JAVA - Spring & Hibernate kurs

255 lekcije


Java

Java OOP

Java advance

HTML

CSS

Database MySQL

Hibernate

Web application

Working with Typography

Na ovom predavanju počinjemo sa ižučavanjem HTML tagova (elemenata). Krećemo od nekih prostijih stvari koji su većini poznate, a to je rad sa tekstom.

Naučićete kako na WEB strani da prikažete naslove i podnaslove (h1 -h6). Potom kako da pravilno prikažete pasuse teksta. U toku rada posvetićemo pažnju i isticanju odredjenih delova teksta. Objasnicu kako na WEB strani da prikažete podebljan teks(boldovan), iskošen, podvučen tekst. Pojasniću sta su to semantički elementi odnosno elementi koji pored vizuelnog prikaza da ju tekstu i na značenju.

HTML radi na principu "SINGLE WHITE SPACE" tj jedne beline. Tako da koliko god u vašem tekstu unosite razmaka i pritiskate ENTER to će se manifestovati kao jedna belina. Zbog ovog pravila pokazaću  kako da napravite prelamanje teksta u novi red koristeći "BREAK" tag (br).

Pokušaću kroz primere da objasnim kako da prepoznate odredjene celine na HTML dokumentu i da ih grupišete sa odgovarajućim kontejner tagovima (DIV, SPAN).

U toku rada imaćete potrebu da na HTML dokumentu prikažete odredjene elemente teksta koje  nije moguće uneti preko tastature i ti elementi se nazivaju specijalni karakteri (znak za copyright....)

I na kraju kada završimo rad neophodno je da se naš kod izvalidira, tj da se proveri da li negde u kodu postoje greške. Sa validacijom koda završavamo ovo predavanje.

 

Korišćenjem ovog sajta prihvatate upotrebu kolačića. Saznajte više