete. Ovo je veoma važno kako biste uočili koja tačno znanja i veštine su potrebni za posao, jer će oni biti presudni u procesu selekcije.

Kako biste se pokazali kao što bolji kandidat, trudite se da istaknete savladane veštine koje su neophodne za samu poziciju. Na primer, to može da se odnosi na praktične veštine, odnosno iskustvo rada u određenom programskom jeziku, ali i na nagrade i sertifikate i koje posedujete, kao i kurseve koje ste pohađali.

Ukoliko imate prethodno iskustvo u poslu ili ste obavljali praksu na sličnoj poziciji, ne zaboravite da i to napomenete. Takođe, kompanije mogu biti zainteresovane i za takozvane soft skills kandidata, kako bi što bolje procenili da li se uklapate u korporativnu kulturu i načela same organizacije. Stoga je poželjno da opišete kako se snalazite u timskom radu i navedete neke uspešne projekte u kojima ste učestvovali.

Dobre komunikacione veštine vas takođe mogu izdvojiti od drugih kandidata, te ukoliko je komunikacija vaša jača strana, postarajte se da to istaknete u motivacionom pismu.

Motivacija – Nezaobilazan deo svakog motivacionog pisma jeste objašnjenje šta vas je podstaklo da se prijavite za tu oglašenu poziciju. Potrudite se da u ovom delu detaljnije objasnite otkud interesovanje za rad u kompaniji, ali i da pružite uvid u to kako biste se uklopili u korporativnu kulturu.

Nakon toga, objasnite zašto ste odabrali da se prijavite baš za tu poziciju. Ukoliko odlučite da pokažete znanje koje već posedujete o datoj kompaniji, neka to bude u svrhu potvrde da se uklapate u traženi profil. Ipak, ne zaboravite da svaka pozicija sa sobom nosi proces učenja, te u motivacionom pismu obavezno navedite šta je ono što biste želeli da naučite na toj poziciji. Trudite se da to uvek bude u skladu sa onim što je već navedeno u oglasu pozicije.

Dodatni saveti za pisanje motivacionog pisma

Pored nabrojanih segmenata koje treba da sadži propratno pismo, obratite pažnju na dužinu samog teksta, kako poslodavac ne bi izgubio interesovanje. Jedna stranica A4 formata je sasvim dovoljna. Zato pomenite samo ona iskustva koju su relevantna za poziciju na koju se prijavljujete.

Držite fokus na objašnjenju zašto ste pravi kandidat za taj posao. Bez obzira na to da li ste nedavno završili studije ili već imate radnog iskustva na sličnim pozicijama, potrudite se da zvučite profesionalno i motivisano za naredni ili prvi korak u karijeri.

Podeli

cubes facebook icon cubes twitter icon cubes linkedin icon