Online kursevi
Pronađi svoj kurs
Cubes School
Podrška
18 avg

3 glavna razloga zbog kojih programeri koriste Git

Git je široko korišćen u svetu softverskog razvoja zbog svoje efikasnosti, brzine i fleksibilnosti. U tekstu ćemo navesti 3 glavna razloga zbog kojih programeri koriste Git.

git
unsplash
git

Git je sistem za kontrolu verzija koji se koristi za praćenje promena u izvornom kodu softverskog projekta. To je alat koji omogućava programerima da efikasno upravljaju različitim verzijama svojih kodova, prateći izmene, vraćajući se na prethodne verzije i sinhronizujući rad sa drugim članovima tima. Git je široko korišćen u svetu softverskog razvoja zbog svoje efikasnosti, brzine i fleksibilnosti.

U anketi Stackoverflow za programere iz 2021. godine, preko 90% ispitanika je navelo da koristi Git, što ukazuje na to da je to osnovni alat za programere.

U nastavku teksta ćemo navesti 3 glavna razloga zbog kojih programeri koriste Git:

1. Detaljan izveštaj o istoriji vašeg koda

Detaljan izveštaj o istoriji koda omogućava programerima uvid u sve promene koje su se desile tokom razvoja projekta. Brojne mogućnosti koje Git pruža za lako i precizno praćenje promena u izvornom kodu su jedan od razloga zašto je Git neophodan alat za programere.

Narativ koda, odnosno način na koji je kod napisan i organizovan, igra ključnu ulogu u dugoročnoj održivosti i razvoju softverskog projekta. Jasno strukturisan i dobro dokumentovan kod olakšava razumevanje njegovog funkcionisanja, kako sadašnjim tako i budućim članovima tima.

Kroz istoriju razvoja softvera, jedan od izazova bio je praćenje promena i verzija koda. Ručno beleženje svake izmene bilo je zamorno i podložno greškama. Ovde na scenu stupa Git kao snažan alat koji automatizuje i pojednostavljuje ovaj proces. Git commit beleži sve izmene napravljene od prethodnog commit-a, čime se omogućava precizno praćenje i povratak na određene tačke u istoriji razvoja. Ovo je posebno korisno u situacijama kada je potrebno identifikovati tačan uzrok greške ili se vratiti na raniju, funkcionalnu verziju koda.

Pored toga, Git podržava grananje (branches). Svaka grana predstavlja odvojen put razvoja koda, gde programeri mogu raditi na novim funkcijama, ispravkama ili promenama bez uticaja na glavnu verziju koda. Kada se kreira nova grana, ona se odvaja od glavne grane (često nazvane „master“ ili „main“), i programeri mogu raditi nezavisno na njoj.
Korišćenje grana olakšava paralelni rad više programera na istom projektu, omogućava istovremeno razvijanje više funkcija i pomaže u održavanju stabilnosti glavne verzije koda. Grane su ključni koncept u Gitu koji omogućava agilan razvoj i efikasno upravljanje projektima.

2. Bezbedno čuvanje vašeg koda

Nijedan programer ne želi  da mu kod bude obrisan ili  oštećen. Git sprečava takve noćne more pružajući metod za pravljenje rezervnih kopija celokupnih repozitorijuma.

Repozitorijum je mesto gde se čuva i upravlja verzijama softverskog koda, datoteka i drugih resursa. Svaki put kada se napravi Git commit, sadržaj repozitorijuma koji je u fazi (staged), uključujući fajlove, se sačuva kao deo commit-a. To znači da je suštinski, svaki commit kao tačka čuvanja koja se može koristiti da se pregleda sadržaj repozitorijuma i povrati istorija njegovih fajlova. Međutim, uz svaki pristojan sistem za rezervne kopije važno je pravilo da se rezervni fajlovi ne smeju nalaziti na jednom mestu.

Kada se Git repozitorijumi čuvaju na online udaljenim platformama kao što je GitHub, to se naziva udaljeni repozitorijum. Na GitHubu, programeri mogu kreirati javne ili privatne repozitorijume za svoje projekte. Ovi repozitorijumi sadrže celokupnu istoriju promena koda, omogućavajući timovima da efikasno sarađuju, analiziraju promene, otkriju i rešavaju probleme. Koncept udaljenih repozitorijuma znači da se sadržaji celih baza koda i njihove istorije mogu sigurno čuvati na mreži ili cloud-u.

Lakoća stvaranja rezervnih kopija fajlova u bazi koda i njihovo prenošenje na udaljenu lokaciju je osnovni razlog zašto bi Git trebao da se koristi za upravljanje softverskim projektima.

 

3. Saradnja sa bilo kim, bilo gde, bilo kada

Još jedan ključni razlog zašto je Git neophodan alat za posao i inženjerske timove je mogućnost više strana da aktivno rade na jednoj bazi koda.
Laka dostupnost izvornog koda otvara mogućnost da više programera aktivno radi na istoj bazi koda. Git omogućava takvu saradnju kroz nekoliko karakteristika kao što su koncept Git Clone, Grane (Branches) i Zahtevi za povlačenje (Pull Requests).

Koncepti Git-a i GitHub-a takođe igraju ključnu ulogu u napretku projekata otvorenog koda. Jednostavnost rada sa bilo kojim programerom, bilo gde u svetu znatno je podržala usvajanje otvorenog koda i podstakla programere da doprinose istima.

Na primer, veliki projekti otvorenog koda kao što su Linux Kernel i Mozilla Firefox se održavaju korišćenjem Git-a. Git igra ključnu ulogu pružajući mogućnost takvim projektima da primaju hiljade doprinosa od programera širom sveta.

Git je alat ispunjen brojnim naprednim mogućnostima, ali čak i njegove najosnovnije funkcije pružaju više nego dovoljno razloga da se koristi kao neophodan alat u razvoju koda.

Iako će u početku usvajanje bilo kog alata zahtevati određeno vreme i trud, učenje Gita će sigurno doneti koristi na dugoročnom planu. Ako već ne koristite Git, osnovni razlozi navedeni u ovom članku zašto je Git neophodan trebalo bi da vas ubede!

 

Izvor: inspirezone.tech

Podeli

cubes facebook icon cubes twitter icon cubes linkedin icon