20.05.2019

Natalija Mitković

Kako da postanete Fullstack developer?

 

 

Ulazak u industriju web programiranja se danas čini kao jednostavno, ali poznavanje tehnologije u toj meri da budete Fullstack developer i nije baš lako.

U današnjem dinamičnom radnom okruženju, sa toliko novih tehnologija koje se pojavljuju gotovo svakodnevno, ovo zvuči skoro pa nemoguće, jer, da biste bili uspešan Fullstack developer, potrebno je da vladate i Frontend-om i Backend-om.

To bi od vas zahtevalo da znate sve programske jezike, ili makar one koji se najčešće koriste. Morate biti dobri u radu sa svime što posao zahteva- od rada sa bazama podataka, do korisničkog interface-a, kao i svime između.  Ali da li je uopšte moguće? Da li je ralno očekivati od nekog da bude dobar u svemu? Ili će klijentu biti potrebni različiti stručnjaci za jedan projekat?

U nastavku vam dajemo savete, kako bismo vam pomogli na putu da postanete Fullstack developer.

 

 

Većina ljudi u potrazi za uspehom, počinje bez znanja čemu treba da stremi. Fullstack development se može činiti da je to učenje svega, ali to nije u potpunosti tačno. Fullstack podrazumeva da pronađete u kom smeru želite da idete, a zatim da osmislite način na koji ćete doći do tog cilja.

Prvo je potrebno identifikovati poslovne i klijentske potrebe. Nakon toga potrebno je odlučiti koja je vaša sfera interesovanja.

Web tehnologija kao što je - JavaScript, je danas veoma unosan put. Ako ste u vezi sa ovim područjem, onda biste, na primer, počeli od HTML, CSS-a, JavaScript-a, uopštenih programskih jezika koje bi trebalo znati od samog početka, nakon čega biste savladali sisteme baza podataka, web servere, razvojne operativne sisteme, sisteme za plaćanje i sisteme za verzionisanje koda (version-control system). Na ovaj način možete biti uspešni dugoročno.

 

Jedan programski jezik, a ne svi

I u ovom slučaju većina programera pokušava da nauči što više može. To ne samo da je neostvarivo, već imajući u vidu sve dostupne tehnologije, to je nemoguće. Ono što treba da uradite je da se fokusirate na učenje nekoliko bitnih tehnologija. Na primer ne morate brinuti ako ne znate sve progremske jezike. Možete odabrati da naučite ili Python, ili Ruby, ili PHP, na primer.

Kada savladate osnove, sve ostalo će vam biti jednostavnije.

Kao što je već rečeno, Fullstack programeri moraju vladati i Frontend-om i Backend-om. Osnova  web programiranja su JavaScript, HTML i CSS, tako da na nivou početnika, ojačajte svoje znanje o tome. Da biste znali koliko ste dobri, tesitrajte svoje znanje pravljenjem jednostavnih stranica.

JavaScript, sam po sebi je programski jezik, jednako je važan, a čak 99%  od svih web aplikacija zasnovano je na JavaScript-u u nekom obliku.

Vaše znanje o serverima, mrežama, hosting okruženjima, algoritmima, strukturama podataka, programskim jezicima i bazama podataka moraju biti apsolutno jasni pre nego što pređete na sledeći korak. I što je još najvažnije, treba da budete u stanju da napravite vezu između svakog dela.

 

Dok proširujete svoje znanje brzo će te shvatiti da je teško biti ekspert u svemu što radite. Važno je da ne odustajete u ovom koraku. Zapravo ovde većina programera ne uspe, pokušavajući previše.  Potrebno je da ovladate svim pomenutim važnim tehnologijama, za koje ste se odlučili, što će doći vremenom, kada budete imali više praktičnog iskustva. I dok to radite učinite jednu tehnologiju vašim glavnim fokusom. Ovo će vam pružiti prednost nad konkurencijom i omogućiti vam odlične poslovne rezultate. Mudro birajte koja će to tehnologija biti i gledajte da bude usklađena sa trenutnim potrebama klijenata.

 

 Pohađanje dodatnih kurseva

 

Čak iako ste se dobro pripremili morate biti spremni za nova učenja i zahteve, kako biste bili u koraku sa trenutnim tehnologijama. Bilo da je reč o novom programskom jeziku, framework-u, biblioteci i slično, imate dosta opcija za učenje, preko online kurseva i tutorijala, do škola programiranja.

Izbegavajte skupe kurseve koji vam obećavaju uspeh od nule do profesionalca za sat vremena. Odlučite se za kurseve koji imaju proveren kvalitet, odgovaraju vašem rasporedu, uključuju rad na projektima, koji vam mogu omogućiti da naučite i steknete iskustvo.

 

Priključite se IT zajednici

 

Najbolji način da osnatnete relevantni na tržištu jeste da ostanete u toku. Ima mnogo opcija za pridruživanje zajednici - nalozi na društvenim mrežama, online forumi, udruženja i sl. Možete se, na primer, pridružiti raznim grupama na Slack-u, poput Slashrocket, ili zajednicama u Srbiji, kao što su: HeapSpace, JS Belgrade, Startup Serbia i drugi.

 

Napravite svoj projekat

Svo znanje koje ste stekli svodi se da  napravite kvalitetan proizvod, funkcionalan, sa dobrim korisničkim iskustvom.

Kao Fullstack ekspertu, može vam biti primamljiva diverzija među mnogim tehnologijama. Ali je važno ne izgubiti fokus na to kako želite da izgleda vaš krajnji proizvod.

Vaš proizvod bi trebalo da služi svojoj svrsi, a kada imate jasnu viziju, rad na njemu postaje mnogo lakši i brži.

 

 

Put razvoja Fullstack programera je proces koji traje. Ne radi se samo o učenju Frontend i Backend programiranja. Radi se o razumevanju ova dva polja temeljno, kao i o pronalaženju načina da te dve tehnologije budu maksimalno usklađene, tako da je potrebno dosta vremena da biste to postigli. Takođe, morate biti spremni na to da ćete stalno učiti nešto novo.

Komentara: 0

Ostavite Vaš email ako želite da dobijate obaveštenja o novim vestima na sajtu.

Korišćenjem ovog sajta prihvatate upotrebu kolačića. Saznajte više