Online kursevi
Pronađi svoj kurs
Cubes School
Podrška
08 okt

5 Inovacija koje su promenile svet programiranja

U ovom blogu istražujemo pet ključnih inovacija koje su zauvek promenile svet programiranja i oblikovale modernu softversku industriju. Saznajte kako su Git, Java, Python, open source pokret, i cloud computing oblikovali način na koji danas radimo i razvijamo softverska rešenja.

svet programiranja, razvoj softvera
istockphoto

Programiranje je oduvek bilo oblast u kojoj inovacije igraju ključnu ulogu. Od prvih programskih jezika do modernih alata za razvoj softvera, određene tehnologije su dramatično promenile način na koji programeri rade i stvaraju. U nastavku ćemo govoriti o pet inovacija koje su imale najveći uticaj na svet programiranja, oblikujući industriju kakva je danas.

1. Git – Repozitorijum koji je promenio tok razvoja softvera

Pre Git-a, verzionisanje koda bilo je komplikovano i nepraktično. Git, distribuirani sistem za kontrolu verzija, revolucionisao je način na koji timovi programera sarađuju.

Stvoren 2005. godine od strane Linusa Torvaldsa, kreatora Linux kernela, Git je omogućio programerima da rade na istom projektu bez rizika prepisivanja koda ili gubitka podataka.

Korišćenjem „grananja“ (branching) i „merdžovanja“ (merging), programeri sada mogu paralelno da razvijaju funkcionalnosti i lako integrišu promene, čineći razvoj softvera bržim i efikasnijim.

2. Java – Univerzalni jezik koji pokreće svet

Java, lansirana 1995. godine od strane Sun Microsystems-a, ubrzo je postala sinonim za stabilnost, prenosivost i sigurnost. Njen moto „Write Once, Run Anywhere“ omogućio je programerima da pišu kod koji se može pokrenuti na bilo kojoj platformi koja podržava Javu, bez potrebe za prilagođavanjem. Danas, više od 3 milijarde uređaja koristi aplikacije napisane u Javi, a kompanije širom sveta se i dalje oslanjaju na nju zbog njene pouzdanosti i bezbednosti. Java je prisutna u svemu, od web aplikacija do bankarskih sistema i mobilnih aplikacija, čineći je neizostavnim alatom u svetu programiranja.

 

python programiranje

3. Python – Jednostavnost koja je pokrenula revoluciju

Python je postao jedan od najpopularnijih programskih jezika, i to sa dobrim razlogom. Njegova jednostavna sintaksa i čitljivost učinili su ga idealnim za početnike, ali i za profesionalce koji razvijaju složene projekte. Python se koristi u oblastima kao što su veštačka inteligencija, mašinsko učenje, nauka o podacima i web razvoj. Njegova fleksibilnost i široka primena u različitim industrijama doprineli su njegovom brzom rastu i popularnosti, čineći ga jednim od najtraženijih jezika danas.

4. Open Source – Pokret slobode za programere

Pokret otvorenog koda (open source) promenio je način na koji se razvija softver. Ideja da softver treba biti  dostupan svima omogućila je stvaranje ogromne zajednice programera koji zajedno rade na razvoju i unapređenju projekata. Alati kao što su Linux, MySQL, i Apache, koji su ključni u svetu tehnologije, razvijeni su kroz open source zajednice. Zahvaljujući ovoj inovaciji, programeri širom sveta mogu slobodno doprinositi, učiti i koristiti najnovije tehnologije, bez ograničenja ili visokih troškova.

5. Cloud Computing – Revolucija u distribuciji softvera

Cloud computing je potpuno transformisao način na koji kompanije razvijaju, implementiraju i koriste softver. Umesto da se oslanjaju na lokalnu infrastrukturu, kompanije sada mogu koristiti resurse na cloud-u za skladištenje podataka, hosting aplikacija i analitiku.

Amazon Web Services (AWS), Microsoft Azure i Google Cloud postali su ključni igrači u ovoj oblasti, pružajući fleksibilnost i skalabilnost kakvu tradicionalne tehnologije ne mogu da ponude.

Za programere, cloud je otvorio nove mogućnosti – od lakšeg testiranja do brže isporuke aplikacija.

Ove inovacije ne samo da su promenile način na koji programeri rade, već su oblikovale celokupnu industriju tehnologije. Svaki od ovih izuma doneo je brže, sigurnije i efikasnije načine za kreiranje softverskih rešenja koja koristimo svakodnevno. Svet programiranja nastavlja da se menja, ali ovi alati i tehnologije ostaju stubovi na kojima počiva savremeni razvoj softvera.

Podeli

cubes facebook icon cubes twitter icon cubes linkedin icon