Java - Primitivni tipovi podataka

Java programski jezik poznaje dve grupacije tipova podataka: primitivne i kompleksne (referentne). Primitivnih tipova ima 8 i nije moguće dodavati nove primitivne tipove, što nije slučaj sa referentnim tipovima.

Primitivni tipovi su: byte, short, int, long, boolean, char, float i double.

byte primitivni tip podatka je namenjen za čuvanje celobrojnih vrednosti. Veličine je 8 bita i može u sebi da čuva brojeve u opsegu između -128 i 127.

short primitivni tip podatka je namenjen za čuvanje celobrojnih vrednosti. Veličine je 16 bita i može u sebi da čuva brojeve u opsegu između -32768 i 32767.

int primitivni tip podatka je namenjen za čuvanje celobrojnih vrednosti. To je osnovni (default) primitivni tip za celobrojne vrednosti. Veličina je 32 bita i pokriva opseg između -231 i of 231-1

long primitivni tip podatka je namenjen za čuvanje celobrojnih vrednosti. U njemu možemo da čuvamo velike brojeve ako nam je potrebno, pošto je njegova veličina 64 bita. Opseg brojeve je između -263 i 263-1.

float primitivni tip podatka je namenjen za čuvanje decimalnih vrednosti, veličina mu je 32 bita.

double primitivni tip podatka je namenjen za čuvanje decimalnih vrednosti, veličina mu je 64 bita. Ovo je osnovni tip za čuvanje decimalnih vrednosti.

boolean primitivni tip podatka je namenjen za čuvanje samo dve vrednosti. Može biti true ili false.

char primitivni tip podatka je namenjen za čuvanje karaktera. Njegova veličina je 16 bita. 

 

 

Korišćenjem ovog sajta prihvatate upotrebu kolačića. Saznajte više