Online kursevi
Pronađi svoj kurs
Cubes School
Podrška
06 jun

Šta je IDE i zašto je korisno za programere?

Da li ste znali da pravilan odabir integrisanog razvojnog okruženja (Integrated Development Environment – IDE) može značajno uticati na kvalitet vašeg programiranja? U ovom tekstu istražujemo šta je to IDE, koji su njegovi benefiti, kao i koji su najpopularniji IDE-ovi u ovom trenutku.

IDE
Paper with IDE INTEGRATED DEVELOPMENT ENVIRONMENT table on charts, business concept

Šta je IDE- Integrisano razvojno okruženje?

Jedan od važnih faktora koji utiču na uspeh vašeg programiranja jeste posedovanje pravih alata, a IDE je svakako jedan od njih. Integrisano razvojno okruženje, skraćeno IDE, predstavlja softversku aplikaciju koja pomaže programerima u procesu razvoja softvera. IDE nudi jednu centralizovanu platformu koja objedinjuje alate koje programeri najčešće koriste u građenju softverskih aplikacija. Dakle, IDE u samo jednom korisničkom interfejsu sadrži integrisane alate pomoću kojih programeri mogu da pišu, uređuju, debaguju ili kompiliraju svoje kodove.

Koji su glavni benefiti IDE-a?

Možda i najvažniji benefit IDE-a jeste što se njime eliminiše potreba za manuelnom promenom alatki i zadataka, čime se štedi i vreme i trud. Zatim, IDE nudi brojne mogućnosti za unapređenje kvaliteta samog programiranja, jer on ne samo što pomaže u eliminisanju grešaka pri kucanju i kodiranju, već omogućava i pametno (automatsko) dovršavanje koda, isticanje sintakse i refaktoriranje koda . Konačno, ukoliko se koristi za rad u okviru tima, IDE olakšava saradnju, koordinacuju i izmene sadržaja, kao i upravljanje repozitorijumom. 

programer

Confident male professional with a smile working on a laptop in a contemporary office environment.

Koji su najpopularniji IDE-ovi?

1. Visual Studio Code

Jedan od najpopularniji IDE-ova u 2024. je Visual Studio Code, razvijen od strane Microsoft-a. On je besplatan i može se pohvaliti dugačkom listom podržanih programskih jezika, uključujući Python, JavaScript i C#. Pogodan je za Windows, Mac OS i Linux operativne sisteme.

Jedna od glavnih prednosti ovog IDE-a je integrisana Git podrška, ali i činjenica da se može prilagoditi za programere sa različitim nivoima iskustva jer poseduje mnoštvo različitih dodataka.

2. Eclipse

Eclipse je besplatan IDE otvorenog koda koji je od strane programera već dugo ocenjivan kao jedan od najboljih izbora za razvoj softverskih aplikacija. On pruža širok spektar dodataka koji su izuzetno prilagodljivi i skalabilni, u skladu sa specifičnim potrebama konkretnog zadatka. Podržava mnoge programske jezike, uključujući Java, C, C++, Python, Ruby, itd.

3. PyCharm

PyCharm je razvijen od strane  kompanije JetBrains i predstavlja najbolje ocenjen IDE za Python programski jezik. Nudi pametno dovršavanje koda, analizu koda, integrisano testiranje i napredne mogućnosti otklanjanja grešaka. On podržava Django i Flask platformu otvorenog koda, što ga čini popularnim izborom među Python programerima koji su fokusirani na web aplikacije. PyCharm podržava Windows, Mac OS, i Linux operativne sisteme i dostupan je u dve varijante: postoji Professional verzija koja se plaća, i Community verzija, koja je projekat otvorenog koda i besplatna, ali sa manje dodataka.

programerka

Young happy successful business woman working with laptop in corporate office

4. Xcode

Za programere koji su fokusirani na razvoj iOS i macOS aplikacija, Xcode se izdvaja kao vodeći izbor za IDE. Sa izuzetno razvijenim interfejsom, uređivačem koda i opsežnim alatima za uklanjanje grešaka, Xcode je pogodan za izradu intuitivnih aplikacija koje odlikuju visoke performanse. Od programskih jezika podržava Objective-C, Swift, AppleScript, Python,i druge. Važno je istaći da je Xcode dizajniran upravo za macOS, i da se ne može instalirati ili pokrenuti na Windows-u bez upotrebe virtualne mašine.

5. IntelliJ IDEA

Još jedan vodeći IDE kompanije JetBrains za koju se opredeljuju mnogi programeri jeste IntelliJ IDEA. Odlikuje se besprekornom integracijom sa popularnim platformama kao što su Hibernate i Spring i podržava Windows, Mac OS, i Linux operativne sisteme. Dizajniran je pretežno za Java programski jezik, ali se uspešno koristi i za Kotlin, Groovy, Scala, i druge. IntelliJ IDEA poseduje napredne alate za otklanjanje grešaka, pametno dovršavanje i analizu koda, kao i napredno refaktoriranje koda. IntelliJ IDEA je dostupan u sledećim varijantama: Community verzija, koja predstavlja besplatan IDE otvorenog koda i obezbeđuje osnovne opcije za razvoj JVM i Androida, i IntelliJ IDEA Ultimate verzija, koja je komercijalna, sa probnim periodom od 30 dana, i pruža mnoštvo dodatnih opcija.

Da zaključimo – IDE odlikuje velika svestranost koja omogućava programerima da rade sa različitim platformama i programskim jezicima. IDE značajno poboljšava efikasnost i kvalitet programiranja jer obezbeđuje robusno okruženje, dok se istovremeno prilagođava željenom stilu programiranja, jeziku, ali i trenutnim finansijskim mogućnostima programera.

Podeli

cubes facebook icon cubes twitter icon cubes linkedin icon