Online kursevi
Pronađi svoj kurs
Cubes School
Podrška
11 jul

Svet 2034: Šta nas očekuje u domenu tehnologije?

Saznajte šta donosi budućnost tehnologije u narednoj deceniji. Istražujemo predstojeće inovacije i kako će one oblikovati industrije i svakodnevni život.

buducnost tehnologije
istockphoto

Tehnologije se konstantno menjaju i imaju snažan potencijal da menjaju biznise iz korena. Stoga, da bismo ostali konkurentni na tržištu, neophodno je da istražujemo nove trendove. Ovo nužno ne znači da ćemo usvajati sve nove tehnologije koje se pojave. Naprotiv, potrebno je obratiti pažnju na one koje bi mogle direktno da utiču na naše poslovanje.

Iako se neke nove tehnologije brzo gase, druge se brzo usvajaju i nalaze put do publike. Na primer, pogledajmo enorman uticaj online kupovine na prodajne lance. Pandemija korona virusa je samo ubrzala ovaj trend gde su se korisnici opredelili da kupuju iz udobnosti njihovih domova.

Svetski ekonomski forum je u svom izveštaju o budućnosti naglasio da će usvajanje novih tehnologija biti glavni pokretač poslovne transformacije za preko 85% organizacija i kompanija.

Kako bismo vam pomogli da budete spremni na velike promene koje dolaze, predstavljamo vam budućnost tehnologije – predviđanja za narednu deceniju.

primenjena vestacka inteligencija

Primenjena veštačka inteligencija (Applied AI)

Veštačka inteligencija više nije fenomen koji pratimo isključivo na filmovima. Ona je uveliko zastupljena u sektorima koji imaju dodira sa našim životima, kao što su na primer bankarstvo ili zdravstvo. U narednoj deceniji se očekuje dalja integracija ove tehnologije u druge sektore.

Osnovni model veštačke inteligencije je zamišljen da koristi kompjuterske sisteme i algoritme kako bi simulirao ljudsku inteligenciju. Primenjena veštačka inteligencija je ništa više nego unapređeni osnovni model koji ide korak dalje i rešava specifične probleme biznisa.

Ovo su samo neki od poslovnih izazova koje rešava primenjena veštačka inteligencija:

  • Ubrzano donošenje odluka.
  • Eliminisanje grešaka i redukovanje pojave novih.
  • Ušteda novca i povećanje efikasnosti.
  • Oslobađanje radnika od manuelnih procesa kroz automatizaciju.
  • Identifikacija i rešavanje složenih problema u procesima i prilagođavanje.

Brzi internet

Brzi internet bez kašnjenja

Kada korisnici otvore web browser, retko primete kratke prekide u internet vezi. Međutim, ovi prekidi se itekako osete kada gledaju omiljeni film ili razgovaraju putem Vibera. Biznisi koji isporučuju ove usluge zavise od stabilne konekcije korisnika. 

Pored stabilne konekcije, za korisničko iskustvo je bitna i niska latencija, odnosno vreme kašnjenja. Latencija predstavlja vremensko kašnjenje od trenutka slanja do trenutka primanja određenog podatka. Na primer, kada kliknemo dugme na sajtu, mi zapravo šaljemo zahtev ka serveru na kojem se sajt nalazi i očekujemo odgovor.

Najnovije internet tehnologije kao što su 6G, Wi-Fi 6 i 7 u narednoj deceniji donose internet bez kašnjenja. Takozvana „Zero latency“ konekcija je revolucionaran koncept koji omogućava trenutni prenos podataka gde se kašnjenje između slanja i primanja podataka svodi na nulu sekundi. 

Smatra se da će implementacija gore navedenih tehnologija značajno unaprediti usluge mnogih biznisa koji posluju preko interneta. 

autonomna vozila

Autonomna vozila

Primena veštačke inteligencije, bržeg interneta kao i značajna ulaganja u zelene tehnologije stvoriće adekvatan ambijent za proizvodnju i korišćenje autonomnih vozila. Autonomno vozilo je vozilo koje ima mogućnost da osluškuje svoje okruženje i samostalno upravlja bez ljudske asistencije. 

Primarni cilj uvođenja ove vrste vozila je da se smanje nesreće na putu uzrokovane ljudskom greškom.

Prema nekim izveštajima, 94% nesreća je uzrokovano ljudskom greškom. Sa druge strane, UN predviđa da će globalna urbana populacija do 2025. godine porasti na 2,5 milijardi, što će gurnuti postojeće saobraćajne infrastrukture do maksimuma.

Kao odgovor na globalne izazove u saobraćaju, automobilska industrija predstavlja ACES vozila koja su:

  • Autonomous – autonomna.
  • Connected – konektovana.
  • Electric – električna.
  • Shared – deljena.

 

Gore navedene karakteristike ulivaju nadu automobilskoj industriji da će implementacijom nadolazećih tehnologija učiniti ovaj svet sigurnijim i zdravijim.

Kvantno računarstvo

Kvantno računarstvo

Narednu deceniju će obeležiti dolazak još jedne disruptivne tehnologije, a to je kvantno računarstvo. Za razliku od klasičnih ili superkompjutera, kvantni računari će biti toliko brzi da će moći da rešavaju kompleksne poslovne probleme. 

Kvantni računari će moći da obrade složene računarske operacije u minutima ili sekundama, za koje bi današnjim računarima bili potrebni sati, dani pa čak i meseci.

 

Ovo su neke od prednosti korišćenja kvantnih računara:

  • Brzi proračuni pri neviđenim brzinama.
  • Efikasno skladištenje ogromne količine podataka i brza pretraga.
  • Rešavanje složenih matematičkih proračuna i kriptografskih izazova.
  • Povećanje produktivnosti u industrijama kao što je vazduhoplovstvo, automobilska industrija, finansije, itd.
  • Poboljšanje performansi Google pretrage kroz personalizovane preporuke i prediktivnu pretragu.
  • Napredne tehnike kriptografije gde je mogućnost hakovanja poruka svedena na minimum.
  • Pomaganje naučnicima u otkrivanju inovacija.
  • Simulacija hemijskih reakcija i bioloških procesa.

 

Iako je veštačka inteligencija tehnologija koja će u svojoj punoj snazi dominirati u narednoj deceniji, već sada nam pruža odgovore na mnoge poslovne izazove. Međutim, pored veštačke inteligencije, preduzetnici i organizacije bi trebalo da obrate pažnju i na druge tehnologije koje imaju potencijal da otvore put ka automatizovanom, efikasnom i sigurnom poslovanju.

Podeli

cubes facebook icon cubes twitter icon cubes linkedin icon