Online kursevi
Pronađi svoj kurs
Cubes School
Podrška
28 jan

Kako dobiti posao u IT-u? Kompletan vodič za razgovor za posao

U ovom tekstu dajemo vam savete kako da se izdvojite na razgovoru i dobijete svoj prvi posao kao programer, kao i informacije o tome kako taj put izgleda.

razgovor za posao
istockphoto
razgovor za posao

 

Pretraga poslova

Pripremite svoj CV i motivaciono pismo i šaljite prijave na što više pozicija. Savet je da se prijavljujete svakodnevno za nekoliko poslova, jer na kraju se sve svodi na igru brojeva. Aplicirajte i za poslove koji vam nisu mnogo privlačni, posebno na početku traženja, na taj način upoznaćete procedure i sam tok razgovora za posao, uz to, postaćete sigurnji i steći samopouzdanje, koje će vam pomoći da se bolje pokažete na razgovoru za posao koji stvarno želite.

Radna biografija – CV

Kada je pravljenje CV-a u pitanju, potrudite se da budete jasni i razumljivi u tome ko ste i šta znate. Navedite tehnologije koje ste koristili, veštine i znanja koje posedujete i sve ono što je relevantno za poziciju za koju se prijavljujete. Ukoliko imate repozitorijum na GitHub-u, ili LinkedIn nalog, ostavite linkove, kako bi mogli jednostavno da vas pronađu i saznaju više.

Motivaciono pismo

Propratno (motivaciono) pismo je jedinstvena prilika da poslodavcu označite za koju poziciju konkurišete i zašto ste zainteresovani da radite baš za njega – dakle, sve ono što se obično ne navodi u CV-u. Iskoristite tu priliku, kako biste se izdvojili od drugih kandidata, jer najveći broj poslatih prijava ne sadrži propratno pismo. Potrudite se da ne budete preopširni u pisanju i da pismo ne bude generično, nego da se odnosi na kompaniju kojoj se obraćate.

Proces apliciranja za posao

Sam proces prijave za posao i selekcije razlikuje se od kompanije do kompanije, a ugrubo izgleda ovako:

  1. Online prijava za posao
  2. Razgovor sa regruterom koji vrši generalnu procenu o tome šta znate i šta je ono što tražite
  3. Razgovor sa HR menadžerom ili članom tima detaljnije o poziciji
  4. Tehnički zadatak
  5. Tehnički intervju
  6. Ponuda

Bihejvioralni intervju

Na netehničkom razgovoru, regruteri ili HR menadžeri uglavnom imaju smernice kojima se vode i ono što žele da saznaju je:

– da li je kandidat timski igrač
– kako se ponaša u konfliktnim situacijama
– na koji način pristupa problemu
– zbog čega je zainteresovan da bude deo njihovog tima
– šta ceni u poslu
– da li bi kandidat bio odgovarajući deo njihovog tima

Na ovom razgovoru pokušajte da procenite zbog čega su vam određena pitanja postavljena, na taj način moći ćete jasnije da odgovorite na njih. Pripremite se za razgovor, tako što ćete već imati osmišljene odgovore na neka česta pitanja.

Uobičajeno je da, nakon ovih pitanja, sledi deo u kome vi treba da postavite pitanja. Nemojte se ustručavati da pitate, kako biste saznali više o kompaniji, o njihovom načinu rada, balansu između posla i slobodnog vremena, šta im se dopada (ili ne dopada) u radu itd.

Tehnički intervju

U zavisnosti od veličine kompanije, mogu se razlikovati načini na koji se sprovodi intervju i vrste pitanja koja se postavljaju.

Kada je u pitanju tehnički intervju, manje kompanije su uglavnom konkretne, a pitanja su relevantna za tehnologije koje se koriste u poslu, dok su velike kompanije često više okrenute teorijskom znanju, strukturama podataka i algoritmima.

Bilo da se obavlja uživo, ili putem video poziva, tehnički intervju uključuje pisanje koda na licu mesta. Kada vam postave pitanje u kome je potrebno da rešite problem, najbolje je da prvo objasnite na koji način biste pristupili problemu, pitate za mišljenje i kada se sa ispitanikom usaglasite, počnete sa pisanje koda. Tokom pisanja, uključite ispitanika i obrazložite zbog čega zadatak rešavate na taj način.

Nakon zadatka ostaje vam vremena da vi postavite pitanja, iskoristite tu priliku i pitajte sve što vas zanima o poziciji za koju se prijavljujete.

Tehnički zadatak

Kompanije često pribegavaju da, pre tehničkog intervjua, a nakon HR razgovora, daju kandidatima zadatak, koji kandidat treba da uradi kod kuće i pošalje u određenom vremenskom periodu. Najčešće je u pitanju nekoliko dana.
Ovaj zadatak uglavnom se odnosi na poziciju za koju se prijavljujete, a na ovaj način poslodavci mogu da saznaju više o vašim veštinama, radnoj etici i da bi procenili da li posedujete znanja potrebna za obavljanje posla.

Pre nego što počnete da radite, pažljivo pročitajte zadatak, obratite pažnju na sve detalje u uputstvu, kako biste u potpunosti razumeli šta se od vas traži. Temeljno razmislite o načinu na koji ćete rešiti problem, a kada uradite zadatak, proverite i vidite da li postoji jednostavniji način da se problem reši.

Ponuda

Poslednja faza podrazumeva dobijanje ponude od strane kompanije. Uobičajeno je da vas kontaktira regruter ili HR menadžer i navede vam sve uslove – benefite, bonuse, platu i sl. Nakon toga pitaće vas za mišljenje i tada je savet da vidite da li ima prostora za pregovore, da date svoje predloge, ili da zatražite malo vremena da razmislite i da im javite ukoliko vam uslovi odgovaraju.

Odbijenica

Ukoliko se, ipak, desi da vas niko ne kontaktira, nemojte to uzimati lično i osećati se loše zbog toga, konkurencija je velika, posebno kada su u pitanju juniorske pozicije. Kao što smo naveli na početku, važno je da aplicirate za što više pozicija, a na kraju, naći ćete i dobiti onaj koji vam odgovara.

Takođe, ukoliko se pribojavate razgovora za posao, ili ste nesigurni kako ćete se pokazati, na sajtu fake-interview.com možete kroz „lažni intervju“ sa mentorom proći celu proceduru razgovora za posao i gde vam mogu ukazati na čemu bi trebalo da radite, da biste se na pravom razgovoru pokazali u najboljem svetlu.

Izvor: github.com

Podeli

cubes facebook icon cubes twitter icon cubes linkedin icon