Online kursevi
Pronađi svoj kurs
Cubes School
Podrška
07 apr

Online tutorijali za učenje programiranja

U ovom tekstu delimo sa vama nekoliko sajtova na kojima možete pronaći materijale i resurse za učenje programiranja

online tutorijali
online tutorijali

 

Sa sve većim brojem zanimanja koja zahtevaju znanje programiranja, postaje jasno da je to jedna od veština koju je korisno savladati. 
Mnoge naše polaznike zanimalo je da li mogu samostalno da započnu učenje programiranja, kako bi se pripremili za kurs kod nas, no iako za naše kurseve nije potrebno prethodno znanje, ono svakako neće škoditi.

U ovom tekstu  delimo sa vama nekoliko sajtova na kojima možete pronaći materijale i resurse za učenje programiranja: 

w3schools.com

W3scools je veb sajt koji nudi besplatne tutorijale, lekcije i primere za učenje programiranja, a popularan je među početnicima, ali i iskusnim programerima koji žele da obnove ili prošire svoje znanje. W3schools je osnovan 1999. godine i danas je jedan od najposećenijih sajtova za učenje programiranja. Ovde možete naučiti HTML, CSS, JavaScript, PHP, SQL, Python, jQuery, AngularJS i druge programske jezike.
Na ovom veb sajtu možete pristupiti brojnim tutorijalima, lekcijama i primerima za učenje programiranja, a sve to je dostupno potpuno besplatno. Međutim, ako želite da dobijete sertifikat za neki od kurseva ili testova koje su dostupni na w3schools.com, moraćete da platite naknadu. Sajt takođe ima veliku zajednicu korisnika i stručnjaka koji dele svoje znanje i iskustva u razvoju veb aplikacija. Pored toga, W3Schools.com nudi i niz korisnih alata, kao što su HTML i CSS validatori, JavaScript sandbox i SQL editor, koji olakšavaju rad i učenje veb tehnologija. Sajt je takođe poznat po tome što prati najnovije trendove u veb tehnologijama i redovno ažurira svoje resurse.

techdevguide.withgoogle.com

Tech Dev Guide je veb stranica koju je razvio Google, a koja služi kao resurs za programere koji žele da unaprede svoje veštine i nauče nove tehnologije. Na ovoj veb stranici možete pronaći članke, tutorijale, vežbe, video lekcije i druge materijale koji su organizovani prema tehnologijama i temama, poput programskih jezika, razvoja mobilnih aplikacija, mašinskog učenja, veb razvoja i dr. Tech Dev Guide je besplatan i otvoren za sve koji žele da unaprede svoje veštine u programiranju i tehnologiji. Tech Dev Guide nudi materijale za učenje i usavršavanje u različitim programskim jezicima, uključujući: Java, Python, C++, JavaScript…Osim toga, Tech Dev Guide nudi i materijale za učenje drugih tehnologija i alata poput Git-a, SQL-a, mašinskog učenja, razvoja mobilnih aplikacija i drugih.

learn-js.org

Learn-js je veb sajt koji nudi besplatne resurse za učenje JavaScript programskog jezika. Na ovom sajtu možete pronaći interaktivne tutorijale, primere koda, zadatke i testove za vežbu, kao i druge materijale za učenje JavaScript-a. Sajt je organizovan na način koji je pogodan za početnike, ali nudi i materijale za one koji žele da prošire svoje znanje i veštine u programiranju. Uz to, learn-js.org takođe nudi i alat za pretvaranje JavaScript koda u različite formate, što može biti korisno za različite projekte i zadatke. Sajt je potpuno besplatan i otvoren za sve koji žele da uče JavaScript.
Sajt je jednostavan za navigaciju i pruža korisnicima praktične primere koda koji su interaktivni, što znači da korisnici mogu odmah videti kako se kod ponaša kada se promene vrednosti i parametri. Pored toga, platforma nudi i testove za vežbu koje korisnici mogu raditi i tako dodatno unaprediti svoje znanje.

sqlzoo.net

SQLZoo.net je veb sajt koji nudi besplatne resurse za učenje SQL-a, standardnog jezika za upravljanje relacijskim bazama podataka. Na ovom sajtu možete pronaći niz interaktivnih tutorijala, koji uključuju teoriju, primere i vežbe koje korisnici mogu raditi kako bi unapredili svoje znanje SQL-a. SQLZoo.net pokriva različite nivoe znanja, tako da je sajt pogodan kako za početnike, tako i za one koji žele da prošire svoje znanje i veštine u SQL-u. SQLZoo.net je besplatan i otvoren za sve koji žele da nauče SQL, tako da je to sjajna prilika za one koji se bave razvojem softvera, web razvojem i drugim oblastima gde je SQL neophodan. SQLZoo.net takođe ima odličan sistem za vežbu koji omogućava korisnicima da odmah primene svoje znanje i veštine u radu sa bazama podataka. Uz to, sajt pruža korisne savete i preporuke o tome kako da efikasnije upravljate bazama podataka i kako da ih optimizujete.

codecademy.com

Na ovoj platformi možete pronaći niz interaktivnih kurseva za učenje različitih programskih jezika i tehnologija, poput Pythona, JavaScripta, HTML-a, CSS-a, SQL-a i mnogih drugih. Codecademy pruža korisnicima mogućnost da nauče programiranje na interaktivan način, uz testiranje znanja kroz vežbe i projekte. Takođe, platforma pruža mogućnost povezivanja sa drugim korisnicima, razmenu saveta i rešavanje problema, što olakšava učenje i unapređivanje veština programiranja. Codecademy.com nudi više besplatnih kurseva za učenje programiranja, ali takođe ima i plaćene planove koji nude dodatne funkcionalnosti i pristup naprednijim kursevima.

udemy .com

Udemy je online platforma koja nudi širok izbor kurseva za različite teme, uključujući programiranje, web dizajn, poslovnu administraciju, marketing, kreativno pisanje i druge. Udemy nudi kurseve za različite nivoe znanja, od početničkih do naprednih. Takođe nudi video lekcije, interaktivne zadatke, testove znanja, kao i priliku za komunikaciju sa drugim učenicima i predavačima putem foruma i poruka. Besplatni kursevi obično imaju osnovni nivo znanja i mogu biti korisni za one koji tek počinju da se upoznaju sa određenom temom ili tehnologijom. Cene plaćenih kurseva variraju u zavisnosti od predavača, trajanja i složenosti kursa. Udemy takođe nudi akcije i popuste na određene kurseve, što može biti korisno za one koji žele da uče na platformi.

Podeli

cubes facebook icon cubes twitter icon cubes linkedin icon