Online kursevi
Pronađi svoj kurs
Cubes School
Podrška
25 avg

Laravel framework – Sve što niste znali

Laravel je popularan open-source PHP framework koji se koristi za razvoj pouzdanih i skalabilnih web aplikacija. Stekao je ogromno interesovanje među programerima.

programer
istockphoto
programer

1. Laravel je kreirao Taylor Otwell 2011. godine.

Prva verzija Laravela, Laravel 1, objavljena je u junu 2011. godine. Taylor Otwell je nastavio da razvija Laravel i lansirao je nove verzije sa poboljšanjima i novim funkcijama tokom godina.

2. Laravel je open source PHP web framework

Open source znači da Laravel framework svako može koristiti, menjati i doprinositi njegovom razvoju. Open source znači da je izvorni kod softvera dostupan javnosti. To znači da svako može preuzeti, instalirati i koristiti Laravel bez plaćanja licence ili naknade.

3. Laravel koristi Model-View-Controller (MVC)

MVC arhitektura se koristi za organizaciju i strukturu web aplikacija, što olakšava organizaciju i održavanje koda, jer razdvaja logiku poslovanja, upravljanje podacima i prikazivanje podataka. Ovo olakšava razvoj i održavanje aplikacija, jer promene u jednom sloju obično ne zahtevaju velike promene u drugim slojevima.

4. Laravel zajednica

Laravel ima aktivnu i podržavajuću zajednicu programera, što olakšava dobijanje pomoći i pronalaženje resursa. Aktivna zajednica pruža mnogo prednosti. Ako radite u Laravelu, možete brže rešiti probleme i premostiti prepreke uz pomoć zajednice.

5. Fokus na sigurnosti

Laravel ima snažan fokus na sigurnost i pruža ugrađenu zaštitu od uobičajenih ranjivosti web aplikacija. Obezbeđuje zaštitu od CSRF i XSS napada, pruža alate za validaciju unosa, konfiguraciju autentifikacije, autorizaciju i zaštitu od brute force napada.

6. Ugrađene funkcionalnosti i alati

Laravel pruža širok spektar ugrađenih funkcija i alata, uključujući autentifikaciju, rutiranje i upravljanje bazama podataka. Ovo omogućava korisnicima da brzo i efikasno izgrade funkcionalne i sofisticirane web aplikacije.

7. Laravel Blade

Laravel koristi Blade sistem za šablone, što olakšava kreiranje ponovno upotrebljivih šablona i komponenata. Time se povećava efikasnost u razvoju i održavanju aplikacija. Kombinacija ovih alata čini Laravel robustnim frameworkom za izgradnju modernih i estetski privlačnih web aplikacija.

8. Jednostavna sintaksa

Laravel pruža jednostavnu i intuitivnu sintaksu, što olakšava programerima pisanje i održavanje koda. Ova sintaksa pomaže programerima da brzo razumeju kako funkcioniše framework i da ga koriste za kreiranje složenih funkcionalnosti sa manje truda.

9. Fokus na testiranju

Laravel ima jak fokus na testiranje, što olakšava pisanje i izvođenje testova za vaš kod. Ova sposobnost omogućava programerima da otkriju i rešavaju greške ranije u procesu razvoja, povećavajući pouzdanost i stabilnost aplikacija.

10. Veliki izbor paketa i biblioteka

Laravel pruža širok spektar paketa i biblioteka trećih strana, što olakšava proširivanje njegove funkcionalnosti. Ovi paketi pokrivaju različite domene kao što su autentifikacija, plaćanja, geolokacija, rad sa API-ima i mnogi drugi. Ova fleksibilnost omogućava programerima da brzo i efikasno dodaju specifične funkcionalnosti u svoje aplikacije bez potrebe za pisanjem koda iz početka.

11. Usklađenost sa bazama podataka

Laravel podržava više sistema za upravljanje bazama podataka, uključujući MySQL, PostgreSQL, SQLite i SQL Server. Ova karakteristika omogućava programerima da razvijaju aplikacije koje su prilagodljive i skalabilne, bez obzira na tehnologiju koju koriste za upravljanje podacima.

Ugrađeni alati i podrška

Laravel podrška za keširanje

Keširanje omogućava skladištenje često korišćenih podataka u brzom memorijskom skladištu, umesto da se ti podaci svaki put iznova izračunavaju ili izvlače iz baze podataka.

Laravel Task Scheduling

Laravel ima ugrađen planer zadataka, poznat kao „Task Scheduling“, što olakšava automatizaciju ponavljajućih zadataka. Ovaj planer omogućava programerima da definišu zadatke koji se automatski izvršavaju u određenim vremenskim intervalima ili na određene datume.

Podrška za slanje e-mailova

Ova ugrađena podrška omogućava slanje obaveštenja, potvrda ili resetovanja lozinki direktno iz aplikacije, čime se olakšava interakcija sa korisnicima.

Laravel Socialite

Laravel pruža ugrađenu podršku za „socialite“, što olakšava autentifikaciju korisnika putem trećih provajdera poput Facebook-a, Twitter-a i Google-a. Integracija sa Socialite-om omogućava programerima da izbegnu komplikacije oko procesa autentifikacije korisnika putem različitih provajdera.

Laravel WebSockets

Uz Web Sockets, Laravel omogućava ažuriranje korisničkog interfejsa u realnom vremenu bez potrebe za konstantnim osvežavanjem stranica. Ovo je posebno korisno za aplikacije koje zahtevaju trenutna obaveštenja, praćenje promena ili dinamičku kolaboraciju korisnika.

Lokacija

Laravel pruža ugrađenu podršku za lokaciju, što olakšava kreiranje višejezičnih aplikacija. Kroz Laravel-ovu podršku za lokaciju, programeri mogu definisati prevode za različite jezike i koristiti lokacijske fajlove kako bi se automatski prikazivao odgovarajući jezički sadržaj na osnovu postavki korisnika.

Obaveštenja

Laravel pruža ugrađenu podršku za obaveštenja, što olakšava slanje obaveštenja korisnicima putem emaila, SMS-a ili drugih kanala. Ova funkcionalnost pomaže u održavanju korisnika informisanim o bitnim događajima i akcijama unutar aplikacije. Kroz Laravel-ovu podršku za obaveštenja, programeri mogu lako definisati obaveštenja za različite događaje, kao što su registracija korisnika, promene u profilu ili uspešno izvršene transakcije.

Eloquent ORM

Laravel pruža ugrađenu podršku za Eloquent ORM, što olakšava rad sa bazama podataka i izvođenje CRUD operacija. Kroz Eloquent ORM, programeri mogu jednostavno definisati modele koji predstavljaju tabele u bazi podataka. Ovi modeli omogućavaju lako kreiranje, čitanje, ažuriranje i brisanje zapisa u bazi, pružajući jednostavnu sintaksu i intuitivan pristup radu sa podacima.

Laravel Artisan

Laravel Artisan, komandna linija koja dolazi u okviru Laravel frameworka, omogućava programerima da efikasno upravljaju svojim projektima. Pomoću Artisan-a možete generisati gotove komponente poput kontrolera, modela, migracija i šablona samo jednom komandom, čime se ubrzava razvojni proces i olakšava doslednost koda.

Laravel je odličan izbor za programere koji žele da izgrade skalabilne i robusne web aplikacije. Pruža širok spektar ugrađenih funkcija i alata koji olakšavaju razvoj, testiranje i implementaciju aplikacija. Dodatno, Laravel ima veliku i aktivnu zajednicu programera koji doprinose njegovom razvoju i pružaju podršku kolegama programerima. 

Bez obzira da li ste početnik ili iskusan programer, Laravel svakako vredi razmotriti za vaš sledeći projekat.

 

Podeli

cubes facebook icon cubes twitter icon cubes linkedin icon