04.10.2019

Natalija Mitković

9 prepreka u pronalasku željenog posla u programiranju

 

 

Odluka o započinjanju karijere u programiranju može u početku biti zastrašujuća. Možda ste zabrinuti da programiranje ipak nije pravi posao za vas. Možete se bojati da nećete biti dovoljno dobri, da će vas odbiti jer nemate iskustva, niste završili fakultet iz relevantne oblasti i slično. Najvažnije što trenutno treba da znate jeste da niste jedini - mnogi su se suočili sa istim preprekama i sumnjama  i uspeli da ostvare uspeh uprkos njima.
Teško je učiniti nešto kada ne znate da li ćete uspeti ili da li će vam se svideti ili ne. Ne dozvolite da vas strah spreči da isprobate nešto novo. Velike životne promene mogu biti zastrašujuće, ali strah ne znači da idete u pogrešnom smeru.

Ako svakodnevno mislite o tome kako ne volite svoj trenutni posao i ako se ne osećate ispunjeno, promena karijere može vam bukvalno promeniti životnu perspektivu.


U nastavku se nalazi 9 prepreka u pronalasku posla u programiranju i načini na koje možete da ih prevaziđete


Prepreka br.1 : Nemate novca

Učenje programiranja može biti skupo. Ukoliko ste razmišljali o upisivanju jednog od tehničkih fakulteta, školarine na samofinansiranju mogu iznositi od 1000-2000 Eur po godini. 
Takođe, kvalitetniji kursevi programiranja mogu biti skupi. Pored školarine, potebno je da imate i adekvatnu opremu za rad, računar, telefon i software.

Na koje načine možete uštedeti novac u učenju programiranja:

- Pronađite na internetu besplatne online kurseve. Postoji veliki izbor besplatnih kurseva i tutorijala koji se mogu pronaći. Na primer Udemy nudi veliki izbor besplatnih i kurseva po niskoj ceni. Pored njega tu su Udacity, Coursera, Khan Academy, Youtube itd.

- Koristite računare u biblioteci ili školi/fakultetu, koji su besplatni za korišćenje (ako ste učlanjeni u biblioteku ili idete u školu ili na fakultet). Ukoliko ste u mogućnosti da kupite računar, možete odabrati neki sa slabijom konfiguracijom (takvi su dosta jeftiniji), jer za prvo vreme vam nije neophodan zahtevan računar. Takođe, desktop računari su jeftiniji od laptop računara sa istom konfiguracijom. Pored toga, možete kupiti polovan, održavan računar, posebno ako ste razmišljali o iOS programiranju, pa vam je potreban Apple računar, cena može biti dvostruko niža u odnosu na cenu u prodavnici.

- Prijavite se za stipendiju u školama programiranja. Mnoge škole nude mogućnost sipendiranja polaznika za koje smatraju da mogu da ostvare dobru karijeru u programiranju i uglavnom se selekcija vrši na osnovu različitih testova i razgovora sa kandidatima. Često se organizuju i besplatne obuke, koje su obezbeđene od strane različitih udruženja.

- Radite freelance poslove kako biste zaradili dodatni novac. Čak iako ste tek započeli učenje programiranja, uzmite manje i jednostavnije projekte, koji vam mogu koristititi kao praksa.


Prepreka br.2 : Nemate diplomu

Ako nemate diplomu fakulteta, možete pomisliti kao da nema načina da nađete posao u IT struci. Čak i ako naučite potrebne veštine, da li će vam poslodavci dati šansu kada vide da u vašij biografiji nedostaje diploma?

Mnoge kompanije su upoznate sa tim da drugi faktori, pored diplome fakulteta, mogu biti značajniji u poslu, čak i kada su u pitanju više pozicije (kao što je npr. Software developer). Mogu se prijaviti kandidati za posao i sa master i doktorskom diplomom, ali da se ne uklapaju dobro u kompaniji. Ono što je važnije jeste posedovati određene veštine važne za posao, sposobnost rada u timu itd.


Prepreka br.3 : Nemate vremena

Balansiranje između posla, društvenog života, porodice, ostalih obaveza i učenja kodiranja može se činiti nemogućim. Možete se osećati kao da nemate dovoljno vremena ili energije/motivacije na kraju dana da vežbate kodiranje. Postoje  trikovi uz pomoć kojih možete maksimalno iskoristiti vreme.

- Napravite raspored. Uradite reviziju svog vremena zapisujući sve što radite u danu i koliko šta traje. 
- Ostanite organizovani. Postavite male ciljeve i pratite svoj napredak, bilo da koristite tabelu, alate za upravljanje projektima kao što je Trello, ili olovku i papir.
- Otkrijte šta vas motiviše. Ako se prema kodiranju odnosite kao prema obavezi, uvek ćete naći razlog da ga odložite. Pronađite način da ostanete motivisani.
- Postavite sebi cilj od 1.000 sati kodiranja. Prema ovom pravilu, smatra se da je 1000 sati učenja određene veštine dovoljno da se željena oblast savlada na solidnom nivou. To bi značilo da, ako prosečno dnevno učite 3 sata programiranje, bilo bi vam potrebno oko godinu dana da ispunite tu satnicu.

 


Prepreka br.4 : Matematika vam nikada nije išla

Ukoliko smatrate da niste dobri u matematici (ili je ne volite), može vam se činiti da nikada nećete moći da steknete neophodne veštine u programiranju, zbog toga što ono uključuje rešavanje problema, logiku i algebru. Da li će vam se programiranje dopasti, iako ne volite matematiku, ili nikada niste bili "kompjuteraš"?

- Kodiranje se temelji na rešavanju problema, što je drugačije od znanja u matematici. Ako vam je način razmišljanja orijentisan ka pronalaženju rešenja, to će vam biti značajnije od toga da znate da rešavate komplikovane jednačine iz glave.
- Posvetite i neko vreme učeći/ponavljajući matematiku. Možda vam se učini zanimljivija u odnosu na to kada ste morali da je učite u školi. Kao i kodiranje, možete biti bolji u matematici, ako uložite vreme i trud. Takođe, postoje biblioteke i dodaci koje možete primeniti u kodu, koji vam mogu pomoći da rešite matematičke i algoritamske probleme.
- Odaberite smer u programiranju u kojem se ne koristi matematika u velikoj meri. U IT-u ima toliko različitih smerova, pa  ukoliko algoritmi i rešavanje problema nisu za vas, mogli biste odabrati poslove kao što su UX, UI, upravljanje proizvodom, testiranje softvera itd.


Prepreka br.5 : Smatrate da ste stari za IT struku

U IT sektoru postoji stereotip da je to profesija za mlade ljude, gde se očekuje da svi imaju između 20 i 30 godina, pa se ljudima od 35+ godina može činiti da su prestari za prekvalifikaciju. Ulazak u IT svet kada ste stariji može biti malo teži kada ste stariji, zbog toga što imate više ograničenja u smislu slobodnog vremena i novčanih izdataka u odnosu na to kada ste mlađi, posebno ako ste osnovali porodicu. Evo kako da to prevaziđete:

- Proverite da li na vašem trenutnom poslu postoji mogućnost prelaska u IT sektor. Možda mogu da vam ponude obuku il istipendiju za učenje, rad sa drugim odeljenjima (ukoliko postoje).
- Volontirajte u neprofitnim IT organizacijama. Ove organizacije često traže ljude, a vama mogu omogućiti da napravite portfolio i da steknete IT reference.
- U razgovorima za posao navedite koje netehničke veštine u poslovanju posedujete, a koje mogu biti podjednako važne kao i tehničke, poput: sposobnosti rada sa ljudima, komunikacijske veštine, kreativnost, sposobnost rešavanja problema itd.
- Okrenite prethodno radno iskustvo u svoju korist. Na primer, ukoliko ste ekonomske struke i radili ste u finansijama, možete se okrenuti kodiranju računovodstvenih softvera, tako da prethodno znanje možete iskoristiti u programiranju.

 

Prepreka br.6 : Introvertni ste

Kada zamišljate poslovni prostor u IT firmama, pada vam na pamet veliki Open space u kojem svi zajedno rade i, ukoliko ste introvertni, to vam se može činiti zastrašujuće. Ipak, postoje i pozicije koje vam mogu odgovarati.
- Znajte da već posedujete veštine zbog kojih se ističete. Iskoristite ih. Na primer, introvertne osobe mogu biti sjajni lideri sa diskretnim samopouzdanjem. Sposobni su za duboko učenje i fokusirane zadatke, bez potrebe da ih drugi motivišu.
- Potražite Remote poslove. Oni su savršeni za introvertne osobe, jer zahtevaju manje interakcije i možete da kontrolišete svoje okruženje. Postoji sve više i više IT poslova koji vam omogućavaju rad od kuće.


Prepreka br.7 : Niste sigurni da ćete se uklopiti

Ukoliko ste predstavnik manjina, možete se brinuti oko toga da li ćete se uklopiti u radno okruženje.
- Proverite kompaniju u kojoj ste zainteresovani da radite i raspitajte se kakav je odnos prema manjinskim grupama u kompaniji
- Priključite se manjinskim grupama u IT-u, forumima i online grupama. Na ovaj način možete se povezati sa drugima, koji su poput vas i podeliti priče, savete i iskustva.


Prepreka br.8 : Živite u malom gradu

Ako živite u mestu u kome nema puno mogućnosti za zaposlenjem u IT-u, možete misliti da nema svrhe za učenjem programiranja.
- Započnite sopstveni biznis. To može biti kreiranje web sajtova za lokalna preduzeća, ili pravljenje aplikacije koja može olakšati život. Ustanovite koji su to lokalni problemi sa kojima se vaši sugrađani susreću i razmislite o tome kako biste mogli da upotrebite tehnologiju da biste ih rešili.
- Radite freelance poslove preko Upwork-a. Na taj način možete raditi projekte za klijente iz celog sveta.
- Pronađite remote posao (na daljinu). Postoje web sajtovi koji nude baš ovakve poslove, poput We Work Remotely
- Ukoliko vam se ove opcije ne dopadaju, možete se odlučiti i na preseljenje u drugi grad ili državu. Prijavite se za poslove u mestima u kojima biste voleli da radite, i preselite se tek kada dobijete posao. Ako vas interesuje posao u inostranstvu, naš tekst Kako pronaći posao u inostranstvu kao Software developer? vam možda može biti od koristi.


Prepreka br.9 : Ne znate odakle da počnete

Ulazak u IT svet može se činiti zbunjujući, jer nudi mnogo opcija, od toga koji programski jezik da učite, do toga na kojoj poziciji biste želeli da radite i u kom smeru želite da idete. Ukoliko ste u mogućnosti da počnete od toga koji vam je krajnji cilj, bilo bi vam jednostavnije da odredite put kojim biste išli do tog cilja. To bi i trebalo da vam bude prvi korak: istražujte oblasti koje su vam interesantne, pogledajte koji sve smerovi u IT-u postoje i za koji biste se opredelili.

Potražite ponude poslova i pogledajte koje veštine je potrebno da posedujete za traženi posao. Nakon toga, počnite da učite veštine koje će vas učiniti odgovarajućim kandidatom za taj posao.

 

  Izvor: learntocodewith.me


 

 

 

 

Komentara: 0

Ostavite Vaš email ako želite da dobijate obaveštenja o novim vestima na sajtu.

Korišćenjem ovog sajta prihvatate upotrebu kolačića. Saznajte više