Online kursevi
Pronađi svoj kurs
Cubes School
Podrška
22 sep

Game ili Web programiranje – šta je bolje?

Dve oblasti koje se izdvajaju i koje privlače mnoge buduće programere su game development, odnosno razvoj video igara, i web development, koji je ključan za oblikovanje online sveta u kojem svakodnevno provodimo sve više vremena.

Game development
istockphoto
Game development

Programiranje je postalo jedno od najtraženijih i najdinamičnijih zanimanja. Dve oblasti koje se izdvajaju i koje privlače mnoge buduće programere su game development, odnosno razvoj video igara, i web development, koji je ključan za oblikovanje online sveta u kojem svakodnevno provodimo sve više vremena. Iako oba nude fascinantne mogućnosti i super karijeru, postavlja se pitanje –  šta je bolji izbor?

U nastavku teksta, objasnićemo šta je game, a šta web development, kako bismo vam pomogli da bolje razumete koja bi od ove dve oblasti mogla biti vaša sledeća profesionalna avantura.

Šta je web development?

Web development  predstavlja proces stvaranja i održavanja internet stranica ili web aplikacija. Web developeri koriste različite tehnologije i alate za razvoj web aplikacija.

Osnovni jezici i tehnologije uključuju:

  • HTML (Hypertext Markup Language): HTML je osnovni jezik za strukturiranje web stranica. On definiše elemente poput naslova, paragrafa, slika i linkova.
  • CSS (Cascading Style Sheets): CSS se koristi za stilizaciju web stranica. Pomoću CSS-a možete odrediti boje, fontove, raspored elemenata i druge vizualne karakteristike.
  • JavaScript: JavaScript je programski jezik koji se koristi za dodavanje interaktivnosti i dinamiku web stranicama. Može se koristiti za validaciju formi, animacije, manipulaciju DOM-om i mnoge druge zadatke.

Pored ovih osnovnih tehnologija, web developeri često koriste različite biblioteke i frameworkove kao što su Angular, React, i Vue.js za olakšavanje razvoja kompleksnih web aplikacija. Takođe, za razvoj serverske strane web aplikacije, developeri često koriste jezike kao što su PHP, Python, Ruby, Node.js, i druge tehnologije poput Apache, Nginx, i baza podataka poput MySQL, PostgreSQL, MongoDB.

Web development je veoma dinamična oblast koja se konstantno razvija kako bi pratila nove tehnološke trendove i zahteve korisnika. Razvoj web aplikacija zahteva kombinaciju kreativnosti, tehničkog znanja i veština rešavanja problema, kako bi se stvorili funkcionalni, sigurni i privlačni online proizvodi.

Šta je Game development?

Game development, ili razvoj video igara, predstavlja proces stvaranja video igara za različite platforme, uključujući računare, konzole, pametne telefone i druge uređaje.

Ova oblast se bavi svim aspektima kreiranja video igara, uključujući dizajniranje igara, programiranje, grafički dizajn, zvuk, testiranje i optimizaciju.

U game developmentu, kreatori koriste različite alate i tehnologije kako bi stvorili interaktivne i zabavne igre.

Ključni aspekti game developmenta uključuju:

  • Game Engine: Game engine je softverski okvir koji omogućava programerima da razvijaju igre. Popularni game engine-i uključuju Unity, Unreal Engine, Godot, i mnoge druge. Oni pružaju alate za kreiranje 3D i 2D grafike, upravljanje fizikom igre, animaciju, i mnoge druge funkcionalnosti.
  • Programiranje: Programeri koriste programski jezik kao što je C#, C++, Python ili JavaScript kako bi implementirali logiku igre. Ovo uključuje upravljanje karakternim ponašanjem, protivnicima, skriptiranje interakcija i mnoge druge elemente.
  • Dizajn igre: Dizajneri igara razvijaju koncept igre, definiraju pravila, kreiraju nivoe i postavke, i osmišljavaju korisničko iskustvo. Ovo uključuje dizajniranje likova, sveta igre, i igračkih mehanika.
  • Grafički dizajn: Grafički dizajneri stvaraju vizuelni identitet igre, uključujući karaktere, okolinu, efekte i korisnički interfejs.
  • Zvuk: Inženjeri zvuka i kompozitori rade na stvaranju zvuka i muzike za igru kako bi dodali atmosferu i emocionalni element.
  • Testiranje: Testeri igara igraju igru kako bi identifikovali greške, bagove i nedoslednosti, pomažući tako u poboljšanju kvaliteta igre.

Game development je izazovan, ali kreativan proces koji zahteva timski rad i strast prema igrama. Igre su postale izuzetno popularne i raznolike, pa game developeri rade na različitim vrstama igara, uključujući akcione, avanturističke, sportske, strategijske i mnoge druge. Kako bi bili uspešni u ovoj oblasti, game developeri moraju pratiti tehnološke trendove i stalno se usavršavati kako bi stvarali inovativne i atraktivne igre za igrače širom sveta.

Šta je bolje – Game ili web development?

Obe oblasti imaju svoje prednosti i mane, a izbor zavisi od onoga šta vama više “leži” i  odgovara.

Ako volite svet video igara, rad u game developmentu može biti posebno zadovoljstvo jer radite na onome što volite. Svaka igra može biti potpuno drugačija od prethodne, što znači da ćete se suočavati sa raznovrsnim izazovima i projektima.

S druge strane, web development nudi širok spektar profesionalnih mogućnosti, jer je tražnja za web developerima konstantna. Web stranice i aplikacije su esencijalni deo digitalnog sveta. U web developmentu možete videti brže rezultate i promene u realnom vremenu, što može biti prednost u odnosu na game development. Web development je često povezan sa poslovnim aplikacijama, e-trgovinom i drugim projektima koji mogu biti finansijski isplativi. Rad u web developmentu može vam omogućiti da razvijate širok spektar veština, uključujući front-end, back-end, bazu podataka i bezbednost. Web development ima širu primenu i veću potražnju u poslovnom svetu.

Konačna odluka će zavisiti od vaših ličnih interesovanja, veština i dugoročnih ciljeva. Važno je zapamtiti da se svaka od ovih oblasti stalno razvija, pa je važno da ostanete otvoreni za učenje novih tehnologija i prilagodite se promenama u industriji.

 

Izvor: bairesdev.com

 

 

Podeli

cubes facebook icon cubes twitter icon cubes linkedin icon