Online kursevi
Pronađi svoj kurs
Cubes School
Podrška
28 mar

Kako izgleda prvi krug razgovora za posao u IT-u?

U ovom tekstu otkrivamo vam kako izgleda bihejvioralni, odnosno netehnički deo razgovora za posao, koja su najčešća pitanja koja se tokom intervjua postavljaju i kako na njih odgovoriti.

razgovor za posao
istockphoto
razgovor za posao

 

Put do uspešne karijere u IT industriji vodi preko procesa selekcije koji se sastoji iz nekoliko celina. Nakon podnošenja prijave u vidu CV-ja i motivacionog pisma, na redu je, najčešće razgovor sa HR-om.

Iako je dinamika procesa zapošljavanja u kompanijama različita, pa negde tehnički zadatak prethodi ovom krugu, razgovor sa HR-om predstavlja nezaobilazan deo samog procesa. Isto tako, kanal komunikacije tokom razgovora u kompanijama je različit i može biti u formi video ili telefonskog intervjua, kao i razgovora uživo u prostorijama kompanije.

U nastavku teksta otkrivamo vam kako izgleda bihejvioralni, odnosno netehnički deo razgovora za posao, koja su najčešća pitanja koja se tokom intervjua postavljaju i kako na njih odgovoriti.

Važnost bihejvioralnog razgovora za posao

Kompanije prilikom zapošljavanja nastoje da biraju kandidate koji su, pored tehničkog znanja, demonstrirali i spremnost za timski rad, učenje i napredak. Neretko, kandidati koji se nisu pokazali dobro na bihejvioralnom razgovoru i ne stignu do tehničkog dela procesa. Stoga je izuzetno važno da se za ovaj razgovor temeljno pripremite i ništa ne prepuštate slučaju.

Šta da očekujete od intervjuera?

Tokom razgovora, HR nastoji da stekne što bolji opšti uvid u znanja i veštine koje posedujete, način na koji razmišljate i pristupate problemu, kao i to koji ste tip ličnosti. Pored toga, svaka kompanija ima izgrađenu korporativnu kulturu utemeljenu na određenim vrednostima. Cilj HR-a jeste da utvrde da li biste se i kako uklopili u kompaniju generalno, ali i u tim za koji aplicirate.

Stoga će se truditi da tokom razgovora ocene način komunikacije, kako pristupate zahtevnijim zadacima, na koji način se suočavate sa izazovnim situacijama i slično. Ovakvu procenu intervjueri stiču kroz niz pitanja o prethodnom radnom iskustvu ili studijama, ali i kroz odgovore kandidata o tome postupaju u nekom imaginarnom scenariju koji ne odstupa previše od realnih zahteva kompanije.

Tokom razgovora, HR često beleži svoja zapažanja. Ipak, ne dozvolite da vas to poremeti. Trudite se da budete opušteni i prirodni, ali i profesionalni. Imajte na umu da fokus ovog razgovora nije na tehničkom delu i da će doći vreme da pokažete svoje znanje na tom planu.

Najčešća pitanja tokom razgovora – Zašto baš mi?

Ukratko se predstavite. Mnogi razgovori počinju tako što HR regruter postavi pitanje da ukratko kažete nešto o sebi. Pokušajte da u kratkim crtama predočite svoj obrazovni bekgraund, prethnodno iskustvo, ukoliko ga posedujete i, neko zanimljivo interesovanje koje pruža drugačiju dinamiku samom upoznavanju.

Zašto ste izabrali ovu profesiju? Ovo pitanje nudi odličnu priliku da pokažete koliko ste motivisani za rad u IT industriji. Ipak, ne ulazite previše u detalje, jer ćete za to imati priliku u odgovoru na naredno pitanje.

Zašto ste se prijavili za ovu poziciju? Ovo je jedno od najvažnijih pitanja tokom intervjua. Pokušajte da u odgovoru povežete svoja prethodna znanja i iskustva sa zahtevima koji se nalaze u oglasu pozicije. Takođe, ne zaboravite da istaknete koji su to aspekti pozicije zbog kojih ste naročito entuzijastični.

Zašto ste izabrali baš ovu kompaniju? Odgovor na ovo pitanje zahteva raniju pripremu i upoznavanje sa kompanijskim vrednostima i ciljevima. Potrudite se da objasnite zašto su organizaciona načela u skladu sa profesionalnim nastojanjima kojima težite.

Opišite izazovnu situaciju i kako ste izašli na kraj sa njom? Odgovorom na ovo pitanje pokazujete intervjueru kako se nosite sa stresnim situacijama u poslovnom okruženju. Trudite se da unapred spremite primer, da ne dođe do neprijatne tišine jer ničega ne možete da se setite na licu mesta.

Da li više volite da radite samostalno ili u timu? Ovo pitanje može da bude zamka. U zavisnosti od toga za koju se poziciju prijvljujete, odgovor varira. Pre samog intervjua utvrdite da li se posao više odnosi na indidualan ili rad u timu. Ali, ne zaboravite da čak i individualne pozicije zahtevaju određeni stepen saradnje sa različitim timovima.

Da li ste nekada dodatno istraživali određenu oblast i kako ste se u tome snašli? Poslovi u IT industriji, naročito ako ste na početku svoje programerske karijere, neretko iziskuju usvajanje novih veština. Odgovorom na ovo pitanje treba da pokažete da ste spremni i motivisani za učenje i usvajanje novih znanja.

Još korisnih saveta

Kako biste uspešno odgovorili na postavljena pitanja, važno je da dobro razumete oglas pozicije za koju se prijavljujete. Ne libite se da tražite dodatna pojašnjenja o nekom aspektu pozicije, ukoliko je on u oglasu nedovoljno dobro opisan.

Takođe, dobro uradite svoj domaći – informišite se što bolje o samoj kompaniji, njihovim ciljevima i korporativnoj kulturi. Na taj način ćete sa lakoćom objasniti šta je to što vas je, pored samog opisa posla, motivisalo da se prijavite za poziciju.

I, za kraj, budite iskreni i otvoreni. Ne zaboravite da je vaš sagovornik obavljao ovakve razgovore nebrojeno puta i da ume da prepozna iskrene odgovore. Naposletku, cilj je da izaberete radno okruženje koje vam je po meri. Srećno!

 

Podeli

cubes facebook icon cubes twitter icon cubes linkedin icon