Online kursevi
Pronađi svoj kurs
Cubes School
Podrška
06 mar

5 najboljih sajtova sa praktičnim vežbama iz programiranja

Da biste postali uspešan  programer bitno je proći kroz nekoliko faza. Podrazumeva se da ste stekli osnovna znanja i da ste prošli gradivo na kursevima programiranja, ali pravi rezultati dolaze praksom i konstantim radom.

online ucenje
istockphoto
online ucenje

Da biste postali uspešan  programer bitno je proći kroz nekoliko faza. Podrazumeva se da ste stekli osnovna znanja i da ste prošli gradivo na kursevima programiranja, ali pravi rezultati dolaze praksom i konstantim radom.
Svoje veštine treba prilagoditi globalnoj zajednici programera i znati kako da pristupite sadržaju koji vam je neophodan da biste razvili nove veštine i zablistali na poslu o kome ste oduvek sanjali.

Uvek je teško početi od nule, ali kada znate da izazovi programiranja služe  da testiraju i unaprede vaše veštine, vremenom će sve biti lakše.
Zato su tu sajtovi koji nude pravu kolekciju svih mogućih resursa kako biste unapredili veštine i stečeno početno znanje iz programiranja. Pored toga, možete čak pronaći i posao na nekim od ovih sajtova, jer često velike firme organizuju razna takmičenja, pa eto prilike da se istaknete.

U ovom tekstu ćemo vam predstaviti 5 najboljih sajtova sa praktičnim vežbama iz programiranja.

1. CODECHEF

Ovaj sajt  nudi  razne resurse za učenje programiranja, kao što su tutorijali, vežbe i video lekcije. Pored toga, organizuje redovna takmičenja i izazove za programere širom sveta. Za rešavanje zadataka uglavnom imate izbor između više programskih jezika kao što su Java, PHP, JavaScript…

CODECHEF je takođe poznat po svojoj zajednici programera, gde članovi mogu da se druže, uče jedni od drugih i dele savete i iskustva u vezi sa programiranjem.
Takmičenja se odvijaju na različitim nivoima težine, tako da su pristupačna i za početnike i za napredne programere. Nagrade se obično sastoje od sertifikata, priznanja, novčanih nagrada i drugih sličnih beneficija. Pobednici godišnjeg takmičenja dobijaju novčane nagrade, putovanja na CodeChef konferenciju i priliku da rade sa nekim od najboljih kompanija u industriji.  Sadržaji na sajtu su uglavnom besplatni, ali CodeChef nudi i pretplatu koja omogućava pristup nekim ekskluzivnim sadržajima, kao što su video lekcije, ekskluzivni zadaci, rangiranje po regionima, itd. Pretplata se plaća mesečno ili godišnje.

2. CODINGAME

Sajt je napravljen 2012. godine i pored takmičarskih igara,  nudi i druge resurse za učenje programiranja, kao što su tutorijali, vežbe i video lekcije. CODINGAME kombinuje zabavu sa učenjem programiranja, jer  na ovoj  platformi, korisnici mogu da rešavaju različite vrste zadataka i izazova u programiranju kroz igre, koje uključuju programiranje robota, igrice sa rešavanjem algoritamskih problema i još mnogo toga.

Ova platforma sadrži preko 25 programerskih jezika i odlična je za mediore i seniore u programiranju. Ovde takođe postoje besplatne i plaćene opcije.  Besplatni sadržaji koji su dostupni za sve korisnike su  besplatni zadaci, alati i zajednica za deljenje znanja, dok premium pretplata uključuje napredne alate za rešavanje problema i usluge za kompanije koje žele da poboljšaju veštine svojih zaposlenih.
Codingame se takođe koristi i kao sredstvo za regrutovanje novih programera. Kompanije mogu da objave svoje zadatke na platformi i da privuku talente koji žele da reše izazove u programiranju i igrama. Korisnici koji se takmiče na Codingame platformi mogu osvojiti različite nagrade, uključujući novčane nagrade, priznanja i pohvale, kao i priliku da rade sa nekim od najboljih kompanija u industriji.

3. CODERBYTE

Ovaj sajt pruža različite izazove u programiranju i resurse za učenje programiranja. Na ovoj platformi možete pronaći stotine izazova programiranja različitih težina i tema, od osnovnih zadataka poput rešavanja problema sa nizovima i brojevima do naprednih zadataka poput razvoja igara ili stvaranja web aplikacija. Coderbyte platforma podržava više od 10 programskih jezika, uključujući: JavaScript, Python, Java, PHP, Ruby, C++….
Većina sadržaja poput kurseva sa video tutorijalima je besplatna, a da biste imali pristup baš svim sadržajima potrebno je da se pretplatite. Premium pretplata omogućuva pristup naprednim lekcijama i zadacima, interaktivnim vežbama i drugim ekskluzivnim sadržajima.
Coderbyte takođe nudi različite vrste takmičenja za svoje korisnike na nedeljnom i mesečnom nivou, a nagrade su novčane ili u vidu besplatog premijum sadržaja.

4. HackerRank

HackerRank je online platforma za programere koja nudi širok spektar programerskih izazova i takmičenja. HackerRank nudi više od 2000  zadataka i izazova koji se mogu rešiti u više od 35 programskih jezika. HackerRank se takođe koristi kao platforma za regrutovanje programera. Kompanije koriste ovu platformu za testiranje i procenu programerskih veština kandidata koji se prijavljuju za posao.
Ovaj sajt  nudi mnogo besplatnih sadržaja koje programerima omogućavaju da razvijaju svoje veštine programiranja, ali takođe nudi i plaćene opcije gde dobijate personalizovane izazove za poboljšanje veština programiranja i setifikate.  Takođe, HackerRank nudi i usluge za preduzeća koje se dodatno plaćaju.

5. BEECROWD

Beecrowd je online platforma za takmičenja u programiranju, posebno za brazilsku zajednicu programera. Ova platforma nudi programerske izazove i zadatke koji se mogu rešavati u raznim programskim jezicima, a obuhvataju širok spektar tema, uključujući algoritme, matematiku, grafove, dinamičko programiranje, stringove, teoriju igara, i druge. Na platformi se nalaze zadaci različitih nivoa težine, od lakših za početnike do izazovnijih za naprednije programere, a svi zadaci i lekcije su besplatni. Premijum pretplata vam daje pristup naprednim lekcijama,  ličnom mentorstvu i sertifikatima.

Beecrowd takođe organizuje takmičenja u programiranju, koja okupljaju programere iz raznih delova Brazila i sveta.  Preporučujemo vam  ovu platformu ukoliko ste početnik u programiranju.

 

Izvor : zdnet.comfreecodecamp.org

Podeli

cubes facebook icon cubes twitter icon cubes linkedin icon