Online kursevi
Pronađi svoj kurs
Cubes School
Podrška
14 sep

Framework VS Biblioteka

U svetu razvoja softvera, pojam „Framework“ i „Biblioteka“ često se koriste međusobno, a mnogi od nas možda nisu svesni suštinske razlike između ova dva ključna pojma. U ovom tekstu ćemo istražiti ključne razlike između Framework-a i Biblioteke, kao i zašto je ovo razumevanje od vitalnog značaja tokom procesa razvoja softvera.

programiranje
unsplash
programiranje

 

U svetu razvoja softvera, pojam „Framework“ i „Biblioteka“ često se koriste međusobno, a mnogi od nas možda nisu svesni suštinske razlike između ova dva ključna pojma.

U ovom tekstu ćemo istražiti ključne razlike između Framework-a i Biblioteke, kao i zašto je ovo razumevanje od vitalnog značaja tokom procesa razvoja softvera.

Šta je framework?

Framework  je struktura i set alata, pravila i konvencija koji olakšavaju razvoj softverskih aplikacija. On pruža temeljnu osnovu na kojoj se gradi aplikacija i često sadrži unapred definisane komponente, biblioteke i rešenja za zajedničke zadatke kao što su: upravljanje bazom podataka, rutiranje, autentikacija, i mnoge druge funkcionalnosti. Ključna karakteristika Framework-a je da definiše strukturu i arhitekturu aplikacije, namećući određene obrasce ponašanja i pravila. Razvojni timovi koriste Framework kao temelj za svoje aplikacije, prateći smernice  koje su unapred postavljene.

Framework može biti opšti, što znači da se može koristiti za različite vrste aplikacija, ili specifičan za određenu aplikaciju, prilagođen potrebama određene industrije ili vrste projekta. Korišćenje Framework-a može značajno ubrzati razvoj aplikacija, smanjiti moguće greške i olakšati održavanje softvera tokom vremena.

Šta je biblioteka?

Biblioteka u kontekstu softverskog razvoja je kolekcija funkcija, procedura, klasa, i/ili modula koji su napisani i ponovo upotrebljivi kako bi se pomoglo programerima u izradi softverskih aplikacija. Ove komponente su obično dizajnirane da obave određene zadatke ili pruže određene funkcionalnosti i mogu se uključiti u aplikaciju kada su im potrebne. Ključna karakteristika biblioteke je da programer može da je uveze ili integriše u svoju aplikaciju kako bi iskoristio funkcionalnosti koje ona pruža.

Biblioteke su obično razvijene kao zasebni projekti i mogu se koristiti u različitim  aplikacijama. Biblioteke se koriste kako bi se izbeglo ponovno pisanje koda za česte zadatke ili funkcionalnosti, što štedi vreme i smanjuje moguće greške u razvoju softvera. One mogu obuhvatiti širok spektar funkcionalnosti, uključujući rad sa bazama podataka, grafičkim interfejsima, obradom podataka, kriptografijom, i mnoge druge oblasti.

Razlika između framework-a i biblioteke

Framework je sveobuhvatan okvir koji diktira osnovnu strukturu i logiku aplikacije, pružajući programerima konkretna pravila i smernice za rad. Sa druge strane, biblioteka pruža kolekciju funkcionalnosti i alatki koje programeri mogu koristiti po potrebi, ostavljajući više slobode za oblikovanje arhitekture aplikacije.
U suštini, glavna razlika između framework-a i biblioteke  leži u kontroli nad vašom aplikacijom i tome ko poziva kod.
Kod framework-a, vi se prilagođavate njemu i pišete kod koji odgovara njegovim pravilima. Kod biblioteke, vi koristite biblioteku kao alat kad vam treba, a vi odlučujete kako će se vaša aplikacija razvijati.

Framework:

  • Framework  je struktura koja vodi ceo razvoj aplikacije.
  • Kod vaše aplikacije se „ugrađuje“ u framework.
  • Framewok često nameće arhitektonske obrasce i konvencije koje treba pratiti.
  • Vi pišete kod koji se aktivira ili poziva kad framework to odredi.

Primer: Ruby on Rails, Angular, Django.

Biblioteka:

  • Biblioteka je kolekcija funkcionalnosti koju možete koristiti po potrebi.
  • Vi kontrolišete tok vaše aplikacije i odlučujete kada ćete koristiti funkcionalnosti iz biblioteke.
  • Biblioteke obično ne nameću arhitekturu aplikacije.
  • Vi pozivate funkcije iz biblioteke kad vam trebaju.

Primer: jQuery za manipulaciju HTML-om, NumPy za matematičke operacije u Python-u.

U tabeli ispod navešćemo još neke ključne razlike između framework-a i biblioteke :

 

Izvor : geeksforgeeks.org

 

 

Podeli

cubes facebook icon cubes twitter icon cubes linkedin icon