WordPress kurs

95 lekcije


Wordpress CMS

Database - SQL

WordPress - Custom Theme

Introduction to WordPress

Na ovom predavanju ću vam predstaviti kratak sadržaj ove oblasti na kursu.

Kurs Wordpress-a se sastoji iz 4 celine:

  1. instalacija i korišćenje WordPress-a
  2. Osnove PHP-a
  3. Baze podataka MySQL-a
  4. Praktičan rad i kreiranje WP teme koristeći iskodirani HTML projekat, PHP i mySQL

WordPress je Open - source softver koji omogućava dizajniranje i održavanje web sajtova, napravljen u programskom jeziku PHP i koristi MySQL bazu podataka. Open source znači da svako može dati svoj doprinos WordPress-u dodavajući svoj kod (plug-in), koji može unaprediti softver, kao i da besplatno može da se preuzme i da se koristi.

Više od 60 miliona web sajtova napravljeno je u WordPress-u, odnosno oko 30% svih web sajtova.

WordPress je prvobitno osmišljen za blogere, kako bi se Blog sajtovi kreirali i održavali na jednostavan  način, da omogući komentare čitalaca i pruži estetski interfejs bez znanja u programiranju. Međutim, platforma je postala toliko uspešna da je WordPress vrlo brzo postao veoma fleksibilan Sistem za upravljanje sadržajem (CMS).

WordPress može koristiti bilo ko, od početnika do iskusnog programera. Za nove korisnike, bez iskustva u dizajnu ili web development-u, WordPress web stranica može biti postavljena na vrlo jednostavan način na hosting platformi, uz korišćenje jedne od stotina besplatnih WordPress tema. Ove teme dozvoljavaju korisnicima da izmene i prilagode razne funkcije sajta, kao što su boje, fontovi, raspored sadržaja itd., bez potrebe za znanjem u programiranju.

Za korisnike sa iskustvom u WEB development-u, WordPress omogućava pristup svim delovima softvera, uključujući sisteme za teme i dodatke (plug-in), framework-e i skripte, tako da se može prilagoditi potrebama bilo kog sajta.

Takođe, s obzirom na to da je Wordpress Open source, web developeri mogu iskodirati svoju WordPress temu i postaviti je na WordPress-ov web sajt, kako bi je svi mogli preuzeti.

 

Wordpress je fleksibilan

 

Jedan od razloga zbog kojih je WordPress toliko popularan jeste njegova praktično beskrajna fleksibilnost. WordPress ima ogromnu galeriju besplatnih tema, koje korisnici mogu da preuzmu, kako bi postavili ili promenili izgled i funkcionalnost svog sajta. Pored besplatnih tema, tu su i premium teme koje se plaćaju, koje, kao što smo pomenuli, kreiraju dizajneri iz celog sveta.

WordPress se takođe može prilagoditi uz pomoć raznih dodataka koji dodaju funkcije, za on-line prodavnice, magazine i galerije, koji se implementiraju u osnovnu WordPress temu. WordPress dodaci se takođe mogu kupiti od drugih proizvođača i instalirati preko WordPress kontrolne table na sajtu. Vlasnici sajtova mogu da kombinuju različite dodatke da bi podesili sajt u skladu sa svojim željama i proširili njegove mogućnosti, a čak i neiskusni korisnici mogu da ih instaliraju i počnu da ih koriste sa samo nekoliko klikova mišem.

 

WordPress se razvija iz dana u dan kako bi poboljšao svoj korisnički interfejs i mogućnosti.

Zbog svih navedenih prednosti, kao i visoko bezbednosnih standarda, Wordpress je najpopularniji Sistem za upravljanje sadržajem u svetu, obuhvatajući 60% CMS tržišta.

  

Korišćenjem ovog sajta prihvatate upotrebu kolačića. Saznajte više