Online kursevi
Pronađi svoj kurs
Cubes School
Podrška
24 mar

Razlika između programiranja i kodiranja

Iako se ova dva pojma često koriste kao sinonimi, postoje razlike između njih koje je važno razumeti.

programiranje i kodiranje
unsplash
programiranje i kodiranje

 

U današnje vreme, tehnologija igra sve veću ulogu u našim životima i postaje sve važnija za poslovni svet. S tim u vezi, često se koriste pojmovi kao što su „programiranje“ i „kodiranje“. Iako se ova dva pojma često koriste kao sinonimi, postoje razlike između njih koje je važno razumeti. Ukratko, programiranje se odnosi na složen proces stvaranja aplikacija, dok se kodiranje odnosi na proces pisanja koda koji će se kasnije koristiti u tim aplikacijama. Kodiranje je kao da pravite tortu po receptu, a programiranje je osmišljavanje samog recepta.

U ovom tekstu, detaljnije ćemo vam objasniti razlike između programiranja i kodiranja, kao i njihove specifičnosti i primene u svetu tehnologije. 

Šta je kodiranje?

Kodiranje je ključni korak u razvoju softverskih aplikacija i igra važnu ulogu u procesu programiranja. Kodiranje se odnosi na proces pisanja izvornog koda koji će mašina razumeti  i predstavlja kompleksan proces koji zahteva dobro razumevanje programskih jezika, algoritama i struktura podataka. Dakle, kodiranje omogućava ljudima da komuniciraju sa kompjuterom i daje mu instrukcije koje zadatke treba izvršiti .
Postoji mnogo programskih jezika koje programeri mogu koristiti za kodiranje, uključujući C, PHP, Java, Python, JavaScript i mnoge druge. 
Ovaj proces može biti jednostavan i uključivati samo pisanje osnovnog koda, ili složen i uključivati pisanje mnogo različitih delova koda koji se kasnije moraju povezati kako bi se stvorila kompletna aplikacija. Kod je dakle, tek početak stvaranja softvera.

Kodiranje obuhvata :

  • pisanje inputa koji će mašina razumeti
  • pisanje koda
  • programski jezik i sintaksu

Kodiranje se obično odnosi na pretvaranje informacija u binarni oblik, koji se sastoji od nula i jedinica, koje računari mogu da interpretiraju.
Najrasprostranjeniji kodni sistem je ASCII kod (skraćenica od: American standard code for information intercharge)
. Svaki simbol i znak je predstavljen jednim sedmocifrenim binarnim brojem, a ukupno ih je na raspolaganju 27 što je jednako 128 znakova. Postoji i proširen, osmobitni ASCII u kojem je prvih 128 znakova  kao i u osnovnom ASCII-u, a preostalih 128 znakova se koristi za slova različitih zemalja,  postoji mnogo različitih proširenih ASCII normi.

Šta je programiranje?

Programiranje se odnosi na proces stvaranja softverskih aplikacija pomoću programskih jezika. U ovom procesu, programer koristi programski jezik kako bi stvorio kompleksni kod koji će mašina moći da izvrši. Proces programiranja uključuje različite korake  kao što su : planiranje, dizajniranje, implementacija i testiranje koda, kako bi se postigao željeni rezultat.
Programeri koriste različite tehnike i algoritme kako bi razvili složene aplikacije koje će biti prilagođene specifičnim potrebama korisnika.
Kao u kodiranju, postoji dosta različitih programskih jezika koje programeri koriste u procesu programiranja, a neki od najčešće korišćenih su : Java, PHP, Python, C++, Ruby, JavaScript i mnogi drugi.

Programiranje je, dakle složen proces koji zahteva znanje programskih jezika, a programeri se obično specijalizuju za određene vrste programiranja, kao što su na primer razvoj desktop aplikacija, web razvoj ili razvoj aplikacija za  mobilne uređaje.

Programiranje obuhvata :

  • osmišljavanje koncepta i razvijanje programa koji će računar moći da izvrši
  • debugging i testiranje
  • prevođenje zahteva
  • pregled i analizu dokumentacije

Programeri koriste specijalizovane alate za pisanje, testiranje i debagovanje koda, kao i za upravljanje verzijama programa. Kada se kod napiše, on se kompajlira, što znači da se pretvara u niz instrukcija koje računar može da razume i izvrši. Nakon što se program uspešno kompajlira, programer ga može pokrenuti i testirati. Ako se program ponaša onako kako je očekivano, onda je spreman za korišćenje. Ako ne, programer mora da ga prepravi i ponovo testira dok ne bude ispravan.

Razlike između programiranja i kodiranja

Osnovna razlika između kodiranja i programiranja jeste ta da kodiranje predstavlja samo jedan segment procesa programiranja, dok programiranje obuhvata sve korake koji su potrebni za kreiranje kvalitetnog softvera. Kodiranje  se odnosi na proces pisanja koda, dok programiranje podrazumeva širi proces razvoja softvera, koji uključuje pisanje koda, ali takođe obuhvata i planiranje, projektovanje, testiranje i održavanje softvera. Kao što smo već naveli u tekstu, postoji dosta razlika između programiranja i kodiranja, a u tabeli ispod ćemo predstaviti neke od ključnih razlika.

Nadamo se da smo vam ovim tekstom pomogli da razumete koje su to sve razlike između programiranja i kodiranja, a ukoliko imate dodatnih pitanja čekamo ih u komentarima ispod teksta.

 

Izvor: https://www.simplilearn.com/tutorials/c-tutorial/coding-vs-progrmming

Podeli

cubes facebook icon cubes twitter icon cubes linkedin icon