26.10.2018

Natalija Mitkovic

Kako napisati dobar CV

 

Da li dobar CV može pomoći da brže dodjemo do posla i kako ga napisati?
CV (curriculum vitae) ili bografija je dokument koji predstavlja neku osobu i njene kvalifikacije osobama koje je ne poznaju. Potrebno je da CV pokaže osobu u najboljem svetlu. Dobar CV treba da privuče pažnju čitaoca i ostavi dobar utisak na budućeg poslodavca. Podaci u biografiji treba da budu kratki i precizni. Nema univerzalnog CV-ija te ga treba prilagoditi svakom pojedinačnom konkursu.

 

Šta treba da sadrži svaki CV?

 

Lični podaci

Na samom početku CV stoje lični podaci o kandidatu. Obično se odvajaju od ostatka teksta. Podatke navodimo sledećim redosledom:

- Ime i prezime

- Datum rodjenja

- Adresa

- Broj telefona

- Adresa elektronske pošte

Poželjno je da email u svom sastavu ima ime i prezime kandidata. Takodje treba izbegavati nadimke i neprofesionalne nazive email-a. Kada aplicirate za posao morate ostaviti utisak ozbiljne, profesionalne osobe.

Obrazovanje

Informacije o obrazovanju po pravilu treba navoditi obrnutim hronološkim redom. Zato krenite od najnižeg stepena obrazovanja. Treba naglasiti koju školu i fakultet ste završili od kad do kad ste je pohadjali i koju ste diplomu stekli. Ukoliko ste na fakultetu ostvarili prosek veći od 8 slobodno ga navedite. U ovom odeljku možete navesti nagrade i stipendije koje ste dobili tokom školovanja.

Radno iskustvo

Radno iskustvo takodje treba navoditi obrnutim hronološkim redom, tj. od prvog posla.
Navedite ime kompanija u kojima ste bili zaposleni ili ozbiljne projekte na kojima ste radili. Obično se piše vreme provedeno na konkretnom poslu „od –do“, pozicija na kojoj ste radili i iskustvo koje ste stekli. Ovde treba istaći radno iskustvo koje je potrebno za trenutnu aplikaciju.

Dodatno usavršavanje i veštine

U ovom odeljku potrebno je pokazati da imate incijativu. Ovde treba istaći konvencionalno obrazovanje ( seminari, kursevi, stručne konferencije…). Takodje u ovom odeljku trebate navesti kao posebnu kategoriju „Strani jezici“ i „Poznavanje rada na računaru“. Poznavanje jezika je jako bitno i izuzetno se ceni ako posao želite da potražite u nekoj multinacionalnoj kompaniji. Navedite sve strane jezike koje poznajete i ocenite svoje znanje. Ocenjuje se čitanje, pisanje i konverzacija. Ocene su obično opisne kao npr. početno, srednje, napredno ili odlično. Ovde možete navesti i sertifikate o završenim kursevima jezika. Što se tiče poznavanja rada na računaru minimum očekivanja je poznavanje Office paketa i korišćenje interneta u svakodnevnom radu. Ovde navedite sve programe u kojima znate da radite.

Ostalo

Ovde napišite sve što smatrate bitnim i što niste naveli u druge kategorije: npr. vozačka dozvola, odsluženje vojnog roka ,hobije i lična interesovanja. Poželjno je, ali ne i neophodno, u CV umetnuti sliku kako bi se prepoznao i vizualni idenetitet.

Saveti

- Napravite novi CV za svako apliciranje.

- Neka bude jednostavan, koncinzan i jasan, kratak i istinit.

HTML primeri

Sve veći broj ljudi svoju biografiju postavlja na svoju internet prezentaciju, kako bi je lakše razmenjivao putem elektronske pošte, i društvenih mreža. Kod ovakvog predstavljanja treba voditi računa da ono mora i da sadrži veoma kratku formu „motivacionog pisma“ koji se onda stavlja pri samom vrhu.

Figure 1HTML primer, cvprimeri.com

Motivaciono pismo

 

Značaj propratnog pisma

Propratno pismo koje šaljete zajedno sa poslovnom biografijom inicira kontakt sa osobom koja treba da vas zaposli. Propratno pismo koje jasno i razumljivo prezentuje Vaš profil stvara pozitivan utisak – i „radi“ u Vašu korist da biste dobili ono što želite.

Poslovna biografija bez propratnog ili motivacinog pisma nije potpuna. Bez propratnog pisma, stiče se utisak da šaljete svoju biografiju nasumice i mehanički. Takođe, korišćenje šablonskih propratnih pisama stvara isti utisak: masovno slanje istih propratnih pisama ne pokazuje Vaš poseban interes baš za tu određenu poziciju ili poslodavca. Propratno pismo je jedinstvena prilika da poslodavcu označite za koju poziciju konkurišete i zašto ste zainteresovani da radite baš za njega – znači, stvari koje se obično ne navode u poslovnoj biografiji.

 

Svrha propratnog pisma

Propratno pismo predstavlja Vas i Vaše kvalitete potencijalnom poslodavcu, artikuliše razloge Vašeg interesovanja za određenog poslodavca i određenu poziciju, omogućuje poslodavcu da sazna za koju ste poziciju zainteresovani, govori poslodavcu zašto ste baš vi kvalifikovani za tu određenu poziciju, uspostavlja ličniji odnos sa potencijalnim poslodavcem nego sama poslovna biografija, omogućava brz uvid u Vaš lični i profesionalni profil i obezbeđuje druge informacije po kojima se razlikujete od ostalih kandidata.

 

Osnovna uputstva za pisanje propratnog pisma

- Koristite opšteprihvaćeni format poslovne korespondencije.

- Smestite Vaše propratno pismo na najviše jednu kucanu A4 stranu.

- Uverite se da pismo nema gramatičkih i drugih grešaka.

- Budite originalni. Čitajte primere propratnih pisama, ali ih nemojte prosto kopirati.

- Neka Vaš stil pisanja bude prirodan, izbegavajte korišćenje žargona i ne budite previše opširni.

- Uvodni deo propratnog pisma treba da je napisan tako da čitaoca podstakne da pismo pročita do kraja.

- Navedite poziciju za koju konkurišete u uvodnom delu pisma.

- Naglasite koji je Vaš potencijalni doprinos firmi, a ne šta Vi očekujete od nje.

- Izrazite entuzijazam i samopouzdanje.

- Ukoliko šaljete propratno pismo i poslovnu biografiju elektronskom poštom, propratno pismo treba da bude u samoj poruci, a poslovna biografija kao prilog (attachment) poruke.

- Budite strpljivi i ljubazni.

 

Elementi motivacionog pisma

Figure 2Elementi propratnog pisma, cvprimeri.com

Veliki broj sajtova poput napravicv.com i cvprimeri.com nudi uslugu pisanja profesionalnog CV-a, odnosno rezimea prema meri, pa ukoliko mislite da niste dorasli ovom zadatku možete to prepustiti profesionalcima. Ipak, savetuje se da motivaciono pismo napišete sami, jer ono sadrži lični pečat i ostavlja najjači utisak na poslodavca.

Ukoliko želite da sami napravite kreativan CV, možete ga besplatno kreirati na sajtovima poput canva.com, koji nudi veliki broj opcija za kreiranje prezentacija, templejta, postera, logoa i sl.

Primeri:

Evo jednog klasičnog primera:

Figure 3CV primer, canva.com

A ukoliko želite da budete malo kreativniji…

Figure 4CV primer, canva.com

Figure 5CV primer, canva.com

Figure 6CV primer, canva.com

Nadamo se da su Vam naši saveti bili korisni i da ćete uspešno napraviti svoj CV, koji će Vam pomoći pri zaposlenju. Srećno!

Izvori: kakopedija.com; cvprimeri.com; napravicv.com

 

Komentara: 0

Ostavite Vaš email ako želite da dobijate obaveštenja o novim vestima na sajtu.

Korišćenjem ovog sajta prihvatate upotrebu kolačića. Saznajte više